- Jeg så Henry Simonsen i live

Fem dager etter at Henry Simonsen skal ha blitt drept med øks i Alta, hevder Oddbjørn Mathisen at han så Simonsen i live sammen med en kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mathisen forteller til NRK at han så Simonsen utenfor huset hans ved 20-tiden på kvelden 11. desember 2002. Han fortalte dette til politiet, men har ikke vært avhørt som vitne i noen av rettssakene mot Simonsens drapstiltalte eks-kone Elizaveta Sytnik.

Sikker

Til NTB forteller Mathisen at han er helt sikker på datoen.

- Det var på vei hjem fra et kontaktmøte på skolen jeg så Henry Simonsen og en kvinne utenfor hans hjem. Jeg kjente Simonsen godt, og er ikke i tvil om at det var ham. Simonsen gestikulerte og virket nervøs, sier Oddbjørn Mathisen.

Han kjente ikke igjen kvinnen, men husker at hun hadde lyst hår og en halvlang beige jakke.

- På Alta lensmannskontor fikk jeg se bilder av Elizaveta Sytnik. Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte om det var henne jeg så. Jeg reagerer selv på tidspunktet. Henry Simonsen skal ha vært drept da jeg så ham, sier Mathisen.

Fastholder dato

Politiets utgangspunkt har vært at Henry Simonsen ble drept den 6. desember i fjor.

- Jeg har ikke hørt om dette vitnet. Men vi står fast på at dødstidspunktet er 6. desember, sier førstestatsadvokat Lars Fause som er aktor i den nå utsatte ankesaken som denne uken har gått for Hålogaland lagmannsrett.

- Bør forklare seg

Sytniks forsvarer John Christian Elden klarte å finne henvisninger til at Oddbjørn Mathisen har forklart seg, i etterforskningsmaterialet som fulgte saken.

- Hvis dette vitnet er så sikker på at han så Simonsen i live den 11. desember, bør han forklare seg når retten samles i desember, sier Elden.

(NTB)