Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg så at han likte unge gutter, men trodde han visste hvor grensa gikk»

FpU-medlemmer bryter tausheten etter siktelsene mot Trond Birkedal (31).

STJERNE: Trond Birkedal var kåret til en av landets mest lovende unge politikere, han var som 31-åring allerede ordførerkandidat for andre gang. Her fra Frps landsmøte i 2006. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD
STJERNE: Trond Birkedal var kåret til en av landets mest lovende unge politikere, han var som 31-åring allerede ordførerkandidat for andre gang. Her fra Frps landsmøte i 2006. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Trond Birkedal var et politisk talent med en lovende politisk karriere. Han er tidligere kåret til en av landets mest lovende unge politikere, han var som 31-åring allerede ordførerkandidat for andre gang og han var populær både i og utenfor eget parti.

Ordensmann Etter Søviknes-saken og påstander om mye fyll i Fpu-sammenheng, var det avholdsmannen Birkedal som fikk ansvaret for å rydde opp i ungdomspartiet. Opprydningen har vært en suksesshistorie. Birkedal innførte strenge regler knyttet til alkohol og rus, og ble kjent som en streng leder som selv gikk inn i selv vanskelige saker.

- Hvis noen tok en tusenlapp fra partikassa i ett eller annet lokallag, ble de stilt til veggs av Birkedal, forteller en sentral kilde.

Birkedal var også streng overfor de i partiet som for eksempel skjenket alkohol til personer under 18 år.

- Han var en drivende kraft i forhold til å opprettholde et konsekvent regelverk. Hvis noen hadde gjort noe galt var han en av dem som sa at vi bare skulle kjøre på i prosessen mot dem, sier kilden.
 
Rykter Alle trodde at Trond Birkedal hadde en jentekjæreste i perioden 2006-2007. Det hadde han ikke.
 
30. desember 2006 skrev Stavanger Aftenblad en featureartikkel med tittelen «Romantikk i politikk». Her sier Trond Birkedal at han er sammen med SV-politiker Nina Eltervåg.

Også partiledelsen i Frp og FpU skal ha vært presentert for Eltervåg som Birkedals kjæreste. Men Nina Eltervåg avkrefter overfor Dagbladet at de to var kjærester.

- Vi var aldri kjærester. Vi hadde en diskusjon om det avisoppslaget i etterkant. Det var nyttårsaften, og farfar satte kaffen i halsen da han leste det. Jeg spurte Trond hvorfor han ikke bare kunne avkrefte det. Men han svarte at så lenge det ikke hadde med politikk å gjøre, så ville han ikke kommentere det. Han sendte en epost til avisa om at han syntes artikkelen var dårlig, men vi gikk ikke videre med det, sier Eltervåg, som møter Dagbladet i Stavanger.

- Jeg opplevde ham som ryddig og proff på det politiske plan. Privat var vi nære venner. Vi har kjent hverandre i åtte år. For meg kom dette som en total overraskelse, sier Nina Eltervåg.

- En Frp-er og en SV-er som er nære venner?

- Politisk var det visse ting vi ikke kunne diskutere, men ellers hadde vi felles humor og god kjemi, sier Eltervåg som er i totalt sjokk etter siktelsen mot Birkedal.
 
- Det er et sjokk når det er en person du tror du kjenner, sier hun.

- Jeg skjønner at folk trodde vi var kjærester. Vi hadde god kjemi og var nære venner. Dette er veldig trist for alle parter, sier hun.

- Lurt Men etter Dagbladets avsløring av politiets ransakelse og siktelse av Birkedal, føler flere nære kollegaer seg lurt.

- Han har levd et dobbeltliv. Han har ført oss alle bak lyset, sier en sentral FpUer til Dagbladet.
 
Mannen, som har ledet et lokallag i flere år, regner seg som personlig venn av Trond Birkedal. Han bekrefter at Birkedal var kjent i ungdomspartiet for å like unge gutter.

Alle de fornærmede i saken, der siktelsen går på seksuell omgang med en gutt under 16 år, og snikfilming av gutter på Birkedals bad, er gutter eller menn.
 
- Dette er noe som folk har visst. Han tok ofte med seg unge gutter i alderen 15 — 20 år på hotellrommet. Det har skjedd ved mange anledninger, også i nyere tid, hevder FpU-toppen.

Holdt tyst - Hvorfor reagerte ingen?

- Kanskje var det feil, jeg ser jo det nå. Men Trond er en av de smarteste og mest intelligente personene jeg kjenner. Jeg så jo at han likte unge gutter, men tenkte at han visste hvor grensa gikk. Jeg trodde ikke at det foregikk noe ulovlig. Han holdt også foredrag om organisasjonskultur og hvordan man skal sømme seg som politiker. Han har levd et dobbeltliv og ført oss alle bak lyset, både partiet, familie og venner. Det er helt forferdelig, men det er bra at det kommer fram, sier mannen.
 
I går fortalte en 17-åring sin historie i Dagbladet om hvordan han, da han var 15 år gammel, hadde seksuell omgang med Birkedal i 2008. Siktelsen mot Birkedal er utvidet til også å gjelde seksuell omgang med barn under 16 år.

HUS I THAILAND: Villaen i Koh Kho Khao i Thailand er blant stedene Birkedal skal ha tatt med unge menn på tur. Foto: Prospekt
HUS I THAILAND: Villaen i Koh Kho Khao i Thailand er blant stedene Birkedal skal ha tatt med unge menn på tur. Foto: Prospekt Vis mer

- Det gjelder et forhold fra 2008, sier politiadvokat Fredrik Soma til Dagbladet.

Erkjenner Birkedal erkjenner straffskyld for å ha filmet flere personer uten at disse har vært klar over dette eller har samtykket, ifølge fengslingskjennelsen fra Stavanger tingrett, men nekter for seksuell omgang med barn under 16 år.

Flere sentrale tillitsvalgte i Fpu har bekreftet overfor Dagbladet at det har vært kjent i flere år at flere unge mannlige Fpu-medlemmer har hatt «ubehagelige episoder» med Birkedal.

- Ingen har turt å gjøre noe - han har hatt en såpass høy stjerne at ingen har turt å si i fra, sier et sentralt Fpu-medlem til Dagbladet.

- Særlig på sommerleirene var det mye rykter, sier kilden.

Dagbladet har sett et omfattende bildemateriale som viser Birkedal på Gran Canaria, i Thailand og på flere USA-turer sammen med yngre Frp- og Fpu-medlemmer:

Midtpunkt Birkedal serverer alkohol, og bildene viser nattbad og festing. Den sentrale Fpu-eren sier at Birkedal flere ganger viste bilder av jenter som skal ha vært hans kjæreste, men at han som nær venn aldri møtte noen av disse.

- Jeg reagerte på at han alltid tok med seg unge Fpu-gutter på ferier til Syden og USA, forteller en leder i FpU.

En kamerat av Birkedal, som også er medlem av Frp, sier han også lenge hadde sett opp til Trond Birkedal. Den nå siktede ordførerkandidaten var et lysende politisk talent, med Ronald Reagan som fremste forbilde.

Men kameraten sier han også hadde merket seg Birkedal som et sosialt midtpunkt, som alltid var der det skjedde, inviterte folk hjem, til Gran Canaria og til huset sitt på Kho Khao i Thailand, som han hadde kjøpt gjennom selskapet til med-Frper Tore Kallevig.

- Da jeg leste Dagbladets sak på mandag falt alle brikkene på plass, sier Birkedals kamerat til Dagbladet.

- Vi så opp til ham, han var et forbilde, men jeg så jo at han ofte inviterte gutter, det var alltid gutter, med på ferie og fest. Han misbrukte alles tillit.

Avviser anklagene Via sin advokat avviser ordførerkandidaten at han skal ha hatt sex med en mindreårig.

- Denne personen ble tidligere anbefalt å gå til politiet.  Det har han ikke gjort. I stedet har han gått til pressen. Jeg forstår de som stiller spørsmål med hvilken agende de som nå kommer med påstander i saken har, sier Arvid Sjødin.

- Hvem har anbefalt ham å gå til politiet?

-  Vet ikke, sier Sjødin.

Sjødin synes saken er spesiell.

- I begynnelsen satt pressen med mer informasjon enn oss. Det kan fortelle at det er en agenda som er litt spesiell. Jeg regner med at politiet også vil etterforske dette, sier han.

I fengslingskjennelsen fra Stavanger tingrett heter det at Trond Birkedal erkjenner å ha filmet flere personer i skul.
 
- Fordi Birkedal er varetekstfengslet av hensyn til fare for bevisforspillelse, så kan ikke uttale oss om dette. Jeg merker meg at Stavanger tingrett mener de har kompetanse til å komme med denne informasjonen, sier Sjødin til Dagbladet.

Til påstandene om at Birkedal var kjent for å like unge gutter og tok dem med på ferier, svarer Sjødin:

- I ettertid vil nok mange få slike tanker. Det får de forholde seg til privat. Vi forholder oss til det som kommer fra politiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!