- Jeg reiser aldri

DRSNIK (Dagbladet): Serberen Golub Dabiljevic korser seg og skuer ut over markene han har kjent siden han var guttunge. - Kors på halsen. Jeg reiser aldri fra Drsnik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tross sine 71 år er Golub med i landsbyens vaktkorps. Hendene hans tar hardt rundt den dobbeltløpte hagla når den albanske geriljaen fyrer av noen skudd fra skogen et par hundre meter unna.

- Ned, kommanderer Golub, og setter seg på huk med børsa bellom beina.

Han vet hva en kommando er, veteranen fra general og nasjonsbygger Josip Titos styrker i partisankrigen mot Hitler-Tyskland.

Ofre på begge sider

Scenene som utspilte seg i går i landsbyen Drsnik i det vestlige Kosovo er som hentet fra krigen i Bosnia, og før det i Kroatia. Hele samfunn er mobilisert for å forsvare det som historisk sett er deres land. For akkurat som i Bosnia og i Kroatia er krigen i Kosovo en krig om land. Og akkurat som i Bosnia er det ofre på begge sider.

I det blodige oppgjøret som nå ser ut til å komme etter mange års serbisk undertrykkelse av albanerne i Kosovo, er det også serbiske ofre. Golub og hans naboer i den lille landsbyen Drsnik er noen av dem.

«Skyter fra min skog»

- UCK begynte å angripe for tre uker siden. De skyter fra alle kanter, forteller naboen Jura Dokliheric.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer