MAMMA: Stortingsrepresentant Laila Gustavsen blogger om hvordan det har vært å være politiker og mamma etter at datteren Marte (17) ble alvorlig skadd under skytingen på Utøya. - Det er en sorg å oppleve at ens barn blir skutt og alvorlig skadet. Men det er samtidig en stor glede at hun lever, skriver Gustavsen. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
MAMMA: Stortingsrepresentant Laila Gustavsen blogger om hvordan det har vært å være politiker og mamma etter at datteren Marte (17) ble alvorlig skadd under skytingen på Utøya. - Det er en sorg å oppleve at ens barn blir skutt og alvorlig skadet. Men det er samtidig en stor glede at hun lever, skriver Gustavsen. Foto: Øistein Monsen / DagbladetVis mer

- Jeg ringte. Fikk ikke svar. Ble redd

Laila Gustavsen blogger om da hun forsøkte å nå datteren på Utøya: «Marte, forstår du ikke kan snakke, men fint om du kan gi lyd fra deg. Glad i deg!» Fortsatt kun stillhet. Stillhet..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke ble dattera Marte Ødegården (17) valgt inn som en av Kongsbergs yngste kommunerepresentanter noen sinne. Med 301 personstemmer ble hun stemt fram fra 10. plass til 5. plass på Arbeiderpartiets liste i kommunen.

17-åringen ligger fremdeles hardt skadd på Sunnaas. Hun ble skutt i ryggen på Utøya.

- Kun stillhet Moren hennes, Laila Gustavsen blogger nå om dagen da livet hennes forandret seg totalt. Stortingsrepresentanten var på ferie på Shetland den 22. juli, da hun fikk nyheten om bomba i Oslo:

- Så kom en sms på telefonen. Det var bombeangrep i Oslo. Hva? Det hele var allerede ubeskrivelig. Så kom telefonen fra Martes far. Det var skyting på Utøya og han fikk ikke kontakt med Marte.

Gustavsen skriver at hun gjorde som alle andre pårørende:

- Jeg ringte. Fikk ikke svar. Ble redd. Sendte en tekstmelding. «Marte, forstår du ikke kan snakke men fint om du kan gi lyd fra deg. Glad i deg!» Fortsatt kun stillhet. Stillhet..

Alvorlig skadd Marte er hardt skadd etter skuddet Breivik påførte henne på Utøya. Fem ryggvirvler er skadet, hun har fjernet både muskler og vev  i venstre side av kroppen, fjernet en nyre og fått en rift i milten. Tarmen hennes måtte også sys sammen igjen. Det venstre benet hennes fungerer ikke, og hun har nervesmerter i hele benet.

UTØYA: 22. juli i år fikk Laila Gustavsen beskjeden hun aldri glemmer: - Så kom en sms på telefonen. Det var bombeangrep i Oslo. Hva? Det hele var allerede ubeskrivelig. Så kom telefonen fra Martes far. Det var skyting på Utøya og han fikk ikke kontakt med Marte, skriver Gustavsen i sin blogg. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
UTØYA: 22. juli i år fikk Laila Gustavsen beskjeden hun aldri glemmer: - Så kom en sms på telefonen. Det var bombeangrep i Oslo. Hva? Det hele var allerede ubeskrivelig. Så kom telefonen fra Martes far. Det var skyting på Utøya og han fikk ikke kontakt med Marte, skriver Gustavsen i sin blogg. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer

- Det er en sorg å oppleve at ens barn blir skutt og alvorlig skadet. Men det er samtidig en stor glede at hun lever. Jeg sørger med de som mistet sine. Samtidig sørger jeg over de som ble skadd både fysisk og psykisk, skriver Gustavsen.

- Så skjøt han meg Marte har også selv skrevet om da skuddet traff henne, på sin egen blogg:

- Plutselig ble det helt stille, og jeg hørte skritt. Så skjøt han meg. Jeg kjente ikke hvor, men det føltes ut som om bena mine var borte. Jeg var helt sikker på at nå dør jeg, derfor skrek jeg noe til de andre om ting de skulle si til foreldrene mine. Jeg ble liggende i gjørma ute på den åpne plassen der, skriver 17-åringen.

Hun har hatt mange tøffe dager siden, og smertene er tidvis uutholdelige, skriver hun. Men på bloggen gir hun også utrykk for forbedring.

- Jeg har begynt å se mer positivt på ting igjen. (...) Det er små fremskritt hele tiden. Alt fra å ta på meg skoene mine selv til å balansere stående uten å holde i noe som helst, skriver Marte.

- Stolt Gustavsen beskriver dattera som både viljesterk og engasjert.

-  Hun er et samfunnsegasjert menneske, som har lyst til å bruke muligheten hun har til å påvirke samfunnet. Jeg er kjempestolt av henne, sier Gustavsen til Dagbladet.

ENGASJERT: Marte Ødegården (17) ble valgt inn som kommunestyrerepresentant for Kongsberg Arbeiderparti. Foto: Kongsberg Arbeiderparti
ENGASJERT: Marte Ødegården (17) ble valgt inn som kommunestyrerepresentant for Kongsberg Arbeiderparti. Foto: Kongsberg Arbeiderparti Vis mer

Og å bli valgt inn som kommunestyrerepresentant i Kongsberg, er også Marte selv stolt av.

- Syns det er kult å, mest sannsynlig, være Kongsbergs yngste kommunestyrerepresentant noensinne, skriver hun på twitter.

Valgklamp fra Sunnaas Like før valget møtte Dagbladet Laila Gustavsen, og Martes far - Bjørn Tore Ødegården, som er leder for Kongsberg Arbeiderparti. Da fortalte foreldrene om hvordan Marte bidro i valgkampen fra sykesenga.

- Vi har også drevet valgkamp fra Sunnaas med Marte som kommentator og rådgiver i bakgrunn, så hun har jo litt innblikk i hva som skjer, sa Bjørn Tore Ødegården.

I bloggen understreker Gustavsen at hun valgte å vente til etter kommunevalget med å skrive om datteras skade.

- Jeg har ventet til etter valget. Har ikke ønsket å få kritikk for å prøve å høste sympatistemmer midt i valgkampen, skriver hun.

MOR OG DATTER: Laila Gustavsen og datteren Marte Ødegården før 22. juli. Foto: Kongsberg Arbeiderparti
MOR OG DATTER: Laila Gustavsen og datteren Marte Ødegården før 22. juli. Foto: Kongsberg Arbeiderparti Vis mer
FORELDRE: Bjørn Tore Ødegården og Laila Gustavsen samarbeidet om å drive valgkamp til tross for at datteren Marte lå på sykehus etter terroraksjonen på Utøya 22. juli. Foto: Øistein Norum Monsen/ Dagbladet
FORELDRE: Bjørn Tore Ødegården og Laila Gustavsen samarbeidet om å drive valgkamp til tross for at datteren Marte lå på sykehus etter terroraksjonen på Utøya 22. juli. Foto: Øistein Norum Monsen/ Dagbladet Vis mer