TRUMP-FIENDE: Senator Elizabeth Warren vurderer å stille som kandidat til presidentvalget i 2020 etter senatshøringa om Brett Kavanaugh torsdag denne uka. Foto: AFP/SAUL LOEB/NTB Scanpix
TRUMP-FIENDE: Senator Elizabeth Warren vurderer å stille som kandidat til presidentvalget i 2020 etter senatshøringa om Brett Kavanaugh torsdag denne uka. Foto: AFP/SAUL LOEB/NTB ScanpixVis mer

Trump-fiende truer med å stille som presidentkandidat etter Kavanaugh-høringa:

- Jeg så mektige menn hjelpe en mektig mann

Senator Elizabeth Warren mener tida nå er moden for en kvinne ved roret.

Senator Elizabeth Warren sier hun vurderer å stille som presidentkandidat i 2020 etter Brett Kavanaugh-høringa i senatets justiskomité torsdag denne uka, skriver Independent.

President Donald Trumps utvalgte som ny dommer i landets høyesterett måtte svare for seg foran Senatet og en hel TV-tittende verden, etter at psykologiprofessor Christine Blasey Ford og to andre kvinner har anklaget Kavanaugh for seksuelle overgrep på 80-tallet.

Warren har lenge vært blant Demokratenes favoritter til å ta over stafettpinnen etter Hillary Clinton i jakten på å bli USAs første kvinnelige president.

- Tida er moden

Ifølge Boston Globe varsler Warren nå at hun vil bestemme seg etter mellomvalget 6. november om hun skal stille som presidentkandidat.

Og hun legger ikke skjul på at hun er både provosert og inspirert etter Kavanaugh-høringa:

- Jeg så mektige menn hjelpe en mektig mann til en enda mer mektig posisjon, og jeg tenkte: tida er moden, uttalte Elizabeth Warren fra talerstolen foran rundt 500 mennesker i hjemstaten Massachusetts i helgen.

Samtidig sa Warren at hun vil «tenke hardt» på å stille som kandidat til presidentvalget i 2020 etter mellomvalget.

- Denne uka så jeg 11 menn som var for feige til å stille en kvinne ett eneste spørsmål, sier Warren med klar henvisning til at justiskomitéen hadde leid inn en kvinnelig aktor for å spørre ut Christine Blasey Ford for seg under torsdagens høring.

- Jeg så Brett Kavanaugh oppføre seg som om han har rett på stillingen som høyesterettsdommer og ble sint på alle som reiste spørsmål ved hans kandidatur, sier Warren og fortsetter:

- Tida er moden for at kvinner drar til Washington og reparerer landets ødelagte regjering, og det inkluderer en kvinne på topp.

Trump-kritiker

Warren, som satser på å få sin andre periode i Senatet, kjemper i mellomvalget mot republikaneren Geoff Diehl og den uavhengige kandidaten Shiva Ayyadurai, en kamp hun er favoritt til å vinne.

I sin første periode har Warren markert seg som en skarp kritiker av USAs president Donald Trump, noe presidenten ikke har latt passere i stillhet.

I november 2017 lot ikke Donald Trump muligheten gå fra seg til å sende et stikk i retning sin erkefiende.

Under en seremoni i Det hvite hus, hvor Navajo-indianere skulle hedres for deres innsats under andre verdenskrig, bestemte Trump seg for å slå an denne spøken:

- Dere kom hit lenge før noen av oss. Selv om vi har en representant i kongressen, som det sies at skal ha kommet hit for lenge siden: Hun kalles Pocahontas.

Stikket var rettet mot senator Elizabeth Warren. Den 69 år gamle demokraten har tidligere vist at hun ikke lar seg pille på nesa, og det gjorde hun ikke denne gangen heller.

I et intervju med Bloomberg slo hun kraftig tilbake mot Trump.

SINT: Senator Lindsey Graham tok ikke lett på anklagene mot Brett Kavanaugh under høringen i Senatet 28. september. Video: CNN Vis mer

- Dette var et arrangement som var ment for å hedre krigshelter. Hedre folk som ofret alt for Amerika og våre allierte. Og at Donald Trump bare måtte komme med en rasistisk fornærmelse, er virkelig motbydelig, uttalte hun i intervjuet og la til:

- Han kommer til å fortsette med dette, og tror at det får meg til å holde munn. Det har ikke fungert før, og vil ikke fungere i framtida.

Påståtte indianerrøtter

Feiden var allerede i gang da Trump forberedte seg til presidentvalget i 2016.

FORLOT SALEN: En rekke demokratiske senatorer har forlatt Senatet i protest før avstemmingen om Brett Kavanaugh. De fire senatorene som gikk ut var Sheldon Whitehouse, Richard Blumenthal, Mazie Hirono og Kamala Harris. Video: CNN Vis mer

Warren var først ute med stikk på Twitter, da det ble klart at Trump skulle stille som republikanernes presidentkandidat.

Det fant ikke den nåværende presidenten seg i, og i et intervju med New York Times i mai 2016 svarte han følgende på spørsmål om krangelen med Warren:

- Mener du Pocahontas?

Årsaken til kallenavnet skal dreie seg om en lengre historie om Warrens etniske bakgrunn.

Warren skal, under senatorkampanjen hennes i 2012, ha fortalt om sin oppvekst i Oklahoma sør i sentrale USA, og hevdet at hun under oppveksten ble fortalt at hun hadde røtter blant de amerikanske Cherokee-indianerne.

Seinere har verken Warren eller slektsforskere klart å bevise hennes påståtte indianerrøtter. Dermed oppsto spekulasjoner om hvorvidt Warren ble ansatt som jussprofessor ved Harvard på falske premisser, uten at det heller noen gang ble bevist.

Likevel insisterer Trump på å fortsette å kalle henne for Pocahontas. Siden 2014 har Trump brukt kallenavnet Pocahontas om Warren på Twitter hele 12 ganger.

Blant de verste angrepene finner vi i en tweet fra 11. juni 2016.

- Fæle Elizabeth Warren, tidvis referert til som Pocahontas, lot som hun hadde indianerrøtter for å skaffe seg en karriere. Veldig rasistisk!

OPPRØRT: Brett Kavanaugh brøt sammen under høringen i Senatet, en høring hvor han måtte svare på overgrepsanklager framsatt av psykologiprofessor Christine Blasey Ford. Video: CNN Vis mer