- Jeg så vennene mine dø

GØTEBORG (Dagbladet): Peter Gustafsson (17) stakk tilfeldig innom festen fordi en kompis ringte da han satt på McDonald's. I dag er ekskjæresten Alexandra død - og bestevennen ligger på sykehus med store brannskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ NÆRT HOLD: Peter Gustafsson (17) så andre ungdommer omkomme i dødsbrannen i Gøteborg, mens han sjøl etter hvert kom seg ut. Søsteren Diana Gustafssom kom i går på sykebesøk.

I går var Peter innlagt på Östra sjukehus i Göteborg med røykskader. Men det er vanskelig å fatte hva som egentlig skjedde etter ei dramatisk natt for den 17-årige gymnasiasten. - De sier jeg holdt på dø, men jeg vet ikke, jeg, sier Peter stille. Kanyler i hendene viser at blodprøver er blitt tatt og at han har fått intravenøst.

- Folk hylte

- Det er bare helt vilt. Kaoset og panikken på diskoteket... En kompis hoppet ut vinduet på diskoteket etter å ha knust ruta, folk hylte og lå oppå hverandre foran hoveddøra. Det er bare helt for jævlig, sier Peter. Han sto og danset på diskoteket da han så at en diskokule falt ned i forsterkeren på diskoteket. Med ett sto alt i brann. - Jeg sto bare tre meter fra og så hvordan det hele skjedde. DJ-en prøvde å slokke brannen, så ropte de at vi måtte komme oss ut, at det brant. For mange var det for seint. - Alle sprang mot hoveddøra. Jeg så ikke noen som bruke nødutgangene, for de dørene fikk vi ikke opp. Folk sprang oppå hverandre, det ble stadig flere som lå foran hoveddøra.

Hendene overtente

Kompisen som hoppet ut vinduet brakk begge beina. Peter ble plukket ut av en ambulanse på utsiden av diskoteket etter at han hadde virret rundt på området en stund. I går ble Peter avhørt av politiet som et av mange viktige vitner i saken. - Jeg prøvde å dra folk ut, men de lå så mange oppå hverandre at jeg ikke klarte det. Til slutt måtte jeg gå ut. Men jeg husket alt som skjedde. Jeg ser for meg menneskene der inne, som hadde hendene overtent. Jeg husker at det var vanskelig å puste med så mye røyk i lungene, sier Peter. I går fikk han besøk av søsteren og mannen hennes på sykehuset: - Det er så godt å se at han lever. Men det er vondt å tenke på alle dem som har omkommet. Jeg har vært ved diskoteket, hvor de legger ned blomster tre ganger i dag, sier søsteren Diana Gustafsson stille. - Fikk du sove i natt? - Ja, jeg var så sliten. Jeg vet ikke hva som skjer i natt.