HOLDER SAMMEN: 16-åringen i Vågå-saken og hennes kjæreste forteller at de har klart å få tid til å gjøre vanlige kjæreste-ting og tenke på framtida. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
HOLDER SAMMEN: 16-åringen i Vågå-saken og hennes kjæreste forteller at de har klart å få tid til å gjøre vanlige kjæreste-ting og tenke på framtida. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

- Jeg sa til henne at «dette går bra, bare si alt som det er»

- Selvsagt ville jeg støtte henne. Vi gleder oss til å komme videre i livet, sier kjæresten til jenta som en septemberdag i fjor fortalte ham om Vågå-ordføreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER: 16-åringen som er den fornærmede i overgrepssaken og hennes kjæreste (18) har senket skuldrene etter å ha vært gjennom utspørringen i vitneboksen, og ser nå framover, uansett hva dommen i saken måtte bli.

- Vi gruet oss forferdelig til å vitne, men nå er vi trygge på at den rettssaken går bra.  Jeg har tenkt hele tida at «dette klarer vi». Nå blir det et mye bedre liv. Vi gleder oss til å komme videre, sier kjæresten til Dagbladet.

Paret viser fram hver sin hånd med et glinsende symbol på forholdet og en synlig støtteerklæring - to kjærlighetsringer 18-åringen kjøpte til dem mens det sto på som verst.

- Vi to skal ha det godt framover, sier han.

Søvnløs natt 18-åringen er lærling i et snekkerfirma, men spiller gitar og synger i et lokalt metalband - og drømmer egentlig om en musikk-karriere etterhvert. Etter en forsiktig flørt på en fest og dating på isbaren Kuba i Lom ble de to ungdommene kjærester i juli i fjor.

Det var rundt to og en halv måned før jenta til slutt fortalte ham om den mørke hemmeligheten hun skal ha båret på helt siden hun var 13 år.

- Jeg fikk ikke sove den natta, sier kjæresten om timene etter at han for første gang fikk beskjeden fra jenta om at hun hadde noe virkelig alvorlig på hjertet.

Da hun dagen etter fortalte om «Rune» og det etterhvert gikk opp for 18-åringen at det ikke var snakk om en jevnaldret rival, men for det første en mann på over 50 år og for det andre ordføreren i Vågå, ble han satt ut og begynte å gråte.

- Jeg ble sjokkert, og ble sittende en stund og bare stirre ut i lufta, sier kjæresten til Dagbladet.

Han summet seg raskt.

- Jeg ville selvsagt støtte henne, og få en slutt på det som foregikk.

- Det finnes gutter på din alder som ikke ville orket å forholde seg til dette?

- Jeg er ikke den typen, jeg hjelper folk, og skal støtte henne hele veien, sier 18-åringen.

- Veldig lettet Selv vil ikke fornærmede eller foreldrene hennes uttale seg om rettssaken mens den pågår, men jenta har lyst til å fortelle hva gutten har betydd for henne. Hun er takknemlig for at kjæresten har forstått hvorfor hun i fjor høst la skjul på omstendighetene rundt reisene med Øygard mens de pågikk.

- Da jeg fortalte hva som hadde skjedd forventet jeg at han sa «hadet» og dro, men det gjorde han ikke. Jeg var veldig lettet og tenkte at «nå er det første steget tatt». Jeg visste ikke veien videre, men han var klar på at dette skulle gå bra, sier jenta til Dagbladet.

Hun mener hun ikke visste hva en forelskelse egentlig var før hun møtte 18-åringen.

De to forteller at musikkinteressen, som var en del av utgangspunktet da de fant tonen i fjor sommer, har vært viktig som en positiv motvekt i månedene der de har ventet på politietterforskning, tiltale og rettssak. De har vært på konserter med Metallica og Nightwish tidligere i år, og har troppet opp på hverandres bandøvinger. Selv har de to av og til sin egen «jam», med bass og gitar.

Vil studere Jenta legger ikke skjul på at veien tilbake, med psykologtimer og venninnestøtte, er tung. I retten veksler hun på å tegne blomster på post-it-lapper og gi korte beskjeder til bistandsadvokaten.

Men nå er det to oppglødde kjærester som forteller Dagbladet om framtida. Når straffesaken er over vil de dra på en lang ferie til Spania. Snart har de lyst til å flytte til Trondheim begge to for å ta utdanning - han vil satse på musikkstudier, hun tenker høyt om å bli ambulansepersonell, eller advokat, eller noe helt annet.

Hun øvelseskjører, han skryter og sier at hun har blitt flinkere bak rattet enn ham. Han kaller henne trivelig, snill, koselig og generøs - og til å stole på, definitivt til å stole på. De to henger på kafé eller slapper av med en film, og bruker ikke mer tid på overgrepssaken enn nødvendig.

- Vi har vært nødt til å finne på noe annet enn bare å gruble og tenke på saken. Vi prater og ler og klarer å ha det bra mye av tida, sier kjæresten.

De har snakket om at de som voksne vil etablere seg i Lom, mindre enn en times kjøretur fra Vågå.

- Er det ikke fristende å flytte langt bort fra hele distriktet etter alt dette?

- Jo, det har vært fristende. Men det er der vi kjenner folk, der vi har vennene våre, og familien, sier 18-åringen.

- Snudde oss ryggen Paret opplevde det som et vendepunkt for omverdenen da det for åpen rett i forrige uke ble lagt fram detaljer om hvordan ordføreren har formulert seg til jenta i tekstmeldinger og chat.

- De siste månedene har folk snudd oss ryggen, og vi har følt at de har tenkt at det hun forteller ikke er riktig. Men i helga, etter at Skype-loggene ble kjent, har folk begynt å smile til oss og hilse igjen, sier kjæresten.

En samlet familie - begge de skilte foreldrene, jentas stefar og farens nye ektefelle - har troppet opp i tinghuset de siste dagene for å gi støtte, både fra tilhørerbenken og vitneboksen. Etterpå har de hatt felles middager i Lillehammer . Også kjærestens slektninger har bidratt. Ingen har vært i tvil om at de sammen skal støtte jenta gjennom hele prosessen.

Selv fikk 18-åringen en stor klem av jentas mor etter at han hadde sagt det han visste til retten.

- Vi har vært veldig lettet etterhvert som hvert familiemedlem har vitnet, vi har sett det på hverandre, sier kjæresten.

- Dette går bra Selv har han trådt til blant annet etter at jenta brast i gråt i retten og knapt klarte å få ut ord gjennom tårene.

- Jeg har prøvd å gi henne en klem og snakke med henne i pausene. Jeg sa «Dette går bra, bare si alt som det er, da er du snart ute av vitneboksen». Etterpå har jeg sagt «Nå er det ikke farlig mer, resten kommer til å gå bra».

Rune Øygard har helt siden anmeldelsen nektet for at han har hatt seksuell kontakt med jenta. Hans advokat Mette Yvonne Larsen mener det er mye som ikke rimer i jentas forklaring, og har også avvist på det sterkeste at ordføreren står bak noen negativ ryktespredning om fornærmede eller hennes familie i kjølvannet av siktelsen.

Jentas familie og bistandsadvokat har lest gjennom og godkjent artikkelen.

KJÆRLIGHETSRINGER: Paret ser framover mot tida etter straffesken. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
KJÆRLIGHETSRINGER: Paret ser framover mot tida etter straffesken. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer