PRESSET: Men olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sier han ikke har noen planer om å gå av. Foto: Erlend Aas / Scanpix
PRESSET: Men olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sier han ikke har noen planer om å gå av. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Jeg regner med å fortsette som statsråd

Men kraftlinjeavgjørelsen skaper stor uro internt i Sp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dagbladet er kjent med at Liv Signe Navarsete skal ha vært langt mer positiv til å utrede sjøkabel som et alternativ til kraftlinjene over Hardanger enn sin egen fagstatsråd, Terje Riis-Johansen.

På en pressekonferanse i går, la statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister fram et kompromiss som innebærer at byggingen av kraftledningen starter til planlagt tid, men fra den andre enden enn opprinnelig planlagt.

— Snudde den siste uka Dette vil gi regjeringen tid til å utrede muligheten for å legge linja i sjøkabel langs deler av Hardangerfjorden av en uavhengig instans.
Utredningen skal være ferdig innen 1. februar neste år.

Etter det Dagbladet erfarer, er det først den siste uka at Navarsete, Stoltenberg og Riis-Johansen har diskutert løsningen om å starte arbeidet med høyspentmastene som planlagt, men samtidig starte en utredning på sjøkabel.

Riis-Johansen vil ikke gå nærmere inn på når beslutningen om å gjøre en ny utredning ble tatt.

— Tett kontakt — Dette har vært en prosess over tid, sier Riis-Johansen til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til skal Jens Stoltenberg hatt tett kontakt med sine ordførere i Hardanger-området gjennom store deler av prosessen.

På pressekonferansen i går slo både Stoltenberg og Riis-Johansen fast at utredningsarbeidet før vedtaket om å bygge kraftlinja var godt nok. En sentral kilde i Senterpartiet som Dagbladet har snakket med, sier derimot at saken åpenbart ikke var godt nok utredet på forhånd.

SNUDDE:
Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Erlend Aas / Scanpix
SNUDDE: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

— Dette er ingen bra sak for regjeringen. Dette er ingen bra sak for Olje- og energidepartementet, sier kilden.

— Tar støyten Andre senterpartipolitikere skal være irritert over at Riis-Johansen må ta støyten for saker som er vanskelige for regjeringen. Forsinkelsen av CO2-rensing på Mongstad er en annen sak, der olje- og energiministeren har måttet tåle kraftig kritikk.

Flere politiske kommentatorer tror Riis-Johansen vil gå av i løpet av kort tid. Det avviser Riis-Johansen selv.

— Jeg regner med å fortsette. Jeg håper at du ser at jeg har et visst engasjement for det jeg jobber med, sier Riis-Johansen til  Dagbladet.

BLID VELKOMST: Men smilene forsvant etter at Riis-Johansen og Stoltenberg hadde ønsket fylkesordfører i Hordaland, Torill Selsvold Nyborg (KrF) og andre Hordaland-ordførere velkommen. Foto: Erlend Aas / Scanpix
BLID VELKOMST: Men smilene forsvant etter at Riis-Johansen og Stoltenberg hadde ønsket fylkesordfører i Hordaland, Torill Selsvold Nyborg (KrF) og andre Hordaland-ordførere velkommen. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer