- Jeg selger flere kilo cannabis om dagen.

Her er en ny butikk sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa blir provosert av. Alt er laget av hamp, og reklameskiltet med det grønne cannabisbladet får anti-narkobevegelsen til å se rødt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hemp House ligger respektabelt plassert i forretningsgården til Den norske Lægeforening.

- Kom hit, Kleppa! Her selger jeg flere kilo cannabis om dagen. Ikke av det ulovlige slaget, men miljøvennlige, pene og slitesterke klær laget av cannabis, sier daglig leder Bård Solheim. Dagbladet skrev i går at sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa ville stoppe Body Shops lansering av «Hemp»-produkter. Navnet og bildet av cannabisbladet så hun på som et innlegg for legalisering av hasj.

Hamp er det norske ordet for planten Cannabis sativa, som ifølge Solheim kan brukes til 25000 nyttige produkter.
Hasj og marihuana er de ulovlige variantene av den samme planten, men hele veksten er forbudt å dyrke i Norge. Den ferske butikkeieren smiler av sosialministerens engasjement, men er samtidig kraftig provosert.

Som poteten

- Min eneste bror døde av en overdose heroin, og jeg vet hvordan folk kan gå til grunne av rus, sier han.

- Når sosialministeren kaster bort våre ressurser på å stanse en hudkremlansering, blir jeg skremt. Det blir like dumt som å nekte å vise en potet på grunn av de som drikker seg i hjel på akevitt.

I den lille butikken henger det bukser, skjørt og skjorter, alle merket med det grønne, femtaggede cannabisbladet.

- Det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig. Hvis man skal forby bildet av cannabisbladet, vil symbolet bare bli enda mer skummelt og spennende enn det er i dag, mener Solheim. Han startet butikken både for å tjene penger og av miljøhensyn.

Miljømotiv

- Jeg trodde først at hampbutikken min ville tiltrekke seg hasjrøykere, men kundene mine består i hovedsak av kvinner i 40-årene. Den eldste kunden hittil var så gammel at hun måtte sette seg ned her. Men dette handler først og fremst om miljøvern, slår Solheim fast.

Kundene hans må velge om ti prosent av prisen de betaler skal gå til dyre-, miljøvern- eller menneskerettsorganisasjoner. Det viktigste miljøargumentet er imidlertid selve hampen, mener Solheim. Han får støtte fra forsker Jan Ferstad ved Norges Landbrukshøyskole:

- Hamp kan dyrkes i vårt klima og representere et miljøvennlig, egenprodusert alternativ til bomull og kunstfiber.

RUSFRIE KLÆR: - Helt borti hampen av sosialminister kleppa å engesjere seg mot Body ShopsHemp-lansering, mener Bård Solheim, daglig leder i Hemp House.