- Jeg reagerte med vemmelse

Ambulansesjåfør Erik Schjenken trodde hodeskadde Ali Farah var ruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to ambulansesjåførene som i fjor sommer nektet å ta med seg Ali Farah fra Sofienbergparken fikk hver sin bot i mai i år. Den ene av de to, Erik Schjenken, nektet å vedta forelegget på seks tusen kroner. I dag møter han i Oslo tingrett.

Etter samtykke fra begge parter har retten kommet til at Farah kan være til stede under hele rettssaken.

Den erfarne ambulansesjåføren fortalte i retten at han hadde en «magefølelse» på at Farah var ruset, og gjettet på GHB.

- Jeg reagerte med vemmelse og forskrekkelsen da han trakk ned buksene og urinerte, sa Schjenken.

- Bør ikke straffes
Farah ble sendt med taxi til legevakta og senere til Ullevål universitetssykehus. Der ble det konstatert alvorlige hodeskader.

- Det var ingen grunn for oss til å tro at han var mer alvorlig skadet enn det blodet han hadde i ansiktet, sa Schjenken.

De to sjåførene har blitt anklaget for rasisme etter hendelsen i Sofinbergparken, noe begge avviser. Schjenken mener det som gikk galt var at han ikke visste at viljestyrt urinering er et tegn på alvorlig holdeskade.

Sjåførene oppførte seg, arrogant, avvisende og krenkende overfor Ali Farah og andre personer som oppholdt seg ved ham, heter det i begrunnelsen for forelegget, som er skrevet ut av Spesialenheten for politisaker. De sa blant annet «jævla gris», «bare la ham ligge å sprelle», «han står oppreist, han dør ikke», «nå har toget gått for denne personen», står det videre.

Men den tiltalte sjåføren mener han ikke bør straffes for hendelsen.

- Jeg synes ikke jeg har opptrådt utilbørlig, verken overfor Ali Farah eller noen av de andre som var til stede, sa Schjenken mens han så rett på Farah.

Samtidig innrømmet Schjenken at han angrer på hvordan han ordla seg i samtalen til ambulansesentralen, under kjøreturen tilbake fra parken.

- Det er flaut og ikke representativt for min tjeneste.


- Et helvete

Schjenkens liv ble snudd opp ned etter den fatale avgjørelsen om å ikke ta med Ali Farah fra Sofienbergparken 6. august i fjor. Nå lider han av posttraumatisk stressyndrom og er ikke i stand til å arbeide.

- Det har vært et sammenhengende helvete. Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det, sa han i retten i dag.

Schjenken har tidligere sagt at han ønsker å møte Farah, men i en kronikk i Ny Tid i oktober ga sistnevnte klart uttrykk for at han ikke ønsket å møte ambulansesjåføren.

En rekke øyevitner skal forklare seg i løpet av dagen og i morgen. Det er satt av til sammen tre dager til rettssaken.


Dagbladet.no følger saken. 


FIKK IKKE HJELP: Til tross for alvorlige hodeskader, tok ikke ambulansesjåførene med seg Ali Farah. Foto: Caroline Drefvelin
FIKK IKKE HJELP: Til tross for alvorlige hodeskader, tok ikke ambulansesjåførene med seg Ali Farah. Foto: Caroline Drefvelin Vis mer