Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg så selvmordsbomberen sprenge seg i lufta

Najibullah (25) måtte flykte ut av hotellet i bare undertøyet da fem selvmordsbombere slo til samtidig i Kabul.

MANGE SKADDE OG DREPTE: Afghansk personell redder unna skadde fra hotellet og kjøpesenteret der eksplosjonen skjedde. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX
MANGE SKADDE OG DREPTE: Afghansk personell redder unna skadde fra hotellet og kjøpesenteret der eksplosjonen skjedde. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Minst 17 er drept og 32 skadd etter flere selvmordsangrep og skuddvekslinger i Afghanistans hovedstad Kabul.

Taliban har påtatt seg ansvaret for aksjonen, og sier fem selvmordsbombere var involvert i angrepet. Ifølge BBCs reporter skjedde den første eksplosjonen i 06.30-tiden lokal tid, og rammet Safi Landmark Hotel og et ni etasjers kjøpesenter i nærheten.

Vitner forteller at eksplosjonen skapte et meter bredt krater og at vinduene på hotellet ble smadret.

Indiske drept
Park Residence Hotel, som er populært blant utlendinger, ble også angrepet. Det er kommet ubekreftede meldinger om at flere utlendinger er drept, blant dem en franskmann og en italiener.

- Minst fire av de døde og noen av de skadde skal være indiske statsborgere, sier Abdul Ghafar Sayedzada, som leder Kabul-politiets etterforskning til nyhetsbyrået Reuters.

KRATER: Redningsmannskaper på stedet der eksplosjonen skjedde. Foto: EPA/S. SABAWOON/SCANPIX
KRATER: Redningsmannskaper på stedet der eksplosjonen skjedde. Foto: EPA/S. SABAWOON/SCANPIX Vis mer

- Så langt er det ingenting som tyder på at nordmenn skal være drept eller skadd i angrepet, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Ifølge nyhetsbyrået AP gikk det også av en bilbombe ved Hamid Guesthouse. Afghanske sikkerhetsstyrker havnet i skuddveksling med militante. Skuddvekslingene varte i flere timer etter den første eksplosjonen, og sirenene gikk over hele Kabul. Over høytalere ble folk bedt om å holde seg innendørs.

Briten Brian Briscombe bodde på Safi Landmark Hotel og våknet av eksplosjonen. Over alt lå det knust glass og svart røyk bredte om seg.

Så han sprenge segBrian valgte å holde seg på rommet i cirka 30 minutter før han prøvde å komme seg ut.

- Hånda mi var skadd og jeg ønsket å få behandling. Men en nervøs soldat skrek og skjøt meg nesten, fordi han så ryggsekken og trodde i ti sekunder at jeg var en selvmordsbomber. Heldigvis roet han seg, og jeg fikk lov til å gå, sier Brian til BBC.

TALIBAN: En talsmann for Taliban sier de står bak dagens angrep i den afghanske hovedstaden. Foto: AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI/SCANPIX
TALIBAN: En talsmann for Taliban sier de står bak dagens angrep i den afghanske hovedstaden. Foto: AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI/SCANPIX Vis mer

Den 25 år gamle hotellansatte Najibullah sier til AP at han så utlendinger som skrek og gråt, og at han selv løp ut på gata i bare undertøyet da han hørte den første eksplosjonen.

Med ansiktet og hendene tildekket av blod, forteller Najibullah at han så to selvmordsbombere på stedet.

-    Det var forferdelig på innsiden. Jeg så en selvmordsbomber sprenge seg selv i lufta.

Taliban tar skyldaEn talsmann for Taliban, Zabihullah Mujahid, sier de står bak dagens angrep i Kabul.

SKUDDVEKSLINGER: Afghanske styrker havnet i lange skuddvekslinger etter selvmordsangrepene. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX
SKUDDVEKSLINGER: Afghanske styrker havnet i lange skuddvekslinger etter selvmordsangrepene. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX Vis mer

- Våre hellige krigere har nok en gang klart å angripe i hjertet av Kabul.

Ifølge talsmannen sprengte to selvmordsbombere seg i lufta nær Safi Landmark-hotellet og kjøpesenteret, mens tre andre selvmordsbombere utløste eksplosjoner i kjelleretasjen av kjøpesenteret.

Den forrige alvorlige voldsepisoden i byen var 18. januar, da væpnede menn tok kontroll over flere bygninger i sentrum, utløste eksplosjoner og drepte minst fem mennesker.

15. desember gikk en bilbombe av nær et hotell med mange utenlandske gjester. Åtte mennesker ble drept i angrepet.

Dagens angrepet skjer samtidig med at 15 000 soldater deltar i en Nato-offensiv mot Taliban i den sørøstlige Helmand-provinsen.

ADVART: En afghansk jente blir dirigert av en politimann. Over høytalere ble Kabuls innbyggere bedt om å holde seg innendørs etter selvmordsangrepet. Foto: AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI/SCANPIX
ADVART: En afghansk jente blir dirigert av en politimann. Over høytalere ble Kabuls innbyggere bedt om å holde seg innendørs etter selvmordsangrepet. Foto: AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!