Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg så dem slakte ham med machete

Politiet har flyktet og folk utstyrer seg med macheter for egen sikkerhet. Fra Nairobi-slummen driver Francis Ngira (22) radiokanalen Koch FM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette er det mest grusomme jeg har sett. På vei til jobb i går så jeg en uskyldig mann ble slaktet til døde av en machete. Det er nesten ikke mulig å beskrive, all denne volden er en skam for Kenya, sier Francis Ngira (22) til Dagbladet.no.

Ngira kalles «Bigtoto» blant venner. Han jobber i Radio Koch FM – en ungdomskanal plassert midt i Korogocho-slummen i Nairobi, Kenya. Der forsøker han og hans 33 venner og kolleger å gi informasjon til folket i en situasjon preget av lovløshet, sult og redsel.

- Jeg har ikke hatt kontakt med familien eller vennene mine siden valget. Jeg veit ikke hvordan de har det, men jeg ber om at de har det bra, sier han.

Fra den bloggen rapporterer Koch FM fra slummen.

- Åpen for koalisjon
Fredsprisvinner Desmond Tutu møtte i dag den gjenvalgte presidenten i Kenya, Mwai Kibaki, i et forsøk på å mekle seg fram til en løsning. Ifølge NTB er presidenten åpen for å danne en koalisjonsregjering.

– Presidenten er ikke i mot at det dannes koalisjoner, men det må være en helt klar aksept av at det er en regjerende myndighet i landet, sa den sørafrikanske erkebiskopen etter en samtale med Kibaki fredag.

Odd Evjen i Kirkens Nødhjelp var tilstede på pressekonferansen med Tutu i etterkant av møtet.

- Jeg synes ikke forhandlingene har beveget seg særlig mye. De møttes, men så mye mer enn det kom ikke fram, er hans analyse overfor Dagbladet.no etter møtet.

Det var tidligere i dag varslet nye demonstrasjoner i Nairobi, men disse har latt vente på seg, og sentrumsdelene av byen har forholdt seg relativt rolige.

BER FOR KENYA: Francis Ngira (22) ber om at volden i landet hans skal opphøre. - Jeg har sett uvirkelige episoder. Uskyldige bare slaktes ned, sier han til Dagbladet.no. FOTO: Astrid Gjertine Handeland/Kirkens Nødhjelp
BER FOR KENYA: Francis Ngira (22) ber om at volden i landet hans skal opphøre. - Jeg har sett uvirkelige episoder. Uskyldige bare slaktes ned, sier han til Dagbladet.no. FOTO: Astrid Gjertine Handeland/Kirkens Nødhjelp Vis mer

Samtidig krever opposisjonen til Kibaki at det skal holdes nyvalg. De mener at valget var tuklet med.

Politiet har flyktet  

Men i Korogocho-slummen utenfor byen er situasjonen ganske annerledes.

- Jeg har sett så mye grusomme ting. Det er forferdelig å se uskyldige mennesker begynner å hate hverandre. Når vi snakker sammen nå hører jeg rop utenfor, sier Francis «Bigtoto» Ngira på telefon til Dagbladet.no.

Der han befinner seg har politiet gitt opp å gripe inn.

- Folk sørger for sin egen sikkerhet akkurat nå. Det gjør de ved å bære macheter. Det er aldri rolig her. Folk skulle vært på jobb, barna skulle vært på skolen. Dette må det bli en slutt på, sier 22-åringen.

Selv har han det etter forholdene bra, men han synes det er veldig trist det som skjer med landet hans.

- Vi i radiokanalen er motstandere av volden som herjer landet. Vi forsøker å være objektive i vårt arbeid, men samtidig må vi ha et standpunkt: Valget har lurt folket. De har blitt utnyttet og frarøvet sine demokratiske rettigheter, sier han.

- Jeg så dem slakte ham med machete

Kvinner de største ofrene

Han forteller om en surrealistisk valgdag.

- Vi stilte oss i valgkøene klokka seks om morgenen. Mange sto fremdeles i kø klokka seks på kvelden, sier han.

Han forteller at mange ble avvist ved valgurnene, spesielt kvinnene.

- Kenyas kvinner er de store ofrene etter dette valget. Mange ble slått og nektet å avgi sin stemme, forteller han.

Så startet volden. Blant de verste episodene var da en kirke ble satt fyr på og drepte rundt 50 mennesker, deriblant mange barn. I dag mistenker politiet at tilhørere av opposisjonsleder Railia Odinga står bak.

- Vi krever endring

Francis Ngira ser også noe positivt med de voldsomme opptøyene i landet.

- Selv om dette er veldig trist og forferdelig er det også en reaksjon på at noe er galt med Kenya. Folket vil ha det annerledes. Vi sulter etter demokrati, sier han.

Gjennom sin radiokanal forsøker han og kollegene å spre informasjon ut til folket.

- Lokale medier er ofte nede. Folk får ikke vite noe som helst. Samtidig sprer vi et budskap om fred. Vi ber om fred og vi ønsker å gi lytterne håp. Vi kan ikke bare stå og se at vårt kjære land faller sammen. Vi har tro på at våre radiomeldinger kan bidra, men de grusomme synene kommer vi aldri til å glemme, sier Ngira.

Les også: UD: - Ikke reis til Kenya

Les også: Nordmenn: - Hold dere innendørs

GÅR FOR FRED: Ungdommene i Radio Koch FM håper at opptøyene og volden i Kenya roer seg og at landet skal få fred igjen. Fra venstre: Hellen Wanjku, Purity Muchiri, Abdi Hussein og Frances Ngira
KOROGOCHO-SLUMMEN: Dette bildet er Korogocho-slummen 31. desember 2007 og viser flere av ofrene etter blodige opptøyer etter valget.
LOVLØSHET: Her i Korogcho-slummen i Nairobi har politiet flyktet etter de ville tilstandene. Innbyggerne må derfor beskytte seg selv.
OPPLYSER: Purity Muchiri er en av arbeiderne i ungdomskanalen. Radio Koch FM består av folk fra midten av tenårene til oppi 20-åra.
MØTTES I DAG: President Mwai Kibaki og erkebiskop og fredsprisvinner Desmond Tutu møttes i hans palass i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media