Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo - den delte byen

- Jeg reagerer spontant på forjævliggjøringen

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) dro til Vestli T-banestasjon i morges. For å støtte foreldre som jobber for å gjøre bydelen trygg.

MÅ HJELPE DE UNGE: Vestli-beboeren Baran Vedan (n2 f.h) synes det er dumt at det er så mye negativt fokus mot ungdom med innvandringsbakgrunn. - Men det er viktig at problemene som skjer nå blir løst. Vi må hjelpe ungdommen, og mye er allerede i gang: Det nye biblioteket på Stovner, lekeplasser og sånn, sier han til FAU-foreldrene og tidligere justisminister Odd Einar Dørum (midten). Alle foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅ HJELPE DE UNGE: Vestli-beboeren Baran Vedan (n2 f.h) synes det er dumt at det er så mye negativt fokus mot ungdom med innvandringsbakgrunn. - Men det er viktig at problemene som skjer nå blir løst. Vi må hjelpe ungdommen, og mye er allerede i gang: Det nye biblioteket på Stovner, lekeplasser og sånn, sier han til FAU-foreldrene og tidligere justisminister Odd Einar Dørum (midten). Alle foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste helgene har det vært urolig på Vestli, helt nord i Groruddalen i Oslo. For to helger siden ble natteravner jaget og kastet stein på av et 20-talls maskerte ungdommer. Lørdag kom 15 maskerte menn til Vestli torg, der de jaktet på to personer. En av dem hadde også et våpen, ifølge vitner.

HELT TOMT: Knapt et menneske orket seg ut i det iskalde og våte vårværet på Vestli torg i dag. Det var her det var slåsskamp mellom 15 maskerte menn og to andre lørdag. - Vi er fremdeles redde og håper politiet tar dem. Vestli er egentlig et veldig bra sted, sier et vitne.
HELT TOMT: Knapt et menneske orket seg ut i det iskalde og våte vårværet på Vestli torg i dag. Det var her det var slåsskamp mellom 15 maskerte menn og to andre lørdag. - Vi er fremdeles redde og håper politiet tar dem. Vestli er egentlig et veldig bra sted, sier et vitne. Vis mer

- Vi var livredde de to-tre minuttene det pågikk. De maskerte mennene jaktet på to menn, og det ble avfyrt et skudd inne på et spisested. Alle forsvant like fort som de kom, og vi var skrekkslagne tilbake. Nå må det komme tiltak. Vi kan ikke oppleve dette igjen, sier et vitne til Dagbladet.

- Lar oss ikke skremme

Vestli-innbyggerne Dagbladet møter på Vestli torg i dag er glade for at politiet nå vil trappe opp ressursene sine i Groruddalen.

Men innbyggerne er utålmodige, og vil ikke at området de er glade i skal bli mer utrygt. Derfor startet FAU-foreldre ved Vestli en aksjon allerede i dag: To til tre ganger i uka skal de dele ut smil, løpesedler, kaffe, boller og brownies til innbyggerne.

En av dem er Nasim Khaliq, FAU-leder ved Vestli skole. Hun har gått natteravn siden i fjor sommer, og synes utviklingen på Vestli har gått feil vei.

- Det startet i fjor sommer, med bilbranner, og siden da har ting blitt grovere her oppe. Men om de vil skremme nærmiljøet, skal de ikke klare det. Vi skal ikke la dem vinne, sier Nasim Khaliq, forelder og FAU-leder på Vestli.

Oslo, en trygg by

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (Venstre) dukket også opp på Vestli-markeringen i dag.

- Jeg reagerte spontant på forjævliggjøringen av Vestli som kom fram i media, og er her for å være med på å bekjempe dette, sier Dørum.

Dørum understreker at Oslo er en trygg by, men at en «ikke må bagatellisere folks frykt». Samtidig reagerte Dørum på noen av justisminister Tor Mikkel Waras uttalelser på NRK, der han blant annet sa at mye av «gjengproblemene handler om etnisitet og kulturelle problemer», og at innvandringen til Oslo måtte stoppes.

Taklet gjenger før

Dørum vil ikke gå ut i harde ordelag mot dagens justisminister, men sier han blant annet reagerte på at Wara sa at «alle byer har gjengproblemer, og at de ikke kan løses».

- Jeg er opptatt av løsninger, og det å lære er også en jobb for en justisminister. Nå må vi sette oss ned og lære. Oslo har løst gjengproblemer, skyting og rotløs ungdom før - og kan gjøre det på nytt. Men da må både politi, NAV, skole, nærmiljø, foreldre og ungdom med, sier Dørum.

Dørum sier han er fornøyd med politiets uttalelser den siste tida, der de blant annet har påvist at færre ansatte har jobbet med forebygging enn tidligere.

- Nå er det bra at de får nye folk. Jeg er også glad politiet stadig peker på at lokalsamfunnet må med, og at en må bekjempe vold i nære relasjoner. Vi må være ydmyke og vi må mobilisere på nytt, sier Dørum.

- Alltid dårlig rykte

Den selvstendig næringsdrivende og tidligere Vestli-beboer Abirami Konesalingam kommer til FAU-gjengen og Dørum og spør hva de holder på med. Da hun får høre at de ønsker å gjøre Vestli trygg igjen, nikker hun engasjert.

- Det er på tide. Min far bor her, og ber meg stadig om å flytte tilbake hit. Men jeg føler ikke at det er trygt her, så jeg flyttet til Lørenskog. To andre nevøer flyttet til Drammen. Miljøet her er ikke bra, sier hun.

Eks-justisminister Dørum nikker mens han lytter, men understreker at «ikke noe er umulig, men at det kan ta noe lengre tid».

- Det tar for mye tid, sier Konesalingam.

GLAD I VESTLI: Vestli-beboer Sajid Ahmed bor med familien på Vestli og liker området. - Groruddalen er mye bedre enn ryktet sitt, sier han.
GLAD I VESTLI: Vestli-beboer Sajid Ahmed bor med familien på Vestli og liker området. - Groruddalen er mye bedre enn ryktet sitt, sier han. Vis mer

Vestli-beboer Sajid Ahmed er langt mer positiv til miljøet på Vestli. Han er på vei hjem etter nattevakt, og trives godt i leiligheten han bor i, sammen med kona og et barn på tre år.

- Groruddalen har alltid hatt et dårlig rykte, og media melder jevnlig om hvor ille det er her. Men jeg har vokst opp på Stovner og bor nå her, og kan fortelle at vi er mange veloppdragne unger her, med både bachelor- og mastergrader, sier Ahmed.

Sjøl starter han på IT-studier på høyskolen til høsten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!