VALUTA: Sveitserfranc skjøt i taket da sentralbanken i midten av januar gav opp bindingen til euro og kuttet den allerede negative renten, og de med valutalån i sveitserfranc fikk seg et skikkelig valutasjokk. Foto: REUTERS/Dado Ruvic
VALUTA: Sveitserfranc skjøt i taket da sentralbanken i midten av januar gav opp bindingen til euro og kuttet den allerede negative renten, og de med valutalån i sveitserfranc fikk seg et skikkelig valutasjokk. Foto: REUTERS/Dado RuvicVis mer

- Jeg ser at banken har problemer, sier drammenseren med kjempelån i sveitserfranc

Sparebank 1 BV gjør en nedskrivning på 50 millioner kroner på et lån i sveitserfranc.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Sparebank 1 Buskerud-Vestfold sendte tirsdag ut en børsmelding om at banken gjør en nedskrivning på 50 millioner kroner knyttet til et større låneengasjement i sveitserfranc.

I tredjekvartalsrapporten ble tapsutsatte engasjementer også jekket opp fra 38 til nær 220 millioner kroner.

«Økningen skyldes i hovedsak ett større engasjement som er sikret med pant i fast eiendom», skrev banken i notene.

Les også: Valutasjokket er starten på en tsunami

- Overstiger sikkerheten - Lånet er ikke misligholdt, men tapsutsatt ettersom det nåværende beløpet overstiger sikkerheten. Ifølge norske regnskapsregler må vi derfor øke nedskrivningene, sier Per Grøtterød, banksjef finans til Finansavisen.

Ifølge Grøtterud er det snakk om et engasjement banken har hatt «en del år».

- Jeg ser at banken har problemer, men det må de nesten svare for selv. Vi har ikke problemer, og er vanlige folk som ikke spiser dyrt eller sløser med penger på andre måter, sier Bent W. Mikkelsen (63) til Finansavisen.

Drammenseren har satset tungt på eiendom gjennom Mikkelsen AS, med lån i sveitserfranc, og sitter med én eiendom i Kongsberg, to i Drammen, seks i Lier og én i Kragerø samt.

Totalt hadde selskapet 27,8 millioner sveitserfranc i lån ved utgangen av 2013, men 3,3 millioner franc skal ha blitt tilbakebetalt i fjor.

- Vi har en samlet gjeld på rundt 240 millioner kroner i dag, men eiendommene ble taksert til 355 millioner kroner for tre måneder siden. Dermed har vi fortsatt 100 millioner kroner igjen som egenkapital, sier Mikkelsen, som presiserer overfor Finansavisen at selskapet hans ikke er i brudd med lånebetingelsene.

Ikke kunde lenger - Jeg har ikke brukt Sparebank 1 BV siden 2009, men har et lån som forfaller i 2016. Det har jeg tenkt å gjøre opp, sier han, og legger til at valutakursen kan være annerledes om halvannet år, samtidig som han ikke tror han vil ha problemer med å refinansiere gjelden andre steder.

Flere nyheter Arbeidsledigheten faller Toppsjef tar ut milliarder i utbytte
Morgan Stanley kutter kursmålet med 60 prosent