To omkommet i Brann i Lier. Brannen er under kontroll, ingen er savnet. To er skadet. Vis mer

Dødsbrannen i Lier

- Jeg så én hoppe fra vinduet. Jeg skjønte at den andre ikke kom seg ut

To personer døde i storbrann i Lier natt til søndag. Naboer ble vitner til en svært dramatisk evakuering. I ett av husene ble en nyfødt baby reddet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Litt før klokka ett natt til i dag, satt Helena Elvaker Haande (22) og kjæresten i sofaen hjemme på Lierstranda i Lier.

Mens de så på TV hørte de plutselig høye lyder utenfor.

- Jeg trodde det var fyrverkeri eller hardt regn. Vi har sofaen vendt med ryggen til vinduet, så jeg snudde meg og så plutselig et gult lys. Jeg sa til kjæresten at han måtte ringe 113. Vi gjorde det med en gang, forteller Elvaker Haande til Dagbladet.

Etterslokking og krimteknikere

Brannen i eneboligen på den andre siden av gata utviklet seg eksplosivt og etterlot seg to døde i ett hus. Den spredte seg også til to andre hus i natt, og brannvesenet driver søndag ettermiddag fortsatt med etterslukking samtidig som politiet etterforsker brannen.

INTENS: Brannen utviklet seg svært raskt, og spredte seg også til to nabohus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
INTENS: Brannen utviklet seg svært raskt, og spredte seg også til to nabohus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Brannvesenet er der fremdeles. Vi har også krimteknikere på stedet som undersøker det de kan. Vi vet foreløpig ikke noe om brannårsaken, sier operasjonsleder Marianne Mørch til Dagbladet i 12.30-tida.

Brannvesenet tok seg inn i huset der brannen først hadde oppstått rundt klokka 04.00 i natt, og gjorde funn av de to døde personene klokka 04.05.

- Hoppet fra vinduet

Til sammen åtte personer er registrert på tomannsboligen, men det er uklart hvor mange som var i boligen da brannen startet.

To personer kom seg imidlertid ut av boligen ved å hoppe ut av vinduet i andre etasje. Naboen Elvaker Haande ble vitne til evakueringen fra brannen.

- Jeg ringte min mor. Mens jeg sto på telefonen med henne sa jeg: «nå hopper det noen ut vinduet i andre etasje». Jeg så også at noen sto igjen. Jeg skjønte at den andre ikke kom til å komme seg ut. Røyken var veldig intens, sier hun.

En kvinne ble fraktet til Drammen sykehus etter å ha hoppet ut fra vinduet på huset. Operasjonsleder Espen Reite opplyste tidligere i dag at det kan være snakk om et mulig beinbrudd.

Gnistregnet sto fra huset, og brannen var intens. Det tok flere timer før brannvesenet kunne ta seg inn i huset der de to omkomne ble funnet.

Nyfødt baby reddet

Totalt ni nabohus og omkring 40 personer ble evakuert som følge av brannen.

Blant dem er Ardian Fandaj og kjæresten Maria Sætervik Johansen, som bor i huset rett bak det første som tok fyr. For seks dager siden fikk de en liten baby. Fandaj måtte plukke opp babyen da flammene sto mot husveggen deres. De evakuerte den seks dager gamle gutten ut gjennom vinduet, skriver NRK.

- Det har vært veldig hektisk. Akkurat nå er vi på vei til krisesenteret og må finne oss et sted å bo, sier Fandaj til Dagbladet søndag ettermiddag.

De sitter nå igjen med en seks dager gammel sønn og ikke en eiendel igjen.

Kriseteam i beredskap

Lier kommunes psykososiale kriseteam gir bistand til de berørte. De pårørende er varslet om dødsfallene.

- Dette er en tragisk hendelse og vi tenker på alle som er berørt. Vårt viktigste fokus nå er å gi bistand til de som trenger det, sier ordfører Gunn Cecilie Ringdal i Lier kommune.

SLOKKING: Slokkearbeidet på brannstedet tok flere timer i natt og i dag tidlig. Brannvesenet driver fortsatt med etterslokking.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SLOKKING: Slokkearbeidet på brannstedet tok flere timer i natt og i dag tidlig. Brannvesenet driver fortsatt med etterslokking. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Kommunens kriseledelse ble varslet ti på ett i natt og ble samlet på Tollboden i Drammen. 18 mennesker trengte midlertidig bosted og ble innlosjert på hotell i området.

- Med så mange berørte er det mange som vil trenge noen å snakke med. Psykososialt kriseteam ble raskt koblet på, og de vil være til stede i dag og gi bistand videre utover, sier Ringdal.

- I tillegg vil kommunen jobbe med praktiske ting som er helt nødvendige nå, slik som å skaffe bolig til de som nå trenger det, og bistå de som kan flytte hjem, forteller hun.

Naboen Elvaker Haande fikk lov til å komme hjem igjen i formiddag etter evakueringen i natt.

- Jeg er litt skjelven nå, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer