KATASTROFALT: Elleve mistet livet og millioner av litter med olje ble pumpet ut i Mexicogulfen da Deepwater Horizon eksploderte. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/Scanpix
KATASTROFALT: Elleve mistet livet og millioner av litter med olje ble pumpet ut i Mexicogulfen da Deepwater Horizon eksploderte. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/ScanpixVis mer

- Jeg sa i fra om alvorlige sikkerhetsproblemer

BP-ansatt varslet om problemer uker før det smalt. - Jeg antok at alt var greit, fordi jeg meldte i fra til sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De siste dagene før katastrofen på Deepwater Horizon i Mexicogulfen, fortsatte BP å bore etter olje - det til tross for at de skal ha fått melding om feil på sikkerhetssystemet, ifølge The New York Times.

Robert Sepulvado, som jobbet som oljebrønnsleder på Deepwater Horizon, sier han varslet om problemet til sin sjef og regnet med beskjeden ville bli formidlet til Minerals Management Service, som regulerer oljeboring i USA.

Nødsystem ute av spill Feilen besto i en lekkasje av hydraulisk væske knyttet et kontrollsystem brukt til å unngå utblåsning. Dette nødsystemet slo ikke inn da katastrofen skjedde 20. april i år.

- Jeg antok at alt var greit, fordi jeg meldte i fra til sjefen. Han skulle ha meldt videre til MMS, vitnet Sepulvado i dag på en høring.

Ukjent om sjef varslet videre Han skal ha gitt beskjed til sin sjef uker før eksplosjonen, men sier han ikke vet om lederen varslet videre - slik som pågrevd, melder nyhetsbyrået AP.

Høringen skjedde foran etterforskere fra kystvakta og MMS.

Sepluvado ble også utspurt om to rapporter som hadde funnet problemer med annet utstyr på Deepwater Horizon og brønnen som ble boret, inkludert sikkerheten når det kom til å unngå utblåsning. Sepluvado svarte nei på spørsmål om han ante at produsenten av utblåsningssikringsutstyret krevde at man gjorde tester av det hvert femte år.