- Jeg sa: «Jeg har ikke noe med dette å gjøre»

Så ble han slått med cricketkøller på kroppen. Nå ber miljøet fra Furuset om fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi ber for at han som ligger på sykehus skal klare seg. Men det var ikke vi som skjøt han. Vi hadde ikke våpen, sier guttegjengen nærmest i kor.

Dagbladet.no møtte i kveld flere av personene fra Furuset som var involvert i masseslagsmålet utenfor Furuset senter på mandag. En 20 år gammel mann tilhørende et miljø på Grønland i Oslo ble skutt i magen og ligger nå i koma på Ullevål Universitetssykehus.

Personene i Grønlandsmiljøet mener motparten visste at de kom, og at de stod samlet som en gruppe da de kom til Furuset senter. I et intervju med Dagbladet.no forteller brødrene til den skuddskadde mannen at de ble bedt av den andre grupperingen om å komme på Furuset senter mandag kveld.

Les også: Han ropte: «Skyt dem, skyt dem»

Dette avviser mennene Dagbladet.no møter utenfor Furuset skole i kveld. De har en annen versjon av hva som skjedde på mandag og hva som var opptakten til slagsmålet.

- Jeg har ikke noe med dette å gjøre

- Hadde vi bedt dem om å komme, hadde vi vært forberedt da de kom. Dessuten var de andre maskerte. De var også mange flere enn oss, sier en av mennene.

Han var personen som ifølge dem selv fikk hardest medfart i møte med grupperingen fra Grønland på mandag.

BER FOR SKUDDOFFER: Mennene fra Furuset ber for at den skuddskadde mannen (20) fra Grønland skal overleve. De ønsker fred mellom miljøene. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
BER FOR SKUDDOFFER: Mennene fra Furuset ber for at den skuddskadde mannen (20) fra Grønland skal overleve. De ønsker fred mellom miljøene. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

- Vi bare sto der. Plutselig hører jeg skriking og ser noen som kaster flasker. De løper bort til meg og stanser meg. Jeg sa «Jeg har ikke noe med dette å gjøre». Da begynner de å slå meg med cricketkøller på kroppen. En slår meg med en jernstang i hodet. De knuser rutene på bilene våre som står rundt. Så hørte jeg et skudd, sier mannen i slutten av 20-åra til Dagbladet.no.

Han forteller at han trodde han skulle skytes. Han løp inn i en nærliggende kiosk der de andre vennene hadde søkt dekning.

Han skal være mannen som ifølge grønlandsmiljøet skal ha ropt «Skyt dem, skyt dem». Dette avviser han og sier at selv ble sjokkert da han hørte flere skudd.

- Jeg var sistemann som kom meg i dekning. Jeg er glad for at jeg står her i dag. Da vi var i sikkerhet leste vi på nettet at noen var sendt på sykehus. Vi kunne ikke skjønne hvem det var, for vi hadde ikke våpen og ingen av våre venner var sendt til sykehus, sier han.

Ønsker fred

Kilder Dagbladet.no og andre medier har vært i kontakt med sa at mannen ble skutt ved et uhell av en av sine egne. Dette avvistegrupperingen fra Grønland overfor Dagbladet.no i artikkelen tidligere i dag. Gutta fra Furuset derimot tror muligens det var det som skjedde.

- Vi vet jo ikke, men vi har ingen annen forklaring, sier en av mennene.

Mennene presiserer at de ikke ønsker hevn eller mer bråk med den andre part ved å snakke med pressen, men at de ønsker å fortelle sin versjon av hva som skjedde.

- Jeg sa: «Jeg har ikke noe med dette å gjøre»

- Jeg var selv med i meklingen mellom dem i fjor. Avtalen ble gjort i moskeen og en slik avtale er til for å holdes. De andre brøt denne avtalen denne gangen, men forhåpentlig blir det ikke tapt liv etter denne episoden. Vi ønsker bare å legge det bak oss, sier mannen i slutten av 20-åra.

De forteller at de gjentatte ganger har forsøkt å møte den andre part i konfliktrådet slik at de kan gjøre opp, men det har aldri blitt til at begge parter stiller opp.

- Og politiet tar oss ikke seriøst i det hele tatt, mener de.

Det mest negative med hele situasjonen synes de er at dette går utover foreldrene deres.

- Foreldrene våre og foreldrene deres er venner. De har meklet. Det er synd hvis dette skaper uvennskap mellom gamle venner. Vi ønsker bare fred.

Startet på lørdag

Opptakten til mandagens slagsmål skal ha vært en episode på utestedet «Crystal» i Oslo sentrum på lørdag og en episode på Grønland søndag. Også her er hendelsesforløpet for hva som skjedde annerledes enn hva grupperingen fra Grønland fortalte.

- Vi så dem på utestedet, men gjorde det klart at vi ikke ønsket noe bråk, men det ble litt knuffing. Når det nesten eksploderte bestemte vi oss for å reise hjem. Da vi gikk mot bilen et stykke unna møtte vi på en stor gruppe igjen. De overmanna oss, slo og skada oss, sier en av personene som var på det aktuelle stedet på lørdag.

Han forteller at en av hans kompiser ble oppsøkt i sitt hjem dagen etter, der ble han trua.

- Det var der de mener at vi ba de komme på Furuset dagen etter. Men det gjorde vi aldri.

Verken mennene fra Furuset eller Grønland mener at skuddene som falt utenfor Furuset senter mandag var et gjengopprør.

- Vi tilhører ikke noen av gjengene i Oslo. Det vet politiet også. De har oss ikke i noen oversikter. Vi jobber, har barn og ønsker ikke et liv med vold og bråk. Men vi føler vi må fortelle vår versjon vi også, ellers blir vi stempla som kriminelle. Det ønsker vi ikke, sier mennene.

Se politiets oversikt her.

ORD MOT ORD: Ifølge miljøet fra Grønland ble de truet av Furuset-mennene her på søndag. Dette avviser mennene fra Furuset.
TENKER PÅ SIN BROR: Brødrene til den skuddskadde mannen (20) ønsker ikke mer bråk og tenker bare på sin bror.