Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sølvi og Øyvind midt i brannkaoset i Hellas:

- Jeg ringte faren min og sa jeg var glad i alle der hjemme

Paret fra Kragerø måtte søke tilflukt i vannet da den dramatiske brannen i Mati, øst for Aten, blusset opp mandag kveld.

PANIKK: Øyvind Haslund og Sølvi Helen Skauen fra Kragerø er på ferie nær Aten. Mandag måtte de flykte fra hotellet på grunn av skogbrannen som herjer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PANIKK: Øyvind Haslund og Sølvi Helen Skauen fra Kragerø er på ferie nær Aten. Mandag måtte de flykte fra hotellet på grunn av skogbrannen som herjer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MATI (Dagbladet): Sølvi Helen Skauen (42) og Øyvind Haslund (38) fra Kragerø ankom Hellas forrige torsdag og har bodd på hotellet Ramada i Mati, øst for Aten. Mandag kveld endte ferien i panikk og kaos.

Tirsdag ettermiddag bekreftet greske brannmannskaper at 74 personer har omkommet som følger av den voldsomme skogbrannen.

Se bildeserie fra Hellas nederst i saken.

SKOGBRANN: Voldsomme branner herjer utenfor den greske hovedstaden Aten. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi satt på verandaen vår i går ettermiddag da vi så en voldsom røyk langt borte. Etter hvert så vi gnister. Det var da vi skjønte alvoret, pakket det viktigste og gikk ned i resepsjonen.

Sølvi og Øyvind forteller om kaos og panikkstemning.

Søkte tilflukt i vannet

- En ropte «To the beach, to the beach!»

Sølvi forteller at hun på et punkt var redd for å miste Øyvind i kaoset. I hui og hast kom de seg ned til strandlinja der de gikk ut i vannet.

RØYK: Her er synet paret møtte på balkongen sin i Mati mandag, før panikken brøt ut. Foto: Privat
RØYK: Her er synet paret møtte på balkongen sin i Mati mandag, før panikken brøt ut. Foto: Privat Vis mer

Røyken gjorde at sikten ble dårlig, og de kunne på ett punkt ikke se mer enn 15 meter foran seg.

- Her var vi i nesten en time. Jeg ble etter hvert veldig kald så vi gikk opp igjen av vannet, sier Sølvi.

Ble reddet

Noen lokale med båter forsøkte å komme til dem mens de var i vannet, men revet rundt gjorde det vanskelig.

- Så ringte jeg faren min, ba han hilse til alle der hjemme og si at jeg var glad i dem. Jeg tenkte at dette var det siste, og fryktet for livet. Jeg var livredd, sier Sølvi.

Ettersom timene gikk, kom båter fra Aten som tok med paret til et hotell i nærheten. Her ble de over natta. Sølvi og Øyvind forteller at de fortsatt er i sjokk.

Planen framover er å bli på hotellet i Mati fram til hjemreisen på torsdag. Øyvind opplyser om at reiseselskapet deres har tatt vare på dem.

Mange døde

Brannene brøt ut mandag og har spredt seg voldsomt i løpet av få timer på grunn av vind, ekstrem tørke og høye temperaturer.

Den første brannen brøt ut i en furuskog nær kystbyen Kineta, vest for Aten. Den andre startet i Penteli-området nordøst for Aten, skriver CBS News.

Tidligere er det meldt at de fleste av de andre ofrene er funnet i Mati rett nord for Rafinha.

26 personer ble funnet døde like ved en villa i Mati. Slik ser turistperla ut etter infernoet.

- Her er det dessverre flest skadde, og også flest døde - folk som ikke klarte å flykte og ble fanget i hjemmene sine eller i biler, sa en talsperson for myndighetene Dimitris Tzanakopoulos natt til tirsdag.

Live-published photos and videos via Shootitlive