Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ser at avgrunnen nærmer seg

Journalisten ville avslutte forholdet til Bhatti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Etter at han ble siktet for å ha skutt mot huset til journalist Nina Johnsrud ble jeg helt fortvilet. Jeg følte at han var nesten like fortvilet. Derfor sier jeg: Nå må vi kutte forholdet, forklarte TV 2-journalisten om forholdet til terrortiltalte Arfan Bhatti (30) i retten i dag.

- Jeg ser at avgrunnen nærmer seg, og jeg må vekk. Jeg har vært i et forhold jeg ikke skulle ha vært i, og nå er det slutt. Da sa han han skulle hjelpe meg, at vi skulle trappe ned, ha mindre kontakt før det deretter fadet ut. Selv skulle han reise til Pakistan til familien. Og han sa han ville finne seg en hytte i fjellene og flytte dit.

Ønsket å bryte
Hun forklarte at hun til sist var både sliten og lei av forholdet til Bhatti, og ønsket å bryte ut. Men at det var vanskelig.

En uvanlig alvorlig Bhatti så flere ganger opp på den svartkledde kvinnen i vitneboksen foran ham. Hun forklarte seg for retten med stødig stemme, og ba om å bli trodd på at hun aldri visste noe om alvorligheten i denne saken - eller Bhattis planer.

Journalisten forklarte inntrengende for retten:

- Jeg visste selvfølgelig ingenting om denne saken eller noen skudd mot synagogen eller ambassaden. Vær så snill å legge den ballen død, ba hun innstendig aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen.

- Han levde sitt liv

Samtidig forklarte hun at det var mye hun ikke visste om Bhatti.

- Han levde sitt liv, det var mye jeg ikke visste. Samtidig levde jeg mitt liv, og hadde min jobb som journalist, forklarte hun.

JEG VISSTE INGENTING: Den profilerte TV 2-reporteren forklarte seg om sitt forhold med Arfan Bhatti i retten i dag. Hun ba innstendig om å bli trodd på at hun ikke ante noe om hans planer om å skyte mot synagogen eller ambassaden. Foto: DAGBLADET
JEG VISSTE INGENTING: Den profilerte TV 2-reporteren forklarte seg om sitt forhold med Arfan Bhatti i retten i dag. Hun ba innstendig om å bli trodd på at hun ikke ante noe om hans planer om å skyte mot synagogen eller ambassaden. Foto: DAGBLADET Vis mer

- Spurte du noen gang hva han drev med, ville aktor vite.

- Ja. Han sa han levde delvis av broren sin, og at han levde av finans. Jeg tolket det som om han lånte bort penger, sa journalisten.

- Lurte du ikke på hvor pengene kom fra, spurte aktor.

- Nei. Han sa det var noe jeg ikke skulle bry med med, svarte hun.

- Visste selvsagt ingenting

I en tekstmelding på samme tid som det ble skutt mot synagogen i oslo nevner journalisten "den grusomme saken". Det er blitt spekulert i hvorvidt dette dreide seg om Bhattis planer om å skyte mot den jødiske synagogen.

- Den "grusomme saken" her var at det ble skutt mot huset til journalist Nina Johnsrud. Det var dette som opprørte meg. Jeg visste selvsagt ikke noe om disse andre sakene, forklarte journalisten.

- Hadde han sagt at han skulle ha skutt mot synagogen så hadde jeg selvsagt ringt til politiet. Settingen er helt annerledes nå, når man ser på meldigene våre. Da lå jo ikke terror bakerst i mitt hode. I dag kan tekstmeldingene leses som noe helt annet enn de var, de ser mye mer dramatiske ut, forklarte hun om tekstmeldingene mellom henne og Bhatti.

- Hadde du kontakt med Bhatti etter skytingen mot synagogen, spurte aktor.

- Ja, jeg tror vi møttes den søndagen etter. Og jeg husker at jeg var sint på ham fordi han hadde slått av telefonen, forklarte hun.

image: - Jeg ser at avgrunnen nærmer seg

- Jeg kan ikke huske at han sa hva han hadde gjort kvelden før, forklarte hun.

I en sms til Bhatti etter synagoge-skytinga skrev journalisten til Bhatti. "Ikke si at du har vært pågrepet igjen".

I dag forklarer hun at hun ikke husket hva det handlet om.

- Jeg kan ikke huske at vi noen gang snakket om skytingen mot synagogen, sa hun i retten i dag.

Det eneste hun husket er at han var fortvilet fordi han følte PST og politiet var ute etter ham stadig vekk.

- At han ble siktet for synagoge-saken kom som lyn fra klar himmel, sa hun.

Møttes mens hun skrev bok

Den kvinnelige reporteren og Bhatti skal ha møttes mens hun jobbet med et bokprosjekt, og seinere utviklet et nært forhold.

Journalisten kom inn bakveien da hun skulle vitne, for å unngå det voldsomme presseoppbudet.

Hun forklarte at hun ble kjent med Bhatti da hun jobbet med en bok i mars 2006. Da hadde hun ikke hørt om han før.

- Etter det var forholdet privat. Fram til han ble pågrepet i september 2007, forklarte kvinnen.

Diskuterte Midt-Østen

Hun forklarte videre i retten i dag at hun og Bhatti diskuterte forholdene i Midt-Østen, som hun skjønte at han var opptatt av.

- Men jeg oppfattet ham ikke som ekstrem. Han var svært opptatt av at kvinner og barn led under konflikten, sa hun.

Videre forklarte journalisten at det hadde vært et brudd mellom henne og Bhatti i juni.

- Vi hadde et brudd i kontakten i juni - hvorpå en dag i midten av juni da han tok kontakt med meg igjen. Han spurte om  jeg kunne møte ham, noe jeg gjorde i fem-ti minutter. Da forteller han meg at han skal reise. Nedover i Europa, som han sa. Jeg spurte hva han skulle og hvor han skulle, men det ville han ikke svare på. Da ble jeg litt irritert, jeg følte at han skapte seg til, forklarte hun.

Hun oppfattet at Bhatti overdramatiserte - noe det hendte han gjorde.

- Han nektet å si hva som var planene. Jeg hadde en vag uro. Jeg tror jeg langt bak i bakhoet tenkte at det kunne handle om det vi hadde snakket om før, om Midt-Østen, og at han ville reise dit i krigen på Palestinas side. Det mente jeg var uklokt.

- Jeg var nok også redd for at han skulle gjøre noe kriminelt. Jeg ble sint, forklarte kvinnen.

Nytt brudd

I august - omtrent samtidig som den svært omtalte terrorsamtalen mellom Arfan Bhatti og medtiltalte Andreas Bog Kristiansen - var det et nytt brudd mellom henne og Bhatti.

- Jeg tror det var et brudd da, at jeg var på ferie i Syd-Europa. Jeg har aldri hørt noe snakk om noe ambassade. Det har aldri vært nevnt, aldri i nærheten. Da hadde jeg selvsagt ringt politiet, sa kvinnen.

Husker ikke tekstmeldingene

Mange av tekstmeldingene mellom henne og Bhatti har vært framlagt for retten under rettssaken. Selv forklarte journalisten at hun ikke hadde sett eller hørt disse meldingene siden de ble skrevet for to år siden - annet enn i media.

- Jeg husker ingenting av hva som sto i dem. Men Arfan Bhatti har et pompøst, dramatisk språk, også i SMS. Man venner seg fort til det når man blir kjent med ham. Derfor reagerte jeg lite på hans ord og vendinger, forklarte hun.

Da aktor spurte henne om det omtalte bruddet med Bhatti sa hun:

- Det gikk vel litt opp og ned det der.

Hun forteller at Bhatti fortalte henne at han ble pågrepet i Tyskland i en rutinekontroll,  men hun fikk ikke vite detaljene - som at han hadde bilen full av våpentegninger og beskrivelser.

Kvinnen sier de hadde lite kontakt en periode etter at han kom tilbake fra Tyskland, men at de så tok opp kontakten igjen.

- Da forklarte han meg at han skulle begynne å studere, bli jurist eller psykolog. Han ville starte et nytt og bedre liv, begynnne på Bjørknes. Han snakket også om å bli dørvakt. Det virket troverdig at han ville begynne på nytt, sa hun.

Hadde vært brudd

i forholdet

Politiets avlytting av Bhattis telefoner og bil viser at de to hadde hyppig kontakt i timene før skuddene mot den jødiske synagogen i Bergstien i Oslo i september 2006. Også etter skuddene hadde de to kontakt - Bhatti ga da uttrykk for at han hadde det helt topp.

Bhatti har tidligere fortalt at det på den tida hadde vært et brudd mellom de to, og at det sannsynligvis var derfor hun uttrykte stor bekymring for at han skulle forsvinne fra henne. På denne tida hadde Bhatti planer om å reise til Midt-Østen for å delta i krigen.

I dag er Arfan Bhatti (30) tiltalt for terrorisme. Spørsmålet er hvor mye TV 2-reporteren visste om hvilke planer han egentlig hadde.

Kvinnen har aldri vært siktet i saken, men har vært innkalt til flere politiavhør. Hun har også hatt bistand av advokat Berit Reiss-Andersen.

Initime telefonsamtaler

TV 2 reporteren var lenge sykmeldt og hadde permisjon fra jobben i TV 2, men er nå tilbake i jobb igjen. Bhatti har flere ganger forklart at hun ikke kjente til noen av hans planer om verken våpen eller krigshandlinger.

Oslo tingrett har fått høre flere telefonsamtaler og lese flere tekstmeldinger mellom Bhatti og den kvinnelige journalisten. I en telefonsamtale like før skytingen mot synagogen sier Bhatti at han kommer til å bli borte.

- Har du bestemt deg? spør hun.

- Jeg vil ikke snakke om det nå, sier Bhatti, og mumler at han har noe uting…

- Du driver vel ikke og styrer med den andre grusomme saken?

- Jeg styrer ingenting, svarer Bhatti.

- Bra. Jeg jobba litt med den nå. Nå orker jeg ikke mer, sier journalisten.

Samtalen, som er av svært privat karakter, fortsetter med at Bhatti prøver å forklare at han kommer til å bli borte. Journalisten ber ham ikke gjøre noe uten at hun får vite om det.

- Du får ikke lov å bare bli borte… Du må love meg å ikke gjøre noen ting uten at jeg vet noe, sier hun.

- Du vet hvor urolig jeg er

Seinere sier kvinnen:

- Du vet hvor urolig jeg er, og hvor opptatt jeg er av deg og hva du gjør og hvordan du har det. Du kan ikke bare gjøre dramatiske ting uten å snakke med meg om det. Ikke sant?

Hun snakker også om at Bhatti har lovet henne å ikke foreta seg noe.

- Når vi var på favorittstedet på torsdag var det en del ting du lovet meg. Du husker det? Ting som ikke skulle skje?

Hun ber ham nok en gang om å ikke forsvinne.

- Må se og snakke med deg!
Etter å ha lagt på fortsetter Bhatti og journalisten å kommunisere via SMS.

I en melding skriver han: - Min endelige beslutning og avgjørelse vil du få med deg.

Kun fire timer før skytingen mot synagogen sender Bhatti en melding der han ber kvinnen om å møte ham.

- Må se og snakke med deg! VIKTIG!

Hun svarer at hun ligger i senga med feber, og kan ikke gå ut. Hun foreslår at de møtes dagen etter.

- … Det er bare en dag sent ute, svarer Bhatti.

Likevel gjenopptar de kontakten neste morgen, dagen etter skytingen mot synagogen. I en sms spør TV 2-reporteren hvordan han har det.

- Aldri hatt det bedre. TOPPERS, svarer Bhatti, og skriver videre at han tror ikke det går å møtes i ettermiddag.

Dette ble reporteren spurt om i retten i dag, uten at hun kunne huske de konkrete meldingene.

- Dette har jeg bare sett i media, jeg kan ikke huske dette at han hadde det toppers.

- Men hadde han det toppers i dagene før dette, spurte aktor om meldinga som altså kom dagen etter skytinga mot synagogen.

- Nei, han hadde det ikke toppers da, svarte kvinnen.


Bhatti var ikke til stede i retten den dagen de fleste samtalene mellom ham og TV 2-reporteren ble avspilt forrige uke. 

I dag møtte han henne ansikt til ansikt.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media