250 KILO:  Én person ble drept av isbjørn på Svalbard tidligere i høst. Nå forteller kameraten om hvordan angrepet. Foto: Sysselmannen
250 KILO: Én person ble drept av isbjørn på Svalbard tidligere i høst. Nå forteller kameraten om hvordan angrepet. Foto: SysselmannenVis mer

- Jeg så inn i det store gapet til isbjørnen

Engelske Patrick (16) forteller om isbjørnangrepet på Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Én britisk 17-åring ble drept da en isbjørn angrep teltleiren på Svalbard femte august i år. Ungdommene var på skoletur. Patrick Flinders (16), som hadde hodet inne i isbjørnkjeften, har nå fortalt avisa The Sun om den dramatiske hendelsen.

- Jeg ville gjemme meg, men det var ingen steder å gå, sier 16-åringen til avisa.

Legene måtte fjerne bein og tannrester fra hodet til gutten. Etter operasjonen fikk han 20 stifter i hodet.

Så inn i gapet Patrick hørte skrapelyder før teltet datt sammen over ham, den avdøde Hotatio Chaple og Scott Bennell-Smith.

- Jeg fikk teltet i ansiktet. Jeg trakk soveposen over hodet, krøllet meg sammen og lukket øynene. Jeg skrek at jeg ikke ville være der.

Deretter så han bjørnen dra en av lederne bortover teltplassen etter hodet. Isbjørnen skal ha vært aggressiv fordi den hadde tannverk.

Gruppen på 13 hadde satt opp seks telt i en sirkelformasjon. De var alle mellom 16 og 29 år, og fra British Schools of Exploring Society (BSES).
 
- Bjørnen kom mot oss. Jeg så inn i det store gapet til isbjørnen. Den var dekket av blod. Jeg tenkte at jeg kom til å dø.

Patrick forteller at han kjente isbjørtennene rundt albuen sin. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Plutselig hadde jeg hodet mitt inne i kjeften på den og jeg kjente at den knuste skallen min. Jeg hørte lydene. Jeg slo rundt meg med armene for å treffe bjørnen i ansiktet.

Da teltkameraten Scott løp bort stedet, slapp bjørnen plutselig taket og løp etter ham.

- Jeg hørte han skrike. Deretter hørte jeg ett skudd.

Kjempet for livet Isbjørnen ble stoppet da lederen av gruppen, Michael «Spike» Reid (29) skjøt den. Patrick fortalte også avisa at han hadde skyldfølelse overnfor kameraten som ble drept.

- Jeg er ingen helt. Jeg slo isbjørnen fordi jeg kjempet for livet, ikke fordi jeg ville slåss mot den.

17-åringen ble begravet fredag i en privat sermoni Salisbury Cathedral i Wiltshire. I tillegg ble totalt fire personer skadd i agrepet, to deltakere og to ledere. Angrepet skjedde ved Von Post-breen, rundt 40 kilometer fra Longyearbyen.