AMERIKANSK JUL:  Amy og Stig Kippernes begynte for første gang å pynte huset utendørs til jul i 2007, da de først kjøpte huset på Helgøya nær Brumunddal i Hedmark.  Foto: Privat
AMERIKANSK JUL: Amy og Stig Kippernes begynte for første gang å pynte huset utendørs til jul i 2007, da de først kjøpte huset på Helgøya nær Brumunddal i Hedmark. Foto: PrivatVis mer

- Jeg savner litt den magiske stemningen man får med alle lysene i USA

Amerikanske Amy Kippernes (42) har innført USA-tradisjon på Helgøya i Mjøsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høygravid, nygift og med føttene hovne av vann. Da amerikanske Amy Kippernes ventet sitt første barn med nordmannen Stig Kippernes, bodde de fremdeles i hjemstaten hennes Texas.

Siden hun var liten har familien satt seg inn i bilen i desember og kjørt sakte gjennom den juleglitrende byen. Hver desember er husene og parkene pyntet med lys i alle regnbuens farger, med røde nisser som beveger seg.

At hun var gravid skulle ikke sette noen stopper for juletradisjonen.

- Jeg måtte bruke hans sko, for jeg fikk ikke plass i mine. Men jeg måtte ut i bilen og kjøre rundt for å se på alle lysene, det har alltid vært en tradisjon i min familie, sier Amy.

Magisk i USA Fra USA til Norge. Amy og mannen flyttet til Norge fir 18 år siden. Amy reagerte på mangelen på pynt i de norske snøfylte hagene. Hun kunne se et lite juletre med lys fra tid til annen, men ellers var det stille og mørkt.

MIDT I SKOGEN:  Amerikanske Amy og norske Stig Kippernes har bosatt seg inne i skogen på Helgøya i Hedmark. Her er det lang vei til nærmeste nabo. Foto: Privat
MIDT I SKOGEN: Amerikanske Amy og norske Stig Kippernes har bosatt seg inne i skogen på Helgøya i Hedmark. Her er det lang vei til nærmeste nabo. Foto: Privat Vis mer

- Jeg savner litt den magiske stemningen man får med alle lysene i USA. Hjemme i San Antonio går man i shorts i desember, men det er masse lys. Man kjenner sitt indre barn, og blir plutselig fire år igjen, uansett alder. Fra parkene spilles julemusikk. Det er ikke mangel på fantasi i USA.

Så da paret kjøpte huset på Helgøya, Norges største innlandsøy, plassert midt i Mjøsa i Hedmark, skulle huset pyntes til jul.

- Vi bor nå midt i skogen, vi har ikke naboer, og det er ikke gatelys. Jeg synes det er veldig varmt og koselig med pynten, jeg kunne gjerne hatt den oppe hele vinteren, sier hun, og fortsetter:

- Jeg hadde godt droppet alle julegavene, og bare hatt lysene.

Tre gjennom taket Hun har ikke oversikt over hvor mange som har kommet sett på julehuset, der inne i skogen.

- Jeg savner litt den magiske stemningen man får med alle lysene i USA

- Mange sier til meg at de har gått fordi, men jeg ser ikke at de gjør det fordi det er så mørkt ute. Men hvis en av de sju hundene våre er ute hører vi om det går noen forbi.

Til årets juledekorasjon har Amy kjøpt inn et juletre, som har blitt plassert på torvtaket.

- Vi ville ha samme effekt som om et juletre gikk gjennom taket. Mannen min er norsk, så han er litt mer «less is more», men i år har jeg overtalt han til å ha lys på treet ute i hagen. Jeg kunne godt tenke meg å ha bevegende julelys, en julenisse og kanskje litt julemusikk som strømmer ut også.