- Jeg regner med at folk med minimumskjennskap til systemet forstår at det ligger en diagnose til grunn

Vegard Skjervheim (27) mener de fleste misforsto «trygdesnylter»-kronikken hans.

PROVOSERTE FLERE:  Lørdag sto Vegard Skjervheims kronikk, «En 'trygdesnylters' bekjennelser», på trykk i Dagbladet. Flere politikere, blant annet Anette Trettebergstuen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) har latt seg provosere. Nå oppklarer Skjervheim misforståelsene. Faksimile: Dagbladet
PROVOSERTE FLERE: Lørdag sto Vegard Skjervheims kronikk, «En 'trygdesnylters' bekjennelser», på trykk i Dagbladet. Flere politikere, blant annet Anette Trettebergstuen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) har latt seg provosere. Nå oppklarer Skjervheim misforståelsene. Faksimile: DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sp-politiker Geir Pollestad skrev i går et brev til Nav, hvor han tipset om at artikkelforfatteren bak lørdagens kronikk i Dagbladet, «En 'trygdesnylters' bekjennelser», mest sannsynlig har begått trygdesvindel.

I den omdiskuterte kronikken skriver Vegard Skjervheim at han i tre år har mottatt arbeidsavklaringspenger fra Nav etter det han beskriver som en «alvorlig motivasjonsbrist» etter møtet med utdanningsinstitusjoner og arbeidslivet.

Et møte, som for ham tydeliggjorde et stort skille mellom hans forventninger og virkeligheten.

Les hele kronikken her.

«Jeg er tross alt en vital ung mann i min beste alder med friske hårrøtter og solide tenner. Beina mine fungerer som de skal, armene og resten av kroppen står ikke tilbake. Hvorfor ikke bare ta seg en jobb?», spør han i artikkelen.

Deretter skriver han at også andre unge mennesker benytter seg av Nav «mens vi håper at talentene våre skal bli lagt merke til» og «vi får mulighet til å gjøre noe som faktisk er verdt innsatsen».

Men det er ikke Helsevesenet og Nav som er problemet, oppklarer Skjervheim nå.

- Ingen enkel utvei Møtet med utdanning- og arbeidsliv førte til en psykisk reaksjon, som igjen førte til arbeidsuførhet og deretter Nav. Han mener poenget med kronikken er å sette søkelys på problemstillinger som berører langt flere enn han sjøl. 

- Jeg har unnlatt å skrive detaljert om min egen situasjon, jeg ser ikke på meg sjøl som et hjelpeløst offer, og jeg vil ikke framstilles slik. Når jeg presiserer i kronikken at jeg går på arbeidsavklaringspenger, regner jeg med at folk med minimumskjennskap til systemet forstår at det ligger en diagnose til grunn, sier han, og fortsetter:

- Det er viktig å presisere at det ikke er en enkel utvei å søke arbeidsavklaringspenger hos Nav. Det er en lang og tung prosess som jeg tror få ønsker å gå gjennom uten at å føle at det er siste mulighet.

Gir Nav-klienter stemme Kjernen i problemet er de høye forventningene svært mange unge mennesker bevisst eller ubevisst stiller til seg selv. Informasjonssamfunnet gir mange muligheter som for de fleste er urealistiske, mener han.

- Hensikten var å belyse en samfunnstrend som ikke nødvendigvis er bærekraftig. Mange får negative, psykiske reaksjoner på grunn av presset om selvrealisering.

INN I DEBATTEN:  Anette Trettebergstuen skrev en motkronikk etter å ha blitt provosert av å lese Skjervheims kronikk. Hun presiserer at hun ikke vet noe om Skjervheims situasjon. Her sammen med Gunn Karin Gjul ved en annen anledning. Foto: Jacques Hvistendahl
INN I DEBATTEN: Anette Trettebergstuen skrev en motkronikk etter å ha blitt provosert av å lese Skjervheims kronikk. Hun presiserer at hun ikke vet noe om Skjervheims situasjon. Her sammen med Gunn Karin Gjul ved en annen anledning. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Etter videregående skole er mange desillusjonerte, mener han.

- Tittelen «trygdesnylter» har lite med hvordan jeg ser på meg sjøl. Jeg visste selvsagt at mange kom til å reagere på dette, og målet var å gi en gruppe Nav-klienter, som ofte blir kalt «bare late», en stemme. Først når temaet settes på dagsordenen kan man diskutere hvordan det bør håndteres.

Provoserte flere Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) skrev sjøl en motkronikk etter å ha lest Skjervheims kronikk.

«Jeg må ta tak i det han svart på hvitt skriver, for det han skriver etterlater et klart inntrykk av at vi har velferdsordninger i Norge der det å mangle motivasjon er nok til å få stønader år etter år. Det stemmer ikke. Slik skal det ikke være.», skriver hun, og understreker at hun ikke kjenner kronikkforfatteren eller hans historie, og at hun tar utgangspunkt i teksten slik den framstår.

- Jeg blir provosert av slike holdninger, og jeg blir også veldig provosert hvis noen greier å bløffe seg fram til NAV-støtte utelukkende på grunnlag av manglende lyst til å jobbe, sier hun videre til Dagbladet.

Blant de 1400 kommentarene på nettversjonen av kronikken har mange lurt på hvordan han kunne jobbe hos gratisavisa Natt & Dag samtidig som han mottok arbeidsavklaringspenger. 

- Navs oppgave er å få folk i jobb, og det var i samarbeid med Nav at jeg fikk en praksisplass der. Siden har jeg fortsatt å skrive ulønnet, sier Skjervheim.  

-Men som jeg skriver i kronikken har jeg ikke gitt opp håpet om å bytte arbeidskraft mot betaling i framtida.

SKREV BREV TIL NAV:  Geir Pollestad (Sp) mente Skjervheim, basert på kronikken i seg sjøl, sannsynlig har begått trygdesvindel. Derfor tipset han Nav. Her sammen med samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SKREV BREV TIL NAV: Geir Pollestad (Sp) mente Skjervheim, basert på kronikken i seg sjøl, sannsynlig har begått trygdesvindel. Derfor tipset han Nav. Her sammen med samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer