KRITISK:  Tidligere SV-politiker Olav Gunnar Ballo er kritisk til hvilken retning SV-leder Audun Lysbakken har tatt partiet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: Tidligere SV-politiker Olav Gunnar Ballo er kritisk til hvilken retning SV-leder Audun Lysbakken har tatt partiet. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Jeg sa vi ville se SV under sperregrensa med Lysbakken som leder

Tidligere SV-politiker Olav Gunnar Ballo om mannefallet i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV har gjort det jevnt over svært dårlig på meningsmålingene over lengre tid. I går kom nok et slag for partiet: verken Bård Vegar Solhjell eller Heikki Holmås vil stille til gjenvalg til Stortinget.

Det betyr at SV mister to av sine mest profilerte politikere. Nå er stort sett alle tungvekterne fra partiets glansdager borte.

Tidligere SV-politiker Olav Gunnar Ballo mener partiet er blitt for snevert for velgerne.

- I 2009 sa jeg at vi ville se SV under sperregrensa hvis Lysbakken ble leder. Da var mange oppgitt og nærmest harmdirrende over at Lysbakken skulle få noe sånt fra en av sine egne, men i ettertid synes jeg den analysen virker ganske riktig, sier Ballo til Dagbladet.

SV hadde en snittoppslutning på 8,1 i valg mens Kristin Halvorsen var SV-leder. Nå har  partiet havnet på 4,1 prosent oppslutning i årene etter at Lysbakken tok over. 

- Er blitt smalt Ballo kritiserer retningen Lysbakken har tatt partiet. Altaværingen - som i dag stemmer Ap - mener hans gamle parti er blitt smalere og mindre realitetsorientert etter lederskiftet.

SV har ikke bare mistet sakseierskap på flere områder hvor de før var toneangivende, men driver også en politikk Ballo tror velgerne oppfatter som naiv og i utakt med det nye verdensbildet. 

Mens russerne ansees som en økt trussel mot Norge, mener SV for eksempel fortsatt at Norge må ut av NATO. 

- Regjeringsslitasje reduserte naturligvis noe av oppslutningen, men skiftet fra Halvorsen til Lysbakken forsterket også et inntrykk om et parti som ikke lenger var et breddeparti, og det har man ikke klart å endre i ettertid, sier Ballo. 

Han ser ikke bort fra at Holmås og Solhjell har gjort seg de samme tankene, og at det kan være noe av grunnen til at de gir seg i rikspolitikken.

Uenig om NATO Særlig gjelder det for Solhjell og spørsmålet om Norges NATO-medlemskap, hvor Solhjell er i utakt med resten av partiet. Solhjell selv har imidlertid benektet at det er en del av forklaringen.

- Både Bård Vegars og Heikkis måte å tenke politisk ligger tettere til Erik Solheim og Kristin Halvorsen, og under dem hadde SV en større bredde og helhet. Da var det en politikk du tenkte at det gikk an å bygge et samfunn med, sier Ballo.
 
- Tror du det at de to gir seg, fører til velgerflukt i stortingsvalget neste år?

- Jeg vil ikke bruke ord som flukt, men det er klart at både Bård Vegar og Heikki Holmås er kjente ansikter, og det kan få betydning i alle fall på kort sikt, alt etter hvem som kommer opp istedet. Det at politikere slutter er naturlig i ethvert parti, men det kan være alvorlig når flere slutter samtidig, særlig i et lite parti som ikke har mange kjente ansikter, sier Ballo.

Valgforsker Johannes Bergh tror heller ikke det er noe godtegn for partiet at de to sentrale politikerne slutter. I tillegg har også nestleder Snorre Valen varslet at han ikke vil ta gjenvalg, men han fortsetter som nestleder i partiet.

- SV er et parti som har vært i en slags permanent krise over lengre tid. De har mistet velgere og slitt med å komme seg over sperregrensa. Når de også mister sentrale politikere, er det ikke noen god nyhet for partiet, sa valgforsker da Dagbladet snakket med ham i går.
 
Seminarpolitikk Tidligere fylkesmann i Aust-Agder og tidligere SV-er Øystein Djupedal vil ikke spekulere i hvordan det vil påvirke neste års stortingsvalg. Han satt i mange år på Stortinget for SV, men er nå åpen om at han stemmer Arbeiderpartiet.

- Jeg registrerer nå at både Bård Vegar og Heikki gir seg, og for SV er det veldig uheldig for den bredden som partiet må ha. De er ikke enkle å erstatte, sier Djupedal.

Han har omtalt SVs politikk som «seminarpolitikk», men Djupedal har intet vondt å si om Lysbakken, og mener tvert imot at partiet er i ferd med å ta noen skritt i riktig retning nå.

- Det er vanskelig for et parti rundt sperregrensa å være både resultatorientert og et opposisjonsparti. Når et parti blir veldig lite bruker man mye krefter internt, og det har SV til dels gjort, men nå begynner jeg å kjenne igjen mer av det SV jeg var medlem i, sier Djupedal.

Mener det ikke kommer noe nytt Partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski, svarer Ballo på vegne av partiet. Hun forteller til Dagbladet at kritikken Ballo kommer med, har han også kommet med før.

- Det er en god del år siden Ballo meldte seg ut av SV. Den samme kritikken har han framført mens nåværende leder og tidligere leder var aktive, sier Kaski til Dagbladet.

- Det vi imidlertid ser er at de sakene vi jobber for, fortsatt er viktig at vi jobber for - det være seg redusering av klimagassutslipp eller å redusere forskjellene i Norge, legger hun til.

 - VELDIG UHELDIG:  Øystein Djupedal, tidligere statsråd for SV, mener Solhjell og Holmås' avgang fra partiet, er uheldig for SV. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- VELDIG UHELDIG: Øystein Djupedal, tidligere statsråd for SV, mener Solhjell og Holmås' avgang fra partiet, er uheldig for SV. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer