VIL HJEM: Kokaintiltalte Stina Brendemo Hagen er gravid på cella i Bolivia. Hun ber om at norske myndigheter skal sørge for at barnet hennes skal slippe å vokse opp i San Sebastian-fengselet. Foto: Ragnhild Avdem Fretland
VIL HJEM: Kokaintiltalte Stina Brendemo Hagen er gravid på cella i Bolivia. Hun ber om at norske myndigheter skal sørge for at barnet hennes skal slippe å vokse opp i San Sebastian-fengselet. Foto: Ragnhild Avdem FretlandVis mer

- Jeg sender aldri fra meg barnet mitt

UDs eneste tilbud til gravide Stina Brendemo Hagen (19) er å ta med babyen hjem til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| COCHABAMBA (Dagbladet): Som Dagbladet fortalte i går, er kokaintiltalte Stina Brendmo Hagen gravid i fengselet i Bolivia.

Barnet risikerer å måtte vokse opp blant barnemordere i San Sebastian-fengselet, der hygienen er fraværende og privatlivet er minimalt.

Likevel vil ikke norske myndigheter hjelpe Stina Brendemo Hagen med å komme hjem.

- Hun er del av en pågående rettsprosess i Bolivia, og vi kan ikke gripe inn i den før hun har en rettskraftig dom, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

ReagererHun sier det eneste UD kan gjøre, er eventuelt å sørge for at babyen kommer hjem til Norge.

- Men det kan naturligvis bare skje hvis mora vil det. Det er mor som bestemmer hvor barnet skal vokse opp, sier Imerslund.

Dagbladet har snakket med Stina Brendemo Hagen i fengselet i Cochabamba. Hun reagerer på UDs raske avvisning.

- Jeg sender aldri fra meg barnet mitt, uansett, sier hun til Dagbladet.

Står frittImerslund sier Brendemo Hagen står fritt til å beholde barnet sitt i fengselet.

- Men er det ikke problematisk for norske myndigheter å se at et uskyldig norsk spedbarn skal leve under slike forhold? Burde man ikke vurdere å la både mor og barn komme hjem til Norge?

- Når hun har en rettskraftig dom i Bolivia, kan vi eventuelt søke om soningsoverføring til Norge, sier Imerslund.

Hun sier at så lenge det ikke har kommet spørsmål om at 19-åringen kunne få bytte til et fengsel med bedre forhold i Bolivia, er heller ikke dette vurdert av UD.

Ingen automatikkDet er heller ikke selvsagt at Stina Brendemo Hagen skal få mer økonomisk støtte fra norske myndigheter når hun nå skal forsørge et barn.

- Hun får støtte som i dag. Bistand utover dette må hun i så fall be om, så får vi vurdere det ut fra behovet, sier Imerslund.

- Så det er ingen automatikk i at en norsk statsborger som er 19 år, gravid og sitter i et svært dårlig fengsel skal få ekstra økonomisk støtte?

- Ikke så vidt jeg vet, sier Imerslund.

STOLT: Stina Brendemo Hagen sier at hun er stolt og glad over å være gravid, men at livet alene på cella er vanskelig. Foto: Ragnhild Avdem Fretland
STOLT: Stina Brendemo Hagen sier at hun er stolt og glad over å være gravid, men at livet alene på cella er vanskelig. Foto: Ragnhild Avdem Fretland Vis mer