- Jeg så baugen komme imot meg

Hele båten ristet og det fosset inn vann. Slik beskriver speiderne de dramatiske minuttene i kanalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN/VLISSINGGEN (Dagbladet): Emil Spieler (15) var på dekk og holdt utkikk. Han forteller at det var mørkt, bølgene gikk høyt og sjøen var urolig. Emil var hektet fast for ikke å falle. Da så han fisketråleren komme imot seg.

-  «Dette kommer til å gå galt,» sa jeg. «Det kommer til å gå galt,» svarte kapteinen. Jeg så en fem-seks meter høy baug komme imot meg. Det var klart at det kom til å gå galt. Jeg handlet på impuls, jeg hoppet i vannet, sier Emil.

Fetteren Mattis Spieler Asp (13) var under dekk.

-  Jeg hørte et krasj og at noen sa «alle mann på dekk». Det ristet i hele båten og det fosset inn vann, forteller han.

Mattis var den første som kom seg ut og en av de første som kom seg i livbåten.

-  Buksa mi var søkkvåt, men genseren min var tørr, sier Mattis. Begge er fra Nesodden utenfor Oslo.

Tårevått gjensyn

-  Alt gikk så utrolig fort at jeg ikke rakk å bli redd. Jeg tror jeg var i sjokk, sier Marthe Simonsen (17) fra Nittedal.

I går kveld ble det et tårevått gjensyn med familien på Gardermoen.

-  Jeg er bare utrolig glad, sier mamma Signe Simonsen til Dagbladet.

Hun hadde ikke hatt en blund på øynene på nesten ett døgn, da hun traff igjen go'jenta si i går kveld. Marthe ringte hjem bare tre kvarter etter at hun havnet i sjøen utenfor Vlissingen.

-  Jeg hørte et voldsomt smell, og alle vi som sov foran var raskt på dekk. Heldigvis har vi hatt mange øvelser på evakuering av båten. Det var nok grunnen til at dette gikk så bra, sier Marthe, som har vært sjøspeider siden hun var ti år.

Familien var glade for å få Marthe hjem, men det er ikke så lenge til hun drar bort igjen - om det går. Marthe skal nemlig være utvekslingsstudent i USA, og planen var å reise om to uker. Men både pass og visum ligger nå på bunnen av Den engelske kanal.

Rystet kaptein

Dagen etter at speiderskuta S/Y «Mohawk II» ble rent i senk av en nederlandsk tråler, er skipper Steinar Daler fremdeles rystet, men sjeleglad for at ingen ble skadet i dramaet.

-  Det er utrolig at det gikk så bra. Treningen vi har gjort på slike situasjoner, virket. Livbåtene var på vannet i løpet av 30 sekunder. Båten sank på to- tre minutter, forteller Daler.

Sjøspeidergruppa fra KFUM satte kurs fra Skagen i Danmark til Shoreham i England, via Kielerkanalen og Nederland. Søndag gikk de for seil mot Calais i Frankrike, men ble overrasket av sterke vinder, og søkte nødhavn inn Wesserschelde, innseilingen til havna i Antwerpen, rundt midnatt. Om bord var tolv sjøspeidere mellom 13 og 18 år, og åtte voksne speidere og ledere.

-  Vi så tre store fiskefartøyer som kom på rekke imot oss i høy hastighet. Da vi var på høyde med det første fartøyet, svingte plutselig det andre mot oss. Vi forsøkte å komme oss unna ved å svinge til babord, men det virket som om skipet fulgte etter oss, og det traff oss midt på skutesida. Det var helt sprøtt. Vi hadde ikke sjanse til å komme unna, og den senket aldri farten, forteller Daler.

-  Speiderne har skylda

Eieren av fiskefartøyet MS «ARM-20», Blaas Marijs, legger skylden på sjøspeiderskuta.

-  Han befant seg på feil side av leden, og det kan man ikke gjøre uten først å ta kontakt med kontrollen over radio. Mitt skip gikk til høyre, og da var yachten for nært. Vi reduserte farten, og ga både lys og lyssignal, men nordmennene reagerte ikke, sier Marijs til lokalavisa PZC.

Daler innrømmer at han ikke kontaktet ledkontrollen over radio, og fortalte at seilerskuta var på vei inn den trafikkerte leden. Han ba heller ikke om los. Ifølge myndighetene er han ikke pålagt å gjøre noen av delene.

Dagbladet har vært i kontakt med flere kilder i sjøfartsmyndigheten i Vlissingen, og de hevder at forklaringen ligger i atferden til fiskefartøyenes mannskap.

I Nederland ligger den 100 år gamle seilyachten på seks meters dyp og venter på å bli hevet.

MÅTTE HOPPE I VANNET: Flere av de unge passasjerene måtte hoppe i vannet.
ORD MOT ORD: Skipper Steinar Daler legger skylden for ulykken på kapteinen i fiskebåten. Eieren av «ARM-29» legger skylden på speiderne.
BARE GLEDE: Søster Cecilie (21), pappa Morten (45) og mamma Signe (45) lover å skjemme bort minstedatter Marthe Simonsen (17) i dagene som kommer
MED FLAGGET TIL TOPPS: S/Y «Mohawk II» ligger på seks meters dyp utenfor strandpromenaden i Vlissingen. En stor flytende kran skal heve vraket i dag.
MED FLAGGET TIL TOPPS: S/Y «Mohawk II» ligger på seks meters dyp utenfor strandpromenaden i Vlissingen. En stor flytende kran skal heve vraket i dag.
HOLDT UTKIKK: Emil Spieler (15) hadde nattevakt på dekk. Han så tråleren komme imot seg. - Jeg rakk ikke å tenke. Jeg hoppa i vannet, sier han til Dagbladet.
ENDELIG HJEMME: Emil Spieler jubler over å være hjemme igjen. Men allerede i dag setter han seg igjen i båt, på vei til Danmark og fotballturnering.