- Jeg ser ikke helheten ennå

KrF-leder Knut Arild Hareide er klar på at det gjenstår langt flere saker å diskutere for partene, enn de har rukket til nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NYDALEN (Dagbladet): Onsdag fortsatte de borgerlige regjeringsonderingene på dag tre.

Klokka 13.15 er det varslet at Høyre-leder Erna Solberg, Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) skal holde en pressekonferanse om dagens arbeidsøkt på Radisson Blu-hotellet i Nydalen i Oslo.

- Definitivt framgang, men.. Alle fire var skjønt enige om at det gjennom tre dager med forhandlinger, hadde vært framgang. KrF-leder Knut Arild Hareide understreket likefullt, med en samtykkende Venstre-leder Trine Skei Grande ved sin side, at helheten på politikken er viktigst.

- Jeg vil definitivt se at vi har framgang. Men det er fortsatt slik at vi har langt flere saker igjen, enn vi har vært gjennom. Så jeg ser ikke helheten ennå.

- Men jeg opplever at det er vilje, la Venstre-lederen til.

LANG VEI Å GÅ: Knut Arild Hareide (KrF) og partiets kommunikasjonssjef Mona Høvset forlater pressekoferansen med de andre fire partilederne. - Vi har langt igjen, og helheten på politikken er viktgist, var KrF-lederens budskap. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
LANG VEI Å GÅ: Knut Arild Hareide (KrF) og partiets kommunikasjonssjef Mona Høvset forlater pressekoferansen med de andre fire partilederne. - Vi har langt igjen, og helheten på politikken er viktgist, var KrF-lederens budskap. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Hun var klar på at sonderingene kom til å ta mye tid. I løpet av neste uke vil hun sette seg ned med partiet å gå gjennom alle samtaletemaene. Der kan det bli avgjort om Venstre ønsker å ta sonderingene over i forhandlinger, eller om avstanden er for stor.

- Vi skal gjennom mange temaer i disse samtalene, og kommer til å bruke den tida vi trenger, sa Grande i dag.

- Det holder vi for oss selv Erna Solberg kalte dagens samtaler for «gode og konstruktive», men ville ikke lette på sløret når det kommer til enkeltsaker.

- Det kommer vi til å holde for oss selv, sa hun.

SO FAR, SO GOOD: Men det gjenstår mange saker, advarte KrF-leder Knut Arild Hareide på dagens pressekonferansen, med samtalepartnerne Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SO FAR, SO GOOD: Men det gjenstår mange saker, advarte KrF-leder Knut Arild Hareide på dagens pressekonferansen, med samtalepartnerne Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi har stilt opp alle punktene i saker vi mener partiene er ulike. Noen er relativt greie, og noen må vi snakke mer om, sa Solberg, som også la til:

- Jeg synes vi har fremgang på mange områder.

Siv Jensen har stadig gjentatt at alle partene må være villige til å gi for å få. Hun sa hun opplevde at det i samtalene er vilje til nettopp dét.

- Det er handlingsrom. Men disse sonderingene vil først gå over i forhandlinger når vi er trygge på at alle mulighetsrom er sondert.

Mange vanskelige saker På innsiden av møtedøra har disse dagene blitt brukt til å føle hverandre på tennene. Partilederne har gjort sitt for å peke på saker de er enige om, men som Høyre-lederen røpet i går: Under samtalene er alle bevisst på at det finnes noen elefanter i rommet.

De vanskelige sakene for partiene er i stor grad identifisert: I saken om oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, går det en skarp konfliktlinje med Høyre og Frp på den ene siden, og sentrumspartiene Venstre og KrF på den andre.

Erna Solberg gjorde sitt til å smøre gårsdagens samtaler ved å ha med seg en bærepose med snop til de tre andre partilederne.

Videre skal samtalene avklare hvorvidt det er noen poeng for alle fire partier å starte forhandlinger, og spørsmål som handlingsregelen, økonomisk politikk, asyl- og innvandring og miljøpolitikk og bompengefinansiering er eksempler på saker som partene nærmer seg fra hvert sitt hold under disse samtalene.