- Jeg så en røyksky i speilet, og forsto straks at det hadde skjedd noe galt

Øyenvitne til Dagbladet.

 AVSPERRET:  Riksvei 7 ble avsperret etter spreningsulykken på Geilo ved 12.30-tiden onsdag. Foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix.
AVSPERRET: Riksvei 7 ble avsperret etter spreningsulykken på Geilo ved 12.30-tiden onsdag. Foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GEILO/OSLO (Dagbladet): Et vitne Dagbladet har vært i kontakt med etter sprengningsulykken i Geilo forteller hva han så da dynamitten gikk av.

Mannen, som vil være anonym, befant seg i anleggsområdet da ulykken skjedde.

- Jeg så en røyksky i speilet, og forsto straks at det hadde skjedd noe galt. Det sto tre personer der det smalt, sier vitnet til Dagbladet.

Ikke vanlig elektrisk fenghette Politiet fikk melding om arbeidsulykken klokka 12.31, og opplyste tidlig at det var en dynamittladning som hadde gått av ukontrollert.

Det stemmer med observasjonene til Dagbladets vitne. Han sier feltet ikke var dekket med gummimatter, og dermed ikke var klargjort for en ny skuddsalve i jobbben med å lage en ny veiundergang under jernbanen.

Det ble ikke brukt elektrisk fenghette til å utløse ladningen, ettersom anleggsområdet ligger rett ved en høyspentledning. Høyspent kan utløse ukontrollert sprengning via slike fenghetter.

Tåler ikke slag - Derfor var det en annen skyteledning, nonell, som ble brukt her på anlegget for å antenne dynanmitten. Nonell tåler ikke slag, sier øyenvitnet til Dagbladet.

Siden tusenårsskiftet hadde det vært åtte dødsulykker under sprengning på anlegg her i landet før onsdagens ulykke på Geilo.

Den forrige dødsulykken var på på et industriområde på Stoa ved Arendal i 2005, der en 50 år gammel mann omkom etter en ukontrollert detonasjon.

Stein gjennom mattene Hittil i år var det bare registrert fem mindre skader under arbeidssprengning her i landet.

De fleste skadene siden år 2000 har skjedd ved at stein spruter gjennom gummimattene under kontrollert sprengnging, opplyser avdelingsleder Siri Hagehaugen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til Dagbladet.

Alle fjellsprengningssertifikat må nå fornyes hvert femte år med nytt kurs og eksamen.