STERK TALE: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland holdt tale i Marianne Sandviks begravelse. Foto: Kent Skibstad / Scanpix
STERK TALE: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland holdt tale i Marianne Sandviks begravelse. Foto: Kent Skibstad / ScanpixVis mer

- Jeg ser hele tiden for meg de unge ansiktene

Gro Harlem Brundtland holdt en følelsesmessig tale i Marianne Sandviks (16) begravelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tapet av et ungt menneskeliv kan aldri gi mening. Det sa en gråtkvalt Gro Harlem Brundtland i sin tale i begravelsen til 16 år gamle Marianne Sandvik i Stavanger Domkirke.

Før Brundtland talte i Domkirken, sa Gaute Sandvik i sine minneord at selv om datterens død er totalt uforståelig og meningsløs, var og er Mariannes liv fylt med liv og mening.

Brundtland, som selv mistet et barn da sønnen Jørgen døde i 1992, sier hun kjenner seg igjen i ordene til Marianne Sandviks far.

- Det er veldig godt sagt, sa en preget Brundtland til pressen etter begravelsen i Stavanger.

- Et sånt tap kan andre knapt fatte. Jeg er en av dem som kan fatte det, selv om det er gått noen år, sa hun.

16 år gamle Marianne Sandvik fra Hundvåg i Stavanger ble medlem i AUF for bare et halvt år siden. Kort tid før hun ble drept på Utøya var hun i kontakt med faren for å snakke om bombeeksplosjonen i Oslo. Det ble siste gang familien hørte fra henne.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland holdt tale i begravelsen til 16-åringen, som så brutalt fikk sitt liv revet bort fredag 22. juli.

- Den dagen vil for alltid bli stående som en av de mørkeste dagen i Norges historie. En dag som var fylt med så mye glede og entusiasme, ble så brått snudd om til en tragedie som vi skal bære med oss så lenge vi lever, sa en tydelig preget Gro Harlem Brundtland.

- Vet jeg så henne Brundtland var selv til stede på Utøya bare timer før tragedien fant sted og holdt tale til hundrevis av engasjerte ungdommer i forsamlingssalen.

- Jeg ser hele tiden for meg de unge ansiktene, sa Brundtland og fortalte om ungdommenes begeistring og engasjement.

- 16 år gamle Marianne var der da jeg talte på Utøya. I dag vet jeg at jeg så henne.

VERDIG SEREMONI: Begravelsen til Marianne Sandvik ble holdt i Stavanger domkirke. Foto: Kent Skibstad / Scanpix
VERDIG SEREMONI: Begravelsen til Marianne Sandvik ble holdt i Stavanger domkirke. Foto: Kent Skibstad / Scanpix Vis mer

- Tapet av et ungt menneskeliv kan aldri gi mening. Det har jeg selv og mine så smertelig erfart, sa Gro som fortalte at hun også følt det sterke samholdet vi har i dette lille landet.

Må ta med oss verdiene - Tiden som kommer blir tung, men det er en tid vi må møte i omsorg og fellesskap. Nå er det viktigere enn noen gang at vi står sammen.

- Marianne trodde på en bedre verden. På rettferdighet, solidaritet og likeverd. Som samfunn må vi ta med oss de verdiene som Marianne, og hennes mange venner på Utøya kjempet for. Det forplikter oss alle. Vi må jobbe videre for de verdiene Marianne sto for, sa Brundtland før hun lyste fred over Marianne Sandviks minne.

Domkirken i Stavanger rommer 700 personer, og kommunen hadde på forhånd lagt opp til lydoverføring utenfor kirken i tilfelle noen ikke skulle få plass inne.

Privat jordfestelse Ap-veteran og prest Odd Kristian Reme forrettet i begravelsen. Også Mariannes far, Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland og AUF Rogaland-leder Andreas Bjelland Eriksen holdt tale.

Etter familiens ønske bringes kisten til Hundvåg for privat jordfestelse og minnesamvær.

Det er for øvrig bestemt at innsamlingen av skriftlig materiale og gjenstander som er lagt foran Domkirken skal starter torsdag, etter begravelsen til Sandvik. Fredag morgen vil innsamlingen av blomster og lys starte. Noen lys, samt friske blomster, vil ikke tas bort ennå.

(NTB)

MISTET LIVET PÅ UTØYA: Marianne Sandvik (16). Foto: Privat
MISTET LIVET PÅ UTØYA: Marianne Sandvik (16). Foto: Privat Vis mer