Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg satte morfinsprøyter på meg selv. Legene gjorde meg til narkoman

Fire leger på Sunnmøre blir gransket av Statens helsetilsyn etter at Grethe Iversen (50) fikk utskrevet enorme mengder morfin og andre vanedannende medikamenter over flere år.

BLE RUSAVHENGIG: Grethe Iversen (50) mener legene gjorde henne til narkoman. Hun fikk utskrevet enorme mengder morfin og andre, tunge medikamenter i flere år. Foto: Fridgeir Walderhaug
BLE RUSAVHENGIG: Grethe Iversen (50) mener legene gjorde henne til narkoman. Hun fikk utskrevet enorme mengder morfin og andre, tunge medikamenter i flere år. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I april i år sendte Grethe Iversen (50) klage til Fylkesmannen i Møre og Romsdal, etter at hun hadde fått utskrevet enorme mengder morfin og andre tunge, vanedannende medikamenter fra slutten av 2006 til 2011.

- Jeg fikk morfinampuller i store mengder som jeg satte rett i årene mine. Jeg mener dette er en grov forsømmelse av meg som pasient. Legene bidro til min medikamentavhengighet og gjorde meg til narkoman, sier Grethe Iversen til dagbladet og utdyper:

- Jeg forstår også at jeg må stå til ansvar for å ha valgt å sette morfin på meg selv, men jeg var psykisk syk på grunn av omstendigheter i mitt liv. Jeg mener legene skulle ha passet på meg, og ikke muliggjort misbruket mitt.

Trebarnsmora er bosatt i Ålesund.

Blir gransket Fire leger, både fra primærhelsetjeneste og sykehus, og helseforetaket er nå under gransking av Statens helsetilsyn.

- Sakens alvorlighetsgrad, og de straffereaksjoner den kan utløse, er årsaken til at vi har sendt saken over til Statens helsetilsyn. Det er særlig to punkter vi ser på som alvorlig: Volumet av vanedannende medikamenter som er skrevet ut over lengre tid og delvis manglende journalføring over hvorfor disse medikamentene er skrevet ut, sier fylkeslege Christian Bjelke i Møre og Romsdal til Dagbladet.

Grethe Iversen er født i Norge, men vokste opp i Brooklyn, New York. Hun forteller om en forferdelig oppvekst med grov omsorgssvikt og seksuelt misbruk, og hun rømte til Norge som 17-åring med hjelp fra slektninger i Stavanger.

Gjennom den tøffe oppveksten hadde hun en utstrakt bruk av rusmidler, men hun kom seg godt på fote etter at hun kom tilbake til Norge. I løpet av noen år var hun i god jobb, giftet seg og stiftet familie.

Medikamentavhengig Til tross for at barndommen hadde påført henne Post traumatisk stress syndrom (PTSD) med både psykiske og somatiske utslag, klarte hun seg uten tunge medikamenter inntil hun fikk bekkenkomplikasjoner i 1995 etter sine tre barnefødsel.

Hun ble raskt avhengig av medikamenter, slo selv alarm om dette og måtte gjennomgå en avrusning i samråd med lege. Iversen kom seg imidlertid raskt til hektene igjen og holdt seg rusfri i mange år.

- Jeg var en veldig aktiv mamma for alle mine tre barn, og var engasjert i alle livets faser. Jeg holdt ut mye smerter og beit tennene sammen. For jeg var livredd for å bli avhengig igjen, sier 50-åringen.

Fra slutten av 2006 og de påfølgende seks åra gikk det fryktelig galt. Iversen mistet to av sine aller nærmeste i løpet av kort tid under dramatiske omstendigheter. Hun fikk store psykiske problemer og ulidelige magesmerter. Iversen har også en blødersykdom som i denne perioden resulterte i en rekke sykehusinnleggelser.

Morfinampuller Legene begynte å smertebehandle henne med morfinpreparatet ketorax, og hun fikk skrevet ut morfinampuller i stadig økende volum, til tross for at hun ble diagnostisert med medikamentavhengighet allerede i 1995.

Iversen forteller at hun samlet sett har hentet ut flere tusen morfinampuller fra apotek, i tillegg til de mange dosene som hun har fått injisert på legesenter, av hjemmesykepleie eller på sykehus. Hun har også fått utskrevet store mengder andre, tunge vanedannende medikamenter.

Hun forteller at legene etter hvert ytret bekymring om morfinbruken hennes, men fortsatte å skrive ut de tunge medikamentene.

- Legen ga meg ketorax med en avtale om nedtrapping. Reis hjem, sett sprøyter på deg sjøl. Trapp ned. Men det er jo ikke sånn det fungerer, sier Iversen.

50-åringen sier hun var en velfungerende kvinne som kom i en krise og mistet alt fordi legene lot henne bli medikamentavhengig.

- Jeg fikk angst, ble fjern og forandret personlighet. Når det sto på som verst var det bare morfin som sto i hodet på meg. Jeg krevde mer og mer smertestillende, og klarte ikke lenger å se konsekvensene av handlingene mine. Det ble vanskelig hjemme, og jeg begynte å overnatte på hoteller i byen eller sykehushotellet. Jeg klarte ikke lenger mine forpliktelser. Barna mistet mammaen sin og omstendighetene førte til at jeg ble separert fra min mann.

- Valgte livet Iversen sier det kom til et punkt hvor hun måtte velge mellom å ta sitt eget liv eller ta tak i det.

RUSFRI: Grethe Iversen takker hunden Odin for å ha hjulpet henne gjennom en lang om tung avrusningsperiode. Foto: Fridgeir Walderhaug
RUSFRI: Grethe Iversen takker hunden Odin for å ha hjulpet henne gjennom en lang om tung avrusningsperiode. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

- Jeg valgte livet. Jeg ville ikke utsette mine barn for å miste sin mor, ikke bare én, men to ganger. Barna mine støtter meg fullt ut og sier at de er stolte over at jeg tør stå fram med min historie.

Hun ga beskjed til legen om at hun var ferdig med morfin, og fikk utskrevet suboxone.

Iversen fikk avslag på søknad om legemiddelassistert rehabilitering (LAR), og måtte derfor betale medisinene selv. Etter elleve måneder måtte hun selge leiligheten hun hadde kjøpt med lån fra kommunen fordi medisinkostnadene ble for store. I to år betalte hun for sin egen avrusning.

For et år siden fikk hun omsorgsbolig av kommunen, og fikk i den forbindelse også godkjenning fra LAR.

Nå håper hun på erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) som har saken hennes til behandling.

- Jeg mistet seks år av livet mitt, og jeg mistet alt jeg hadde, sier Grethe Iversen.

- Beste hensikt Legen som har skrevet ut mest tunge medikamenter til Iversen skriver i brev til Fylkesmannen i Møre og Romsdal og NPE at hun hadde en «ytterst komplisert helsetilstand».

Legen påpeker at faren for avhengighet var kontraindikasjon for behandlingen, men kommenterer ikke de store mengdene tunge medikamenter han har skrevet ut til Iversen på annet vis enn at «all behandling er gitt i beste hensikt og medisinsk skjønn ut i fra sykdoms- og smertebildet som til enhver tid ble presentert».

En annen av de involverte legene skriver at det aldri var intensjonen at Iversen skulle sette morfininjeksjoner på seg selv.

En tredje lege påpeker at pasienten gjentatte ganger ble gjort oppmerksom på at hun hadde et medikamentoverforbruk.

Den fjerde legen påpeker at Iversen var vanskelig å smertebehandle, og at hun stadig ba om sterkere medisin. Det blir påpekt at hun ble syk da hun ble forsøkt medisinert med metadon. Legen sier han flere ganger har advart mot morfininjeksjonene Iversen fikk.

TØFF BARNDOM: Grethe Iversen hadde en tøff barndom i New York og opplevde omsorgssvikt, seksuelt misbruk og medikamentavhengighet. Foto: Privat
TØFF BARNDOM: Grethe Iversen hadde en tøff barndom i New York og opplevde omsorgssvikt, seksuelt misbruk og medikamentavhengighet. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!