- Jeg så henne ikke

Den israelsk soldaten som kjørte og rygget over aktivisten Rachel Corrie (23) med en bulldoser, sier i retten at han ikke så henne før ulykka.

MISTET LIVET: Aktivisten Rachel Corrie (23) mistet livet da en israelsk bulldoser kjørte over henne da hun prøvde å hindre israelske soldater i og rive palestinske hus i flyktningeleiren Rafah. Foreldrene har saksøkt Israel, og rettsaken er i gang. I går forklarte føreren seg. Han hevder han ikke så Corrie. (AP Photo/International Solidarity Movement)
MISTET LIVET: Aktivisten Rachel Corrie (23) mistet livet da en israelsk bulldoser kjørte over henne da hun prøvde å hindre israelske soldater i og rive palestinske hus i flyktningeleiren Rafah. Foreldrene har saksøkt Israel, og rettsaken er i gang. I går forklarte føreren seg. Han hevder han ikke så Corrie. (AP Photo/International Solidarity Movement)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):Den amerikanske aktivisten Rachel Corrie (23) ville hindre israelske soldater i å rive palestinske hus i flyktningleiren Rafah.

Istedenfor mistet hun livet da en israelsk soldat kjørte over henne med en 66 tonns tung Caterpillar.

- Saksøkte Israel Familien til Corrie har fremmet et sivilt søksmål mot Israel etter at det israelske militæret nektet å anmelde de ansvarlige for 23-åringes død.

Rettsaken har startet i Haifa tidligere i år — og i går kom vitneprovet mange har ventet på.

- Hvitvasker ulykka Den tidligere soldaten som var fører av bulldoseren, forklarte seg i går i over fire timer.

Han fremholdt at han ikke hadde sett Corrie før han kjørte over henne.

- Jeg så henne ikke før ulykka, forklarte ekssoldaten.

- Føreren motsier sine tidligere forklaringer. Jo mer vi hører, jo mer virker det som om noen har prøvd å hvitvaske ulykka, sier familiens advokat til mediene.

- Ikke min avgjørelse Carrie og andre medlemmer av organisasjonen International Solidarity Movement aksjonerte, og stilte opp som menneskelige skjold i mars 2003.

PRØVDE Å REDDE: Venner prøvde forgjeves å redde livet til 23 år gamle Rachel Corrie etter  at hun ble kjørt over av en israelsk bulldoser. Foto: AP Photo/International Solidarity Movement
PRØVDE Å REDDE: Venner prøvde forgjeves å redde livet til 23 år gamle Rachel Corrie etter at hun ble kjørt over av en israelsk bulldoser. Foto: AP Photo/International Solidarity Movement Vis mer

- Rachel sto alene foran huset mens vi forsøkte å stoppe bulldoserne. Hun vinket til bulldoseren for å få den til å stoppe. Så falt hun, men bulldoseren fortsatte å kjøre forover. Vi ropte stopp, stopp, men bulldoseren stoppet ikke. Den hadde kjørt helt over henne, før den stoppet og rygget over henne en gang til, sa Greg Schnabel som var med gruppa til Rafah, rett etter ulykken.

Ekssoldaten forklarte i går at han visste at aktivistene var i området, men at han måtte jobbe, til tross for deres tilstedeværelse:

- Dette var instruksen. Jeg er bare en soldat, du utfører bare ordre. Jeg fortalte mine ledere at det var folk rundt. Instruksen var: "ikke stopp, fortsett å jobbe". Det var ikke min avgjørelse, det var offiserenes.

Ekssoldaten sa også at han var helt sikker på at Corries kropp lå på bakken mellom bulldoseren og en jordhaug som ekssoldaten hadde fått i oppdrag å flate ut.

Dette motstrider tidligere vitneutsagn fra to andre militære vitner.

De hevdet Corries kropp var bak jordhaugen, og at det var derfor soldaten ikke så henne, skriver Jerusalem Post.

Frikjente seg selv Den israelske hæren satte ned en granskningskommisjon etter ulykka. 

BRUDD- OG HODESKADER: De syv andre aktivistene i International Solidarity Movement kom raskt til unnsetning. Corey kom på sykehus, men døde en time seinere. Foto: AP Photo/International Solidarity Movement.
BRUDD- OG HODESKADER: De syv andre aktivistene i International Solidarity Movement kom raskt til unnsetning. Corey kom på sykehus, men døde en time seinere. Foto: AP Photo/International Solidarity Movement. Vis mer

Kommisjonens konklusjon var at 23-åringen ikke døde som følge av påkjørselen, men av nedfallen jord og byggematerialer som ble revet av maskinen.

Siden føreren av bulldoseren heller ikke hadde sett Corrie, kunne han ikke dømmes for ulykka.

Rett etter ulykken ga den israelske hæren ifølge BBC uttrykk for at aktivister får skylde seg selv hvis de blir skadet.

Hemmelig identitet Familien til Corrie ønsket å møte mannen som drepte datteren deres ansikt til ansikt, og også se at han avga sin forklaring.

Men dette ble nektet.

Eksoldatens identitet er godt beskyttet.

Han avla forklaring bak skjermbrett av «sikkerhetsmessige årsaker».

Heller ikke hans navn er kjent, under rettsaken blir han bare omtalt som«YF».

MENNESKELIG SKJOLD:  Rachel Corey forsøkte å hindre bulldoseren å rasere palestinske hus i flyktningeleiren Rafah på Gaza-stripen. Etter at dette bildet ble tatt ble hun klemt i hjel av bulldoseren.
Foto: Scanpix/ Reuters
MENNESKELIG SKJOLD: Rachel Corey forsøkte å hindre bulldoseren å rasere palestinske hus i flyktningeleiren Rafah på Gaza-stripen. Etter at dette bildet ble tatt ble hun klemt i hjel av bulldoseren. Foto: Scanpix/ Reuters Vis mer

Ifølge The Guardian er mannen en 38 år gammel russisk immigrant, som kom til Israel som 23-åring, og som nå jobber for et næringsmiddelsselskap.

- Noe som ikke stemte Ekssoldaten forklarte i går at han var i kontakt med sine ledere og en annen bulldoser som også var på stedet via øretelefoner.

Han hevder at det først via en beskjed på øret at han ble klar over at han hadde kjørt over Corrie:

- Jeg rygget... Det var en følelse av at noe ikke stemte. Det så ut til at jeg hadde kjørt på noen, forklarte «YF» i går.

- Først etter at jeg rygget så jeg at de tok opp en død kropp.

På spørsmål om noen fra soldatens enhet kom til for å hjelpe den skadde Corrie, forteller ekssoldaten at han ikke fikk lov til å forlate kjøretøyet.

På spørsmål om hvorfor han ikke tilkalte ambulanse over radiosystemet, svarte han at:

RYGGET OVER: Ifølge aktivistene som var sammen med Corey, rygget bulldoseren over henne etter først å ha kjørt over henne èn gang.
RYGGET OVER: Ifølge aktivistene som var sammen med Corey, rygget bulldoseren over henne etter først å ha kjørt over henne èn gang. Vis mer

- Det er ikke under min kommandomyndighet. 

- Mistenker alle Familiens advokat, Hussein Abu Hussein, spurte «YF» om aktivistene var bevæpna, men det kunne han ikke svare på.

- Bar de med seg noe som gjorde at de lignet terrorister?, spurte advokaten.

- De hadde med seg en megafon og plakater, svarte ekssoldaten.

- Mistenkte du at de var farlige?

- Jeg mistenker alle, svarte «YF».

- Jeg er glad denne dagen er bak meg, sier Cindy Corrie, moren til Rachel, til the Guardian.

DØDE: Palestinske leger prøvde forgjeves å redde livet til Rachel Corrie. Foreldrene har nå saksøkt Israel for ikke å ha anmeldt de ansvarlige for datterens død.   Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED ABED
DØDE: Palestinske leger prøvde forgjeves å redde livet til Rachel Corrie. Foreldrene har nå saksøkt Israel for ikke å ha anmeldt de ansvarlige for datterens død. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED ABED Vis mer

- Min oppfatning er at det er andre folk rundt om kring som også har ansvar og som ble gitt ordre, som tillot at dette skjedde med Rachel, og at det fortsetter å skje, forklarte moren.

Den neste høringen i saken vil finne sted 4. november. Da skal lederen for bulldoseren og offiserene med ansvar for hele operasjonen forklare seg.

- Stor oppmerksomhet Historien til Corrie har også blitt et populært teaterstykke som baserer seg på dagboka og e-poster Corrie sendte før dødsulykka.

Stykket har også blitt satt opp på norske teaterscener.

Tidligere i år ønsket aktivister å ta seg inn i Gaza for å gi mat til befolkningen der.

Skipet Mavi Marmari ble bordet av israelske soldater, og åtte menn mistet livet.

Det andre skipet som ble sendt et par dager seinere var oppkalt eller Rachel Corrie.

VILLE MØTE EKSSOLDATEN: Cindy, og Craig Corrie er foreldrene til Rachel. De prøver nå å gå rettens vei for å få dømt de ansvarlige for datterens død. De ville i går møte mannen som kjørte over datteren deres - men på sikkerhetsmessige årsaker vitnet mannen bak et skjermbrett.
VILLE MØTE EKSSOLDATEN: Cindy, og Craig Corrie er foreldrene til Rachel. De prøver nå å gå rettens vei for å få dømt de ansvarlige for datterens død. De ville i går møte mannen som kjørte over datteren deres - men på sikkerhetsmessige årsaker vitnet mannen bak et skjermbrett. Vis mer