Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg savner tida før vaksina

Før vaksina var ME-syke Anne May (34) alltid på farta. Nå må samboeren være hjemme fra jobb for å hjelpe henne.

VAKSINEFORSØK: 180 000 ungdomsskoleelever deltok i et vaksineforsøk mot hjernehinnebetennelse mellom 1988 og 1991. Mer enn 300 personer har reist krav om erstatning fordi de mener vaksina utløste ME-sykdom. Nå kjemper Anne May Eknes (34) i retten for seg og andre vaksineofre. Foto: Statens institutt for folkehelse/Asle Hansen
VAKSINEFORSØK: 180 000 ungdomsskoleelever deltok i et vaksineforsøk mot hjernehinnebetennelse mellom 1988 og 1991. Mer enn 300 personer har reist krav om erstatning fordi de mener vaksina utløste ME-sykdom. Nå kjemper Anne May Eknes (34) i retten for seg og andre vaksineofre. Foto: Statens institutt for folkehelse/Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Klokka ni i morges startet saken til tobarnsmora Anne May Eknes (34) fra Krogstadelva i Oslo tingrett. Hun fikk vaksine mot meningokokk B som 15-årig ungdomsskoleelev 25. november 1991.
 
- Savner tida før vaksina - Før vaksina gikk jeg så å si aldri til lege. Jeg var alltid ute. Dreiv på med alt fra speider til turn. Og jeg elsket å gå på ski. Jeg savner tida før vaksina, sier Anne May Eknes.

Rettssaken er den første av to pilotrettssaker som skal avgjøre skjebnen til de mange ME-syke som var blant 180 000 ungdomsskoleelever som fikk vaksine mot hjernehinnebetennelse i åra 1988 til 1991 og som nå fremmer erstatningskrav.

Staten har i alle så nær som én av 329 slike vaksinesaker bestridt at ME-sykdommen er utløst av meningokokk B-vaksina.

- Rett etter vaksina i 1991 fikk jeg så sinnsykt vondt i armen. Jeg var helt lammet av smerte. Kunne ikke stå, ikke ligge og ikke sitte. Jeg fikk hodepine, kvalme og feber, forklarer 34-åringen.

Kastet opp på jobb Hun kom seg aldri etter vaksinasjonen. Fra 2005 har hun vært hundre prosent uføretrygdet, etter flere mislykkede forsøk på å holde seg i arbeidslivet.

ME-SYK: Anne May Eknes (34) fikk ME etter vaksina hun fikk som 15-åring.  Hun er en av flere hundre som har fått diagnosen ME etter vaksine mot hjernhinnebetennelse som 180.000 norske ungdomselever fikk.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ME-SYK: Anne May Eknes (34) fikk ME etter vaksina hun fikk som 15-åring. Hun er en av flere hundre som har fått diagnosen ME etter vaksine mot hjernhinnebetennelse som 180.000 norske ungdomselever fikk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg kasta opp på jobben fordi jeg var så kjempesliten.

Samboer Ingar Fjeldheim (37) ble kjæreste med Anne May ti dager etter vaksinasjonen - 5. desember 1991.

- Jeg ble kjent med ei svært aktiv dame. Ei sprudlende og glad jente som alltid hadde smilet på lur, sier Ingar Fjeldheim.

PERMISJON: Ingar Fjeldheim har permisjon fra jobben med full lønn fra det offentlige for å hjelpe sin ME-syke samboer Anne May Eknes i småbarnshverdagen.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PERMISJON: Ingar Fjeldheim har permisjon fra jobben med full lønn fra det offentlige for å hjelpe sin ME-syke samboer Anne May Eknes i småbarnshverdagen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han fikk aldri oppleve å være sammen med en frisk Anne May. Sammen har paret to barn. Eldstejenta er fire år gammel, det yngste barnet ble født i januar i år.

Permisjon med lønn Anne May er så syk at Ingar har permisjon fra jobb med full lønn betalt av det offentlige for å hjelpe henne i småbarnshverdagen.

- Hun har aldri orket å være med ut på kino og slike ting. Mange ganger har hun sovnet klokka åtte om kvelden foran tv-en. Hun har vært sånn så lenge jeg kan huske, men det var enda verre da hun var i jobb, sier samboeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!