TOM: Denne livbåten ble funnet drivende i havet etter ulykka. Ingen personer var om bord.  Foto: AFP/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY/SCANPIX
TOM: Denne livbåten ble funnet drivende i havet etter ulykka. Ingen personer var om bord. Foto: AFP/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY/SCANPIXVis mer

- Jeg så mange flyte rundt, de var døde

Sergey Grauman (24) kjempet i isvannet i fire timer før han ble reddet etter plattform-katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ble fanget i stormen. Oljeriggen hadde store skader og vannet flommet opp på dekket til tross for våre forsøk på å stanse lekkasjene. Da sendte vi ut nødmelding, forteller Sergeij Grauman (24).

Han er en av de overlevende etter katastrofen der minst fjorten personer omkom og flere titalls fortsatt er savnet. Kolskaja-plattformen hadde i alt 67 mennesker om bord da den ble tauet i retning den sørrussiske øya Sakhalin søndag. Plattformen kantret i kraftig uvær og sank i løpet av 20 minutter Okhotskhavet.

Grauman forteller i et intervju med russiske Lifenews at han kjempet i det iskalde vannet i fire timer før han ble reddet.

Panikkstemning Da de forsto noe var galt samlet mannskapet seg på toalettet mens de ventet på at redningshelikoptrene skulle komme.

- Vi fikk beskjed om at helikoptre var på vei, så i begynnelsen var det ikke noe panikk. Vi ble delt opp i grupper der noen skulle evakuere mens andre skulle forberede livbåter i tilfelle oljeriggen veltet.

Så plutselig ble det panikkstemning, forteller han.

- Noen fortalte oss at helikoptrene ikke kom likevel. Alle samlet seg på en side av dekket, og det var da riggen begynte å velte og riggen sank. Det var som i en film. Folk klatret på dekket i håp om å unngå vannet. Alle skreik, forteller 24-åringen.

På grunn av elendig vær kom ikke helikoptrene seg til plattformen. Sjefen for den lokale kystvakta forteller at det tok dem åtte timer å forberede redningsoppdraget og to timer å ta seg ut til ulykkestedet, melder nettstedet RT.com.

- Sikten var veldig dårlig, sier Boris Likhvan.

Faren savnet Grauman klarte til slutt ikke holde seg fast i dekket lengre og falt ned i det kalde vannet.

- Jeg forsøkte å holde meg over vannoverflata. Jeg skjønte at ellers ville jeg ikke bli reddet. Det var ikke lett, bølgene var så store. Jeg så mange mennesker flyte rundt, de var døde. Ingen forsøkte å ta de opp fra vannet, de fokuserte på de som fremdeles levde, forteller han.

SANK: Her ligger «Kolskaya» ved land nær Murmansk i november i fjor. Natt til søndag sank den i Okhotskhavet. Foto: REUTERS/Andrei Pronin/SCANPIX
SANK: Her ligger «Kolskaya» ved land nær Murmansk i november i fjor. Natt til søndag sank den i Okhotskhavet. Foto: REUTERS/Andrei Pronin/SCANPIX Vis mer

Han arbeidet på plattformen sammen med sin far. Han har ikke hørt noe om ham siden ulykka.

Ulykka er under etterforskning, men mange pårørende skylder nå på boreselskapet og mener de aldri skulle benytta utstyret i så hardt vær.

- Riggen skulle aldri vært i bruk om vinteren. Mannen min forsøkte å forklare dette til sjefene. Da de ikke hørte på ham og fortsatte turen, forsøkte han å si opp jobben sin, men endte opp om bord likevel, sier kona til Aleksandr Kozlov, som var kaptein på oljeriggen.

Granskes Russlands føderale etterforskningskomité, som rapporterer til presidenten, vil etterforske ulykken. Både redningsarbeidere og de som var ansvarlige for tauingen vil bli avhørt.

- Brudd på sikkerhetsregler under tauingen av plattformen, samt manglende hensyn til værforholdene, antas å være årsaken til katastrofen, opplyser komiteen på sine hjemmesider, ifølge NTB.

Plattformen tilhører det russiske leteselskapet Arktikmorneftegazrazvedka.

- Vi har all dokumentasjon fra to forskjellige kontrollorganger, et russisk og et norsk, som bekrefter at riggen var helt klar for reisen. Mannskapet om bord var kvalifisert for turen, så det er ingen grunn til å ettergå deres handlinger. Ulykken skjedde på grunn av omstendigheter ingen kunne forutse, sier direktør Yury Melekhov.

LETER: Redningsmannskaper lette i går fortsatt etter overlevende i området der oljeplattformen sank. Foto: AFP/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY/SCANPIX
LETER: Redningsmannskaper lette i går fortsatt etter overlevende i området der oljeplattformen sank. Foto: AFP/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY/SCANPIX Vis mer