Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Jeg rømmer ikke

DUNDALK (Dagbladet): Bernadette Sands McKevitt og Michael McKevitt er folkefiendene som nå er mistenkt for å stå bak dødsbomben i Omagh. Blek, preget og presset møtte Bernadette Sands McKevitt Dagbladet. Hun hevder knallhardt sin uskyld. Michael McKevitt er imidlertid på rømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lille byen Dundalk i Irland er de knallharde republikanernes egen lille «bule». Her bor de i flotte villaer i landsbyen Blackrock, og driver sitt eget kjøpesenter i Dundalk sentrum.

Natt til i går påtok Det virkelige IRA seg skylda for massakren i Omagh, men få timer seinere forsøkte de å løpe fra innrømmelsen.
I kjøpesenteret Long Walk har familien Sands McKevitt sin egen lille forretning, kalt Printing Junction. Den er ikke stengt, selv om andre kjøpmenn har oppfordret senterledelsen til å stenge dem ute.

Og her var hun: Selve dronningen i Det virkelige IRA. Bernadette Sands McKevitt var slett ikke på rømmen, slik som mange av verdens TV-medier hevdet i går ettermiddag.

Nekter skyld

Da Dagbladet tok kontakt med henne, skjulte hun hodet i hendene, og tårene var ikke langt unna.

- Dette er så urettferdig. Jeg er helt uskyldig, og tar avstand fra bomben. Tap av uskyldige menneskelig kan ikke rettferdiggjøres, sier Bernadette Sands McKevitt.

- Vi du nå rømme fra problemene?
- Nei, jeg har ikke noe med dette å gjøre, og vil hevde min rett i dette lille samfunnet, sier hun, og ønsker ikke å utdype sine svar.

Deretter blir Dagbladet bedt om å forlate butikken av fem vakter som sirkler utenfor.

Bernadette er en av lederne i Det virkelige IRAs politiske fløy. Hun brøt med IRA på grunn av fredsavtalen. Hun er søster av IRA-martyren Bobby Sands som sultet seg til døde i Maze-fengslet i 1981.

- Bobby døde ikke for dette, sa hun da hun så forslaget til fredsavtalen, og dannet like godt sitt eget politiske parti.

Nå er hun forbundet med Det virkelige IRA, og slaktingen av uskyldige sivile i Omagh sist helg.

Livredd

Bernadette Sands McKevitt er redd. Ikke nødvendigvis for sitt eget liv, men hun er sterkt preget av at hennes barn er truet. Hun har ringt politiet, som ikke har foretatt seg noe, og hun har valgt å ta direkte kontakt med en katolsk prest.

- Hun brøt sammen i gråt da hun snakket med meg. Hun sa: «Det er mine barn, og jeg er livredd folk vil påføre mine barn skade.» Deretter begynte hun å gråte, forteller presten Desmond Campbell.

Kevin McKevitt snakket også med presten, og han nektet for å ha hatt noe med bomben i Omagh å gjøre.

Men klappjakten på den ulovlige gruppen pågår for fullt, både i Dundalk og i Nord-Irland. Hittil er ti arrestert!

Gjemmestedet

Da Dagbladet kom til Dundalk i går tidlig var byen sperret av. Politiet Garda, støttet av irske soldater, kontrollerte alle som kjørte inn og ut av «rottereiret».

- Dette er en hemmelig operasjon. Alle spørsmål må rettes til politiledelsen, sa politiet, og jaget Dagbladet bort fra sperringen.
Bernadette Sands McKevitt, samboeren Kevin McKevitt og de tre barna har bosatt seg i en stor villa i landsbyen Blackrock få kilometer fra Dundalk.

Villaen er vanskelig å finne i den lille badebyen, men politiet er mer enn villig til å fortelle Dagbladet hvor paret bor. Garda-politiet i Blackrock har nemlig som hovedoppgave å stanse Kevin McKevitt med jevne mellomrom. De liker ikke denne oppgaven.

Nå er villaen forlatt i all hast. I hagen ligger de tre barnas leker, vasken henger ute og et vindu er åpent. Men Sands McKevitt har valgt å forlate Blackrock.

På flukt

Det samme har for øvrig flere av naboene gjort. De tilhører samme ekstreme krets, og livvaktsfunksjonene forsvant da familien Sands McKevitt forsvant.

Kevin McKevitt er ansett som Gudfaren i Det virkelige IRA. Han var en av det tradisjonelle IRAs militære ledere, men brøt ut og dannet sin egen organisasjon i protest mot fredsavtalen. Dette skjedde i fjor høst.
Nå jages Kevin McKevitt, men han selv bedyrer sin uskyld. Han hevder at han ikke var delaktig i bombingen av Omagh.

Familien Sands McKevitt er ikke populær i Dundalk og Blackrock. Folk tar nå åpent avstand fra terrororganisasjonen, og ønsker ikke å bli folkefiendenes allierte.

- Flytt, sier flere og flere!

PREGET: Bernadette Sands McKevitt er ikke på rømmen. I går møtte hun Dagbladert i sin butikk i Dunkalk i Irland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!