- Jeg så alle falle som fluer

Naturvernerne gikk feil i grottegangene to kilometer under jorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Her bærer redningsarbeiderne ut to av de døde fra den vulkanske grotten på ferieøya Tenerife. Fire andre ble senere reddet ut.

- Jeg så rundt meg og så alle falle som fluer, det var som en scene fra Dante, sier ingeniøren Jose (27) til Televisisn Canaria.

De seks døde var en del av en gruppe på tredve naturvernere og forskere, som hadde utforsket den vulkanske grotten «Piedra de los Cochinos» uten kjentmann.

Kjentmannen de skulle ha med seg hadde avlyst avtalen, og istedet veivist dem over mobiltelefon, sier Eustaquio Villalba i Tenerife Friends of Nature Association. På egenhånd forsøkte gruppen derfor å ta seg inn i grotten via en eldgammel vannsjakt som ble avstengt i 1964.

Pusteproblemer

Bare med telefonkontakt med en kjentmannen forsøkte de å ta seg frem til det de trodde var en gammel utgang. Istedet ble de ledet inn i en 3000 meter lang grottegang, skriver El Pais.

Inne i den endeløse grottegangen startet også pusteproblemene for deltakerne i ekspedisjonen.

Flere av hulegjengerne rundt ham fikk kvalmefornemmelser, måtte lene seg mot veggen eller sette seg for å ikke falle, sier Jose. Seks av dem fortsatte innover mot det de trodde var utgangen, mens de andre forsøkte å ta seg ut veien de kom fra. Men da de begynnte å gå bakover, ble de svimle og klarte ikke reise seg.

Hørte rop

Jose forteller at han var nær ved å svime av, da han hørte rop utenfra. Deretter så han redningsmannskapene ved inngangen til grottegangen.

Han var den første som ble reddet ut, klokken 16:11 søndag ettermiddag.

Etter Jose hentet de ut åtte til, deretter fire andre.

Redningsarbeidet ble hindret av faren for gassdannelse i tunnelene og av at grottegangene var så trange, sier Tenerifes regionalminister Jose Miguel Ruano. Området der de døde ble funnet var knappe 90 centimeter i diameter.

Etter 17 timer var 9 andre liv reddet, og seks døde - fem menn og en kvinne - hentet ut.

Blant de overlevende var seks personer så medtatt at de ble innlagt på sykehus.

Dødsårsaken kan ikke bekreftes før obduksjon er gjennomført, men det ser ut til at oksygenmangel snarere enn giftig gass er årsaken, sier en talskvinne for redningsmannskapene til Reuters.

- Tunnelene er veldig smale. Det er ikke mye luft i dem, og dette var en stor gruppe, sier hun.

Reddet av hund

Den finske astronomen Kerttu Viironen var blant de som ble fanget inne i grottene, men kom seg uskadd ut sier hennes far Heikki Viironen til AP. Hennes spanske venn ble fløyet i helikopter til sykehus.

Paret fant en løshund som kan ha hjulpet dem med å finne veien ut, melder nyhetsbyrået STT.

- Vi tror at hundens retningssans kan ha reddet dem, sier Viironen.

DØDSTUNNELENE: Redningsarbeidere nær grottegangene der seks mennesker døde.
LANG NATT: En av mennene som ble reddet ut fra grotten får et teppe over seg etter marerittet i grotten.
SEKS DØDE, SEKS SKADDE: Brannmenn med bårer utenfor grotteinngangen.
KVALT: Spanske politifolk og brannmenn bærer ut to av de døde fra tunnelen Los Silos. Seks personer døde av kvelning i de gamle grottene.