- Jeg så ikke noen pisk

Norske Skog-sjef Jan Oksum fikk et raust forslag i møtet med Børge Brende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 13.30 troppet konsernsjef Jan Oksum og styreleder Lars Wilhelm Grøholt opp på kontoret til nærings- og handelsminister Børge Brende.

Statsråden sa i går til NRK at han ville bruke både gulrot og pisk for å hindre at Union blir nedlagt. Men skal man dømme etter Oksums reaksjon, var det bare gulrøtter på bordet under det nesten to timer lange møtet.

- Jeg så ikke noen pisk. Brende la fram saken på en god måte. Han hadde forberedt seg godt, sa Oksum etter møtet.

Brende har lagt fram en skisse til løsning overfor Norske Skog. Verken Oksum eller Brende ville utdype hva skissen innebærer, men mye tyder på at Brende har strukket seg langt.

- Skissen som er lagt fram, vil gjøre fabrikken mer konkurransedyktig, sa Brende til pressen.

Konsernsjefen svarte unnvikende på alle spørsmål om framtida til den 132 år gamle papirfabrikken i Skien og ville ikke svare på om forslaget fra Brende vil sikre videre drift av papirfabrikken.

- Administrasjonen vår har lagt fram sin innstilling. Den er ikke forandret de siste dagene, sa Oksum.

- Er én eneste arbeidsplass reddet etter møtet med Brende, spurte Dagbladet.no.

Konsernsjef Jan Oksum og styreleder Lars Grøholt (tv) i Norske Skog var i møte med næringsminister Børge Brende om nedleggelsen av Union fabrikk i Skien. Foto: Scanpix
Konsernsjef Jan Oksum og styreleder Lars Grøholt (tv) i Norske Skog var i møte med næringsminister Børge Brende om nedleggelsen av Union fabrikk i Skien. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er styremøte i morgen. Saksbehandlingen er ikke begynt ennå, var Oksums svar.

Mange møter

Ledelsen i Norske Skog har brukt formiddagen godt. De har allerede hatt besøk av Erna Solberg, Siv Jensen, Åslaug Haga, Øystein Djupedal, Olaf Thommessen og flere andre stortingspolitikere.

Fra halv ni til halv ti ble de utvalgte politikerne grundig orientert om hvorfor Norske Skog vil legge ned en hjørnesteinsbedrift og dermed sette 380 arbeidstakere på gata i Skien.

- Vi har forklart at denne saken ikke har noe med rammebetingelsene å gjøre. Bakgrunnen for at vi vil legge ned, er at det er permanent overkapasitet i markedet, sier informasjonssjef Tom Bratlie til Dagbladet.no.

Skal behandles skikkelig

Norske Skog er eier og deleier av 24 papirfabrikker verden rundt. Fire av fabrikkene ligger i Norge, i henholdsvis Skien, Skogn, Halden og Hønefoss. Til sammen jobber 2000 norske arbeidstakere i fabrikkene.

- Hvis vi ikke legger ned Union i Skien, må vi legge ned et annet sted. Det hjelper heller ikke hvis vi selger Union, da må vi likevel legge ned en annen fabrikk, sier Bratlie.

- Vi vil fortelle den samme historien til Børge Brende i dag. Vi er nødt til å forbedre resultatene for å sikre selskapet og arbeidsplassene, sa Bratlie til Dagbladet.no før møtet med næringsministeren.

Han sier at Norske Skog er opptatt av de ansatte og vil hjelpe mange over i nytt arbeid.

- Vi vil behandle de ansatte skikkelig, lover han.

I morgen skal saken styrebehandles for første gang.

Alle vil være med

Hvert år produseres gigantiske 260 000 tonn papir hos Union i Skien. Papiret brukes til bøker og aviser. I Norske Skog mener ledelsen at det produseres for mye papir i Europa og at fabrikken derfor må legges ned, til tross for at den er lønnsom.

Men om en drøy måned er det stortingsvalg, og politikere fra alle partier ser unionsaken som en mulighet til å sette dagsorden. I dag klokka to, samtidig som tillitsvalgte møtte Brende i regjeringskvartalet i Oslo, troppet Jens Stoltenberg og Olav Akselsen opp i Unions lokaler i Skien for å vise sin støtte.

Ifølge Adressa er Carl I Hagen også på vei sørover. I morgen vil han snakke med arbeiderne som nå frykter å få oppsigelsen i posten. Også Kristin Halvorsen vil avlegge Union et besøk.