- ETTERLATER SEG ET HULL: Det er ofte sånn at historien skaper nye personer og nye navn. Men jeg ser ingen i dag som vokser ut av en konflikt med samme tyngde som Nelson Mandela, sier Erna Solberg. Torbjørn Berg / Dagbladet
- ETTERLATER SEG ET HULL: Det er ofte sånn at historien skaper nye personer og nye navn. Men jeg ser ingen i dag som vokser ut av en konflikt med samme tyngde som Nelson Mandela, sier Erna Solberg. Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Jeg ser ingen andre i dag som vokser ut av en konflikt med samme tyngde

For statsminister Erna Solberg er Nelson Mandela verdens største politiske forbilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) ankom Johannesburg seint mandag kveld, og gjør seg i morgentimene i dag klar til å delta på minnesermonien til ære for Nelson Mandela, som døde torsdag sist uke.

- Jeg ser fram til stemningen og hyllesten. Sørafrikanerne er flinke til å ha glede i sorgen. De skal hylle sin største leder, men egentlig er han verdens største politiske forbilde. Når så mange verdensledere deltar, så sier det sitt, sier Solberg til Dagbladet.

LES OGSÅ: «Vi elsker Mandela. Nå er vi her for å takke ham for alt han har gjort for oss»

- Etterlater seg et hull For 90 av verdens ledere samles i dag på en fotballarena i Johannesburg for å ta farvel med Mandela.

Fra Norge deltar kronprins Haakon og statsministeren. I dag tidlig ankom den amerikanske presidenten Barack Obama og hans kone, sammen med forgjengeren George W. Bush og hans kone. Også avgått utenriksminister Hillary Clinton er med.

For den norske statsministeren, er dette første gang hun er i Sør-Afrika.

- Men på åttitallet jobbet jeg gjennom Operasjon Dagsverk med støttearbeid overfor ANC, og jeg var i Tanzania for å bidra til et skoleprosjekt. Jeg har vært opptatt av Nelson Mandela så lenge jeg har vært politisk bevisst, men det forsterket seg da jeg møtte ungdommer der nede som levde under apartheid og hadde sett sine foreldre bli drept.

Solberg mener Mandela etterlater seg et hull det er vanskelig å fylle.

- Det er vanskelig å se noen som gjør det. Det er ofte sånn at historien skaper nye personer og nye navn. Men jeg ser ingen i dag som vokser ut av en konflikt med samme tyngde som Nelson Mandela. Noe av det dreier seg også om de 27 årene han satt fengslet, og det store internasjonale engasjementet særlig de siste 15 årene for å få ham fri.

Politisk ettermæle - Han var en ekstraordinært klok person, som utstrålte denne klokskapen. Han utstrålte menneskelighet og var veldig fremtidsrettet. Han klarte å personifisere en form for håp og moralsk retning. Ikke minst gjennom det faktum at han utrettelig arbeidet for at overgangen fra apartheid skulle foregå i forsoningens tegn, at det ikke ble et nytt flertallsstyre som undertrykket et mindretall. Det var også en kamp han delvis måtte kjempe internt i ANC, sier Solberg, og legger til:

- Forsoning er Nelson Mandelas politiske ettermæle.

Først 15. desember gravlegges den sørafrikanske kjempen. Sør-Afrika er i gang med en ti dager lang sørgeperiode, som i dag deles med resten av verden med minneseremonien i Johannesburg, som starter klokka 10 norsk tid.

Regn har preget Sør-Afrikas største by i dag, uten at det har lagt noen demper på Mandela-hyllesten.

- Ja, det regner godt i dag, det er litt bergensk, sier Erna Solberg.

- En sørafrikansk sjåfør jeg snakket med tidligere idag, sa det slik: The angels are weeping.