Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg så det onde i mennesket

- Deretter så jeg det gode, sier vitne, som forteller at flere eldre ble glemt og skjøvet til siden da folk rømte fra tsunamien.

TOTAL ØDELEGGELSE: «Jeg overlevde flyangrepet på Sendai», sier Wako (75), og viser til de alliertes bombing av den japanske byen under 2. verdenskrig.

«Men dette er mye verre», sier Wako fra forstaden Yuriage utenfor byen Sendai til The New York Times. Her ser man ødeleggelsene ved havna ved Yuriage før og etter tsunamien. Foto: AP/SCANPIX
TOTAL ØDELEGGELSE: «Jeg overlevde flyangrepet på Sendai», sier Wako (75), og viser til de alliertes bombing av den japanske byen under 2. verdenskrig. «Men dette er mye verre», sier Wako fra forstaden Yuriage utenfor byen Sendai til The New York Times. Her ser man ødeleggelsene ved havna ved Yuriage før og etter tsunamien. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/SENDAI (Dagbladet): «Jeg overlevde flyangrepet på Sendai», sier Wako (75), og viser til de alliertes bombing av den japanske byen under 2. verdenskrig.

«Men dette er mye verre», sier Wako til The New York Times. I forstaden Yuriage, utenfor Sendai, har letingen etter overlevende blitt leting etter døde kropper. Og de fleste av de døde er gamle — for gamle til å kunne løpe fra tsunamien, skriver The New York Times.

Yuta Saga (21) plukket opp ødelagte kopper etter jordskjelvet da han hørte sirenen og at det ble ropt «tsunami». 

Han tok sin mor ved armen og løpte til den lokale videregående skolen, som er den høyeste bygningen i området. «Trafikken stoppet opp da livredde sjåfører kjørte inn i hverandre».

For svake Saga sier til avisa at han kunne se på røykskyene fra kollapsede bygninger hvordan bølgene stadig kom nærmere. Da Saga og moren kom fram til skolebygningen var veien opp til andre etasje og taket blokkert av gamle mennesker som var for svake til å klatre den bratte trappen. Noen bare satt eller lå på trappetrinnene. Mens de nedre etasjene ble fylt opp av flyktende mennesker slo bølgen mot bygningen.

Dørene holdt i begynnelsen, men etter hvert som vannet strømmet inn gjennom sprekker og hull ble rommet fylt opp av vann. I panikk startet yngre mennesker å skyve de eldre vekk fra trappen mens de ropte «Skynd deg!» og «Ut av veien!», forteller Saga.

De klatret over de eldre som ikke rørte seg og presset dem til side.

- Folk brydde seg ikke «Jeg kunne ikke tro det. De skjøv de eldre ut av veien og de gamle kunne ikke redde seg selv», forteller Saga.

«Folk brydde seg ikke om andre», forteller han.

FOR GAMLE TIL Å LØPE:  I landsbyen Yuriage har letingen etter overlevende blitt leting etter døde kropper. Og de fleste av de døde er gamle - for gamle til å kunne løpe fra tsunamien, skriver The New York Times. Foto: EPA/SCANPIX
FOR GAMLE TIL Å LØPE: I landsbyen Yuriage har letingen etter overlevende blitt leting etter døde kropper. Og de fleste av de døde er gamle - for gamle til å kunne løpe fra tsunamien, skriver The New York Times. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Så kollapset døra og vannet strømmet inn. Snart var vannet på hoftenivå og Saga så en eldre kvinne, som ikke var sterk nok til å stå selv, som satt i vannet. 21-åringen løp ned igjen og løftet den gamle kvinnen opp til trappen. Dermed dannet de en menneskelig kjede som løftet flere barn og eldre opp til toppen.

Reddet baby «Jeg så først den onde siden av menneskeheten. Deretter så jeg den gode. Noen mennesker tenkte bare på dem selv. Andre stoppet opp for å hjelpe», sier 21-åringen. En kvinne løftet en baby opp til Saga.

«Vær så snill å redd barnet, sa hun til meng mens vannet steg rundt henne», forteller han, som sier han tok med seg barnet og klatret opp til andre etasje. Mange av de som ble igjen i de nedre etasjene ble tatt av bølgene, men kvinne lykkes i å komme opp i sikkerhet.

«Gjennom vinduene så vi hvordan hus og biler ble tatt av bølgen. Ingen sa noen ting. De bare gråt og skrek mens de så ødeleggelsen bre om seg», forteller Saga.
 
- De hadde ingen sjanse En annen som forteller om de eldres vanskelige situasjon, er taxisjåføren Jun Kikuchi (33). Etter jordskjelvet kjørte han til et aldershjem med 20 beboere som var 70 år eller eldre. Han spurte om han skulle bringe dem høyere opp, men de nektet og sa det ikke var noe fare for at tsunamien ville treffe dem.

Kikuchi overlevde ved å holde seg øverst i taxiselskapets bygning. Neste morgen, da han dro tilbake til eldresenteret, var hele bygningen tatt av bølgene.

«De gamle kan ikke ta vare på seg selv under en slik katastrofe som dette. De hadde ingen sjanse», sier Kikuchi.

Journalister evakuerer Ett av Dagbladets reportasjeteam er nå på vei fra Sendai til Niigata på Japans vestkyst.

På vei ut møtte vi flere japanere som pakket eiendelene sine på sykler for å reise fra Sendai og til vestkysten. Mangelen på bensin og biler gjør at det blir i eneste løsningen.

I natt norsk tid eksploderte Fukishimas reaktor to og det faren for farlig stråling økte kraftig.

HUS OG BILER BLE TATT AV BØLGENE: «Gjennom vinduene så vi hvordan hus og biler ble tatt av bølgen. Ingen sa noen ting. De bare gråt og skrek mens de så ødeleggelsen bre om seg», forteller Saga. Foto: EPA/SCANPIX
HUS OG BILER BLE TATT AV BØLGENE: «Gjennom vinduene så vi hvordan hus og biler ble tatt av bølgen. Ingen sa noen ting. De bare gråt og skrek mens de så ødeleggelsen bre om seg», forteller Saga. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Det brøt ut panikk blant delere av pressekorpset etter eksplosjonene i reaktorene noe mil sør, mens lokalbefolkningen har holdt seg veldig rolig.

Et stort antall journalister forlot Sendai dag. De få som ble igjen på hotellet i Sendai var der i stor grad ufrivillig. Det vil si at de manglet bensin og kjøretøy for å komme seg ut. De som trenger bensin blir stående i flere kilometer lange køer.

DEN GODE SIDEN: «Jeg så først den onde siden av menneskeheten. Deretter så jeg den gode. Noen mennesker tenkte bare på dem selv. Andre stoppet opp for å hjelpe», sier 21-åringen. Her ser man overlevende fra katastrofen i Yurigae. Foto: EPA/SCANPIX
DEN GODE SIDEN: «Jeg så først den onde siden av menneskeheten. Deretter så jeg den gode. Noen mennesker tenkte bare på dem selv. Andre stoppet opp for å hjelpe», sier 21-åringen. Her ser man overlevende fra katastrofen i Yurigae. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!