«Jeg så de skjøt bestefar - og så bestemor»

Bare ni år gamle Eman Waleed og hennes bror overlevde massakren i landsbyen Haditha. 15 sivile irakere, blant dem sju kvinner og barn, ble drept da amerikanske marinesoldater fyrte løs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Eman er øyenvitne i en rystende reportasje som det amerikanske nyhetsmagasinet Time brakte i går.

Etter å ha undersøkt saken i flere måneder stiller nyhetsmagasinet spørsmål om hva som egentlig skjedde denne novemberdagen i Haditha.

Gikk soldatene amok i blodtåka etter at en av deres kamerater hadde blitt drept av en veibombe samme dag?

Ny etterforskning

Den første militærrapporten gikk ut på at både soldaten og irakerne ble drept av ei veibombe.

Etter at nyhetsmagasinet konfronterte militære etterforskere med en video som ikke viste noen bombeskader utenfor huset, konkluderte etterforskerne med at de 15 irakerne ble skutt «i forbindelse med militær aksjon».

Nå er saken brakt videre til en høyere instans, Naval Criminal Investigate Service, som skal etterforske om marinesoldatene skjøt sivile med overlegg.

Øyenvitner

Etter å ha snakket med øyenvitner, leger og lokale myndigheter forteller Time-reporterne Tim McGirk og Aparisim Gosh sin rystende historien om massakren i Haditha, som var fiendeland for amerikanerne.

Hver dag fant de nye bomber langs veiene rundt landsbyen.Tidlig om morgenen 19. november ble et amerikansk militærkjøretøy truffet av ei veibombe. Den 20 år gamle marinesoldaten Miquel Terrazas fra Texas ble drept. Kameratene holdt en minnestund for den døde, før de fortsatte videre.

Hørte skudd

Niåringen Eman Waleed forteller til Time at hun våknet av bombesmellet. Lufttrykket knuste alle vinduene i huset hun bor i.

-  Far gikk inn på et rom, leste fra Koranen og ba om at vi måtte bli spart. Resten av familien, mor, bestemor og bestefar, to brødre, tanter og onkler var i stua. Vi hørte skudd fra rommet ved siden av. Jeg så de skjøt bestefar - og så bestemor, forteller Eman.

Eman og broren Abdul gjemte seg. De voksne beskyttet barna med sine kropper. Eman ble skadd av en metallbit i beinet, broren i skuldra.

-  Etterpå kom iranske soldater inn på rommet vårt. Vi gråt og spurte hvorfor. De svarte at det var ikke dem, at det var amerikanerne som gjorde det, sier Eman.

De amerikanske soldatenes versjon er en helt annen. De mente å høre lyden av våpen som ble ladd. Derfor slo de inn dørene og skjøt. Deretter hørte de skudd fra et annet hus, løp dit og kastet inn en håndgranat før de åpnet ild.

Åtte ble skutt og drept i dette huset, blant annet en to år gammel gutt og tre små jenter. I neste hus fant soldatene 15 kvinner og barn. De ble satt under bevoktning mens soldatene gikk videre til neste hus. Der møtte troppen fire irakiske menn, en av dem siktet med et våpen, en AK-47, mens en annen strakte seg etter et våpen i et skap. Alle fire ble skutt.

Ingen bombeskader

En lege ved sykehuset i Haditha sier at det ble brakt 23 døde kropper til sykehuset den aktuelle natta. Soldatene hevdet de 23 var drept av veibomber. Men de hadde ingen bombeskader, sier legen, som ikke vil oppgi sitt navn av frykt for represalier.

De fleste var skutt på nært hold, mange av dem var bare iført nattøyet.

OVERLEVDE: Ni år gamle Eman Waleed så sin familie bli massakrert. Hun overlevde ved å skjule seg under kroppene til voksne familiemedlemmer. Foto: Franco Pagetti, Time Magazine<!--/BTEK1-->
SKUTT: En video laget av menneskerettighetsaktivister i Irak, viser ofrene i Haditha. De ble skutt og drept av amerikanske marinesoldater 19.november i fjor.