Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ser en veldig syk sønn. Det er helt forferdelig å se på

Tjostolvs mor Mathilde Moland frykter for sønnens liv.

I RETTEN I GÅR: Tjostolv Moland gestikulerer under onsdagens runde i ankesaken mot han og Joshua French. I bakgrunnen Moland og French sin kongolesiske advokat, Likwela. Foto: Tore Meek/Scanpix
I RETTEN I GÅR: Tjostolv Moland gestikulerer under onsdagens runde i ankesaken mot han og Joshua French. I bakgrunnen Moland og French sin kongolesiske advokat, Likwela. Foto: Tore Meek/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KISANGANI (Dagbladet): Stikk i strid med hva de fleste rundt ham regnet med, stilte Tjostolv Moland i retten i går.

— Tjostolv Moland er veldig syk. Han har ingen kontakt med virkeligheten. Hva han sier nå har ingen verdi, sier Furuholmen til Dagbladet.

— Jeg tror han er alvorlig psykisk syk, og at det vil ta lang tid å behandle lidelsen.

TV 2 melder i morgentimene torsdag at tre uavhengige leger skal inn for å se til Moland. Dette er i samsvar med rettens krav i går om tre uavhengige legerapporter for å fastslå om han er syk.

Etter 48 timer der hans psykiske tilstand gradvis ble forverret, regnet man med at retten ville utsette saken i går. Slik gikk det ikke. Moland og medtiltalte Joshua French ankom retten i Kisangani ved 11.30-tida.

Det ble snart tydelig at Moland var utilregnelig. Da militærfanfarene drønnet over høyttalerne i rettslokalet, inntok Moland militær grunnstilling. Kort tid etter, forsøkte han å forlate rettslokalet. Under den korte rettsforhandlingen, vekselvis lo og gråt han. Han gjorde fakter og himlet med øynene. Men da rettens formann spurte Moland hvordan han hadde det, svarte han:

— I'm fine, sir.

Frykter for livet
Tjostolvs mor, Mathilde Moland, frykter nå for livet til sønnen.

— Jeg har en eneste bønn: Tilkallen misjonslege med tropesykdommersom spesialfelt.  Det må da finnes en slik spesialist der nede, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

— Jeg ser en veldig syk sønn. Det er helt forferdelig å se på, uten å kunne gjøre noen ting. Jeg er totalt maktesløs, sier moren til Dagbladet.

Hun forteller hvor opprivende det er å se en sønn så ute av fatning.

— Jeg tvinger meg til å se på tvbildene,fordi jeg vil vite alt som skjer, sier hun.

Mathilde Moland forteller at sønnen ringte hjem tilet familiemedlem i går kveld.

— Da han ringte, snakket Tjostolv helt over seg. Alt var bare usammenhengende. Jeg vil ikke forsøke å tolke det en gang, sier Mathilde Moland, som skulle ønske hun kunne være rundt sin sønn,for å hjelpe ham så godt hun kan. Samtidig innser hun at han nok er så syk at profesjonell hjelp må til.

Angrep legerapport
Molands lege, Dr. Jean-Paul Lombale, har fulgt nordmannen den siste tida, og forfattet en rapport til retten. Lombales rapport konkluderer med at Moland trenger hjelp. Men Lombales rapport ble straks imøtegått av aktoratet og de fornærmede partenes advokater.

— Denne rapporten er skrevet uten de rette tillatelser, mente aktor. Advokaten for de pårørende, hevdet at rapporten beviste at legen var spion.

— Vi kjenner disse metodene fra tidligere. Moland sier selv i retten at han er frisk, men hans lege skriver at han er syk. Dette beviser at legen er spion, og bør arresteres, sa advokaten.

— Vil utnytte sykdommen
Det endte med at rettsmøtet ble hevet for å skaffe til veie nye rapporter om Molands helse.

Advokat Morten Furuholmen er sjokkert over rettens behandling av klientens sykdom.

— Jeg tror de vil utnytte dette for alt det er verdt. De vil få ham til å si noe i psykose, som nagler ham til drapet, sier Furuholmen.

Dagbladet skrev i går at fengselsdirektør Botshuana Mopepe hevdet at Moland tirsdag morgen hadde ytret ønske om å be drapsofferets familie om tilgivelse.

— Tjostolv Moland ba meg om hjelp til å komme i kontakt med offerets familie. «Er det mulig å ringe offerets familie og be om tilgivelse? », spurte han meg. Han gråt, og ba meg rapportere dette videre til militærtribunalet, sa Mopepe til Dagbladet.

Dette ble tatt opp også i retten i går, men Moland fikk selv ikke anledning til å ta stilling til påstanden om at han skal ha bedt om anledning til å få tilgivelse fra offerets familie.

Tunge medisiner
Dr. Jean Paul Lombale, som har behandlet Moland, sier at malariamedisinene kan være del av forklaringen på Molands sammenbrudd, men ikke hele.

— Han hadde en malariakrise og ble tungt medisinert for det. Disse medisinene kan utløse psykose.Men etter min vurdering er dette også noe annet, sier Lombale.

Legen hadde selv problemer med å få kontakt med Moland forut for rettsmøtet i går.

— Han ville ikke snakke med meg eller noen andre.

Før rettsmøtet i går skal Molandha gått flere døgn uten å sove. Det siste døgnet ville han heller ikke spise, drikke eller ta medisiner. Han ville heller ikke ha kontakt med Joshua French, som han har delt celle med siden mai.

Etter at UDs representant besøkte Molandi fengselet tirsdag, gikk han med på å spise. Han fikk også medikamenter for å sove. Man håpet at detteville hjelpe på formen hans. Men Moland blir tilsynelatende bare verre.

Fortviler over kameraten
Det skal etter det Dagbladet får opplyst være Molands sykdomsom er årsaken til at han flyttet ut av cellen han de siste fem månedene har delt med Joshua French.Forholdet mellom Moland og French skal fortsatt være godt, men French er dypt fortvilet over å se sin venn og medtiltalte miste grepet.

Både dr. Lombale og Morten Furuholmen mener det ville være ideelt å skaffe Moland hjelp utenfor fengselet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media