- Jeg savner ikke Youngstorget i dag

Gerd-Liv Valla talte om fattigdom i Trefoldighetskirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En nesten fullsatt kirke hørte Gerd-Liv Valla holde appell under solidaritetsgudstjenesten i Trefoldighetskirken i Oslo i ettermiddag. Sist hun holdt 1. mai-tale var det som leder av LO på det tradisjonsrike tilstelningen på Youngstorget.

- Jeg savner ikke Youngstorget i dag. Jeg fokuserer fullt og helt på det arrangementet jeg er invitert til. Dessuten hadde jeg ikke tenkt å holde tale på Youngstorget resten av livet, sier Valla til Dagbladet.no.

Hun gikk i fjor av som leder av LO etter den mye omtalte kranglen med Ingunn Yssen.

Skyld og skam 

Valla valgte å fokusere på Norges fattige i sin tale.

- Den stigmatiserende merkelappen på sosialhjelpsmottakere som giddelause og late er i de aller fleste tilfeller feil. Fattige føler skyld og skam fordi de må be kommunen om hjelp, sa hun i talen, og kom med følgende oppfordring:

- Vi må kjempe for et solidarisk samfunn der ingen faller utenfor, også internasjonalt.

Valla trakk også fram berøringspunktene og fellesinteressene mellom arbeiderbevegelsen og kirken.

SOLIDARITET: - Den stigmatiserende merkelappen på sosialhjelpsmottakere som giddelause og late er i de aller fleste tilfeller feil, sa Valla i sin tale. Foto: HEGE LØVDAL GULSETH/DAGBLADET
SOLIDARITET: - Den stigmatiserende merkelappen på sosialhjelpsmottakere som giddelause og late er i de aller fleste tilfeller feil, sa Valla i sin tale. Foto: HEGE LØVDAL GULSETH/DAGBLADET Vis mer

- I kampen mot apartheid i Sør-Afrika var samarbeidet mellom de to på sitt beste, nå kan konflikten i Midtøsten være en ny arena for et slikt samarbeid, sier hun.

Står på sitt

Siden krangelen mellom henne og Ingunn Yssen eksploderte på nyåret 2007 har Valla i liten grad fått spørsmål om andre temaer.

- Det er godt å snakke om noe annet, sa Valla til TV 2 i går.

- Føler du at du Valla-saken har svekket din troverdighet som 1.mai-taler, spurte TV2-journalisten.

- Jeg er invitert til Trefoldighetskirken og det setter jeg pris på. Jeg har hatt en vanskelig tid, men står på det jeg hele tida har sagt, svarte Valla, men innrømmer at det er spesielt å sitte på sidelinjen under vårens lønnsforhandlinger og AFP-kamp.

- Jeg hadde tenkt å være LO-leder til 2009, men det har ikke vært slik at jeg sitter hjemme og kjeder meg.

- Jeg savner ikke Youngstorget i dag