Coronaskandalen i Ischgl:

- Jeg sendte ham i døden

Det første av flere sivile søksmål mot den østerrikske stat er nå i gang etter coronaskandalen i skilandsbyen Ischgl, hvor viruset spredte seg til tusenvis av mennesker i mars 2020.

MISTET EKTEMANNEN: 72 år gamle Hannes Schopf døde av coronaviruset få dager etter å ha kommet hjem fra skiferie i Ischgl i mars 2020. Kona Sieglinde har nå gått til søksmål mot den østerrikske stat, som anklages for alvorlige feil i håndteringen av virusutbruddet. Foto: Privat / AFP / NTB
MISTET EKTEMANNEN: 72 år gamle Hannes Schopf døde av coronaviruset få dager etter å ha kommet hjem fra skiferie i Ischgl i mars 2020. Kona Sieglinde har nå gått til søksmål mot den østerrikske stat, som anklages for alvorlige feil i håndteringen av virusutbruddet. Foto: Privat / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.03% Første dose: 78.07%

Det første søksmålet omhandler journalisten Hannes Schopf (72), som døde få dager etter å ha blitt smittet på skiferie i Ischgl.

Saken er den første av totalt 15 sivile søksmål som skal opp for retten, og hvor den østerrikske stat anklages for å ikke ha respondert raskt nok på meldinger om coronasmitte i den populære skibyen, også kalt «Alpenes Ibiza», i starten av coronautbruddet i mars i fjor.

Schopfs kone, Sieglinde Schopf, fortalte i et intervju med nyhetsbyrået AFP tidligere i år at «hele hennes verden falt i grus» da ektemannen gikk bort.

Hun skal selv ha oppfordret ham til å reise på skiferien.

- Jeg kan ikke tilgi meg selv, fordi til syvende og sist sendte jeg ham i døden.

TOMME GATER: Partystedet Ischgl går under kallenavnet «Alpenes Ibiza», men på kun ett år er den lille landsbyen totalforandret. Reporter: Marthe S. Lien / Video: Jeanette N. Vik. Vis mer

- Løgnene kostet liv

Kona og familien krever nå 100 000 euro - om lag en million norske kroner - i kompensasjon fra den østerrikske stat.

Det er Schopfs enke og forbrukerorganisasjonen VSV som står bak søksmålet.

Parets sønn, Ulrich Schopf, møtte fredag i retten på vegne av moren, da det ble for vanskelig for henne emosjonelt, forteller sønnen til østerrikske ORF.

Han fortalte at familien ikke tar saken til retten på grunn av pengene, men på grunn av rettferdighet, og at de planlegger å donere bort pengene til veldedighet dersom de skulle vinne fram.

Da Dagbladet besøkte VSV-kontoret i Wien i mars i år, kunne de fortelle at Schopfs sak hadde fått mye oppmerksomhet i Østerrike.

Ifølge VSV ble han trolig smittet på en av de stappfulle bussene ut av Ischgl, da skistedet brått ble evakuert og gikk i lockdown 13. mars 2020. Sebastian Reinfeldt, som har etterforsket hva som skjedde i Ischgl på vegne av VSV, fortalte at folk sto oppreist som sild i tønne på bussene i flere timer.

OVERRASKET: Leder Peter Kolba i Den østerrikske forbrukerforeningen VSV mener det er overraskende at staten ikke kan erkjenne sine feil. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
OVERRASKET: Leder Peter Kolba i Den østerrikske forbrukerforeningen VSV mener det er overraskende at staten ikke kan erkjenne sine feil. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

- Her krever vi skadeerstatning på vegne av kona og familien for sjokket dødsfallet forårsaket og utgiftene til begravelse, fortalte VSV-leder Peter Kolba til Dagbladet.

Ifølge VSV døde 32 personer etter å ha blitt smittet i den lille østerrikske landsbyen i mars i fjor.

- De løy, og løgnene kostet liv. Folk døde, sa Sebastian Reinfeldt til Dagbladet i mars.

52 nordmenn

I tillegg til de 15 sivile sakene, leder organisasjonen også et massesøksmål på vegne av 1000 ofre for Ischgl-smitten.

- Vi har 56 norske ofre som er med på dette, sa Kolba til Dagbladet i mars.

For også mange norske skiturister på vinterferie tok med seg viruset tilbake fra dette området, noe som ga en pangstart for coronapandemien i Norge. I slutten av mars kunne Folkehelseinstituttet spore over 600 smittetilfeller i Norge tilbake til Østerrike.

DEN «HEMMELIGE» BAREN: Baren Kitzloch i Alpene rommer vanligvis flere hundre tørste afterski-gjester. Daglig leder Bernhard Zangerl viser oss rundt i lokalene som nå har stått tomme i ett år. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Dagbladet har tidligere snakket med coronasmittede nordmenn som gjestet Ischgl og Kitzloch i mars i fjor, og som beskrev situasjonen i alpelandsbyen som «business as usual».

På verdensbasis er det 11 000 smittetilfeller som kan spores tilbake til utbruddet i Ischgl, ifølge VSV.

Flere varsler

Østerrikske myndigheter anklages for å ha reagert altfor seint på meldingene om smitte, som startet å tikke inn i mars 2020. Allerede 4. mars 2020 sendes en e-post fra helsemyndighetene på Island til det østerrikske helsedepartementet, etter at 14 islandske turister vender hjem fra skiferie i Ischgl med coronasmitte.

Islandske myndigheter varsler også om smittetilfellene gjennom det europeiske systemet for tidlig varsling (EWS).

SJOKKERT: Sebastian Reinfeldt har det siste året sett nærmere på hva som gikk galt i Ischgl i starten av coronautbruddet i fjor. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
SJOKKERT: Sebastian Reinfeldt har det siste året sett nærmere på hva som gikk galt i Ischgl i starten av coronautbruddet i fjor. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

Fra Island sendes det også en e-post om kvelden 5. mars med oversikt over hvilke hoteller i Ischgl de smittede turistene hadde bodd på. Det kommer også et uoffisielt varsel fra en islandsk turistguide, som nylig har vært i Ischgl med et reisefølge, og som varsler om at personer i gruppen er smittet, har VSV tidligere fortalt til Dagbladet.

Det er imidlertid ikke før 13. mars at skistedet velger å gå i lockdown og i løpet av timer tømme Ischgl for turister.

- De (myndighetene red. anm.) hadde informasjon fra tre kilder, som i bunn og grunn sa det samme. Fra 5. mars visste de om infeksjonene som pågikk, og det var ingen grunn til å betvile det som ble sagt. De visste, og de ignorerte det. Jeg forventet ikke disse åpenbare løgnene, sa Reinfeldt til Dagbladet.

Avviser anklagene

I Østerrike har både lokale og føderale myndigheter hele tida stått fast på at de gjorde alt de kunne for å håndtere situasjonen.

- Da det ble bekreftet at det var infeksjoner i Ischgl, tok myndighetene umiddelbart initiativ til blant annet omfattende testing eller lokale nedstenginger, har guvernør Günther Platter i Tirol-regionen, hvor Ischgl ligger, tidligere sagt til Dagbladet.

- Enhver infeksjon med dette lumske viruset er beklagelig. Ingen i Ischgl eller Tirol ønsket å skade noen. I denne pandemien har hele verden måttet håndtere klynger og lommer med infeksjon. Jeg er lei med for at viruset kom til Ischgl og smittet mange der. Men én enkelt landsby kan ikke holdes ansvarlig for en verdensomspennende pandemi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer