- Jeg så Christer Petterson skyte Palme

Døende øyenvitne kommer med nye opplysninger om Palme-mordet for 20 år siden. Statsministeren skal ha blitt uskyldig offer i en narko-strid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To av Christer Petterssons venner var på mordplassen, og en av dem forteller nå hva han mener skjedde den fatale kvelden for 20 år siden. De nye vitnene avslører også at mordet på Sveriges statsminister egentlig var et feilgrep.

Statsminister Olof Palme (59) var bare på feil sted til feil tid, skriver den svenske avisa Expressen.

Kvelden 28 februar 1986 ble Sveriges statsminister Olof Palme drept med to skudd på åpen gate i Stockholm. Han hadde ikke livvakter. Filmskaper Mikael Hylin har gravd fram nye opplysninger om mordet som ingen så langt er dømt for. Disse ser dagens lys i dokumentaren «Jeg så mordet på Palme», som søndag kveld vises på SVT2 og dansk TV. Sammen med den danske filmskaperen Lasse Spang Olsen har Hylin jobbet med dokumentaren i seks år. De to har kommet tett inn på flere av Christer Pettersson.

Den nå svært syke Roger Östlund var en av de to vitnene. I filmen innrømmer han nå hva som skjedde.

- Jeg så Christer Petterson skyte Palme.

På torpedoppdrag

I dokumentaren påstår nøkkelpersoner i Stockholms underverden at det i tiden før mordet pågikk en strid om hvem som skulle styre amfetaminhandelen i byen. Roger Östlund og det andre vitnet var på mordplassen, fordi de sammen med Christer Petterson hadde fått i oppdrag å overfalle den kjente dopselgeren Sigge Cedergren. De visste han kom til å gå forbi dem på dette stedet, da han gikk hjem fra jobben på den illegale spilleklubben Oxen i 23-tiden. 

Men det var Olof Palme som først kom forbi. Dessverre var statsministeren kledd på samme måte som Cedergren, og Petterson som hadde bevæpnet seg uten at de andre visste om det, skjøt feil mann.

20 ÅR SIDEN: Olof Palme ble drept med to skudd 28. februar 1986. Foto: AFP
20 ÅR SIDEN: Olof Palme ble drept med to skudd 28. februar 1986. Foto: AFP Vis mer

Roger Östlund bærer preg av sitt langvarige narkotikamisbruk, og er i dag døende. Han var en av påtalemyndighetenes viktigste vitner under rettssaken mot Christer Petterson i 1989.

Snart foreldet

Östlund forklarte i retten at Petterson var utenfor kinoen Grand minutter før statsministeren ble skutt. Men verken dette vitnemålet eller andre opplysninger holdt i retten. Christer ble dømt i tingretten, noen måneder senere ble han frifunnet av svensk Høyesterett. Han døde 57-år gammel i 2004, trolig på grunn av et epileptisk anfall.

Roger Östlund og den andre mannen har aldri før fortalt hva som egentlig skjedde denne februarnatten for 20 år siden. De torde ikke å fortelle at de var leid inn som torpedoer denne natten.

- De fryktet at dersom de avslørte sannheten kunne de selv bli henrettet, sier en av de to vitnenes venner til dens svenske avisa Expressen.


Får milliondusør

Drapet på Olof Palme er ennå ikke oppklart. Den svenske regjeringen jobber nå med å fjerne foreldelsesfristen for drap. Hvis ikke dette går gjennom, er mordet på Palme foreldret om fem år.

Fremdeles ringes det inn tips av folk som mener de har funnet ut hvem som stod bak drapet. Tips som kan lede til at gjerningsmannen kan dømmes for Palme-drapet kan bli belønnet med 50 millioner kroner. Totalt har mer enn 130 svensker meldt seg og tilstått drapet på Palme

<B>FRIFUNNET:</B> I 1989 ble Christer Petterson frifunnet for Palme-mordet av svensk Høyesterett.
<B>ANERKJENT:</B> Olof Palme var en høyt respektert politiker. Han var blant annet FN-mekler i krigen mellom Irak og Iran.