- Jeg ser fram til å møte Breivik

Eirin Kjær (20) ble skutt fire ganger på Utøya. I dag vil hun vise Anders Behring Breivik at han mislyktes.

VITNER I DAG: Eirin Kristin Kjær vitner tirsdag mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.  Her er hun utenfor tinghuset.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VITNER I DAG: Eirin Kristin Kjær vitner tirsdag mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett. Her er hun utenfor tinghuset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys/Dagbladet): For ti måneder siden ble Eirin Kjær (20) skutt fire ganger. I dag får hun endelig se mannen som forsøkte å drepe henne på Utøya.

- Jeg vil se på ham og vise at «dette er meg, du klarte ikke å drepe meg», sier Eirin Kjær.

I dag skal 20-åringen fra Balsfjord i Troms vitne i rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik (33). Vi møtte henne utenfor Oslo tinghus i går ettermiddag — et halvt døgn før hun skulle i vitneboksen, kun få meter unna samme mann som skjøt henne.

Vil prate med Breivik - Jeg har hele tiden hatt et ønske om å se ham. Aller helst skulle jeg satt meg ned og pratet med ham, men det går jo ikke.

- Hva ville du spurt om?
- Jeg hadde sikkert spurt hvorfor han gjorde det, men jeg lurer også på om han husker meg. Det er viktig for meg, sier Kjær og fortsetter:
- Han har forklart at han ikke husker mye, men kanskje han gjør det når jeg forteller at jeg ropte til ham. Det er ikke fordi jeg trenger hans anerkjennelse, men han prøvde tross alt å drepe meg.

Ville til Kafébygget Da massakren på Utøya startet rundt klokken 17.15 22. juli fjor, var Kjær på vei til Kafébygget på øya. Nyheten om terrorbomben i Regjeringskvartalet hadde gjort henne urolig og engstelig.

Det regnet, og hun ville innendørs for å slappe av.Kun få minutter unna bygget, hører hun skudd. Hun tror først det er en spøk, men løper likevel inn i et telt og gjemmer seg. Da hun hører roping og skriking ute på teltplassen, forsto hun at noe alvorlig var i ferd med å skje.

- Automatisk slo det meg at det var best å være sammen med andre. Med et titall andre ungdommer går hun derfor ut på teltplassen. Like etter kommer Breivik fra Kafébygget og begynner å fyre løs mot gruppen.

- Noen så at noen ble skutt, og det neste jeg hører er «spring». Vi løp mot skogen, og vi var nesten ved skogkanten da skuddene traff oss, forteller Kjær.

- Magen eksploderte Hun ble selv truffet av et skudd, men kun i genseren. Omsider kommer hun seg inn i et telt sammen med en annen jente fra Troms. Kjær forteller at jenta blør fra munnen. Utenfor teltet de gjemmer seg i, ligger Gunnar Linaker (23) fra Bardu livløs. De forsøker å få kontakt med ham, men uten hell.

De kommer seg inn i skogen, og løper deretter ned en skrent ved Kjærlighetsstien.
- Jeg husker at jeg klemte en venn og forsøkte å skrike, men jeg var så redd at jeg ikke klarte, sier Kjær.

Sammen med så mange som ti andre, gjemmer hun seg i en bergskrent ved stien. Kjær ender opp med å bytte plass med annen jente, slik at hun blir liggende ytterst i skjulestedet.Idet hun snur seg opp skrenten, ser hun Breivik.

Fra om lag fem meter løfter han riflen mot henne og trekker av. Skuddet treffer 20-åringen i magen.

- Det kan ikke beskrives som noe annet enn at magen eksploderer. Det var forferdelig vondt.

Tekstmelding til mor Hun kom seg på beina og løper fra stedet. Massedrapsmannen fortsatte å fyre løs. Kjær ble truffet flere steder, blant annet i armen.

- Jeg husker at jeg så fingrene stramme seg fullstendig krampaktig. Det skuddet kjente jeg, men jeg merket ikke at jeg ble truffet flere ganger.

Til sammen 15 personer ble drept i området ved Kjærlighetsstien, og flere titall ble skadd. Selv husker ikke Eirin Kjær å ha sett noen andre bli skutt.

- I mitt hode kom han dit, skjøt meg fire ganger og gikk videre, men jeg vet at det ikke stemmer.20-åringen ender opp i vannkanten. Her blir hun sittende -ved bevissthet- men sikker på at hun ikke vil overleve skadene.

Blø i hjel - Det var ikke så mye blod, men jeg trodde at jeg ville blø i hjel. Blir du skutt fire ganger, så tror du ikke at du overlever. I ettertid føler jeg meg litt dum fordi jeg ga opp, sier Kjær.

- Det var ikke greit å dø, men jeg tenkte der og da at det var en fin måte å blø i hjel. Jeg trodde det var som på film, at du sovnet inn, fortsetter hun. Nærmere klokken 20 på kvelden blir hun evakuert fra Utøya i båt. Det er da gått over to timer siden hun ble skutt rundt klokken 17.30. Grunnen til at hun husker det, er at hun sendte en tekstmelding til sin mor klokken 17.35.

- Da var jeg allerede skutt, sier Kjær.

Spent på reaksjonen Turen gikk først til Ringerike sykehus i Hønefoss for livreddende kirurgi. 23. juli ble hun overført til Ullevål sykehus og 22. august videre til Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Her ble hun skrevet ut 29. august.
- Det er rart å tenke på at jeg fikk fire skudd i kroppen i et terrorangrep mot Norge. Det har egentlig ikke gått opp for meg, men jeg håper at rettssaken kan bidra til det.

I dag studerer hun i Tromsø, men er ennå aktiv i politikken også i hjemkommunen. Blant annet sitter hun i kommunestyret og formannskapet i Balsfjord.

Breivik har slettes ikke skremt henne fra å drive med politikk. Snarere tvert imot.

- Jeg har egentlig ingen følelser overfor ham. Jeg har ikke vært sint engang, men jeg er likevel redd for hvordan jeg vil reagere når jeg kommer inn i rettssalen og ser ham. Det er det jeg er mest spent på, sier Kjær.