«Jeg ser ingenting!»

Den voldsomme eksplosjonen rev bilen i fillebiter og blåste kvinnen over ende i snøen. Klærne hennes tok fyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet):

- Kvinnen skrek «Jeg er helt sikker på at eksmannen min står bak dette!» forteller vitner som var tidlig på åstedet til Dagbladet.

- Hun skrek: «Jeg ser ingenting! Jeg ser ingenting!» Det var forferdelig, sier Magne Gripp, som ga kvinnen førstehjelp like etter eksplosjonen.

I årevis hadde kvinnen (35) levd i frykt for eksmannen.

I går eksploderte bilen da hun skulle kjøre på jobb.

I natt satt eksmannen i politiarresten, siktet for udåden.

Skrekkdøgnet

Slik forløp skrekkdøgnet i bydelen Åssiden:

KLOKKA 08.00: Kvinnen forlater kjærestens leilighet i Kastanjeveien og går til sin parkerte bil, en Golf. Hun skal på jobb i agenturfirmaet hun eier og driver.

KLOKKA 08.02: Idet kvinnen skal til å gå inn i bilen, utløses eksplosjonen. Et voldsomt drønn skaker opp hele nabolaget. Flammene står 10-15 meter i været. Taket blir revet av bilen, dørene blir blåst åpne. Store deler av frontruta havner på en veranda i fjerde etasje - på andre siden av gata. Enkelte vitner forteller at eksplosjonen inntraff da hun låste opp bilen med fjernkontrollen i nøkkelknippet. I en av leilighetene i blokka går et veggur i gulvet. Det stopper på 08.02.

KLOKKA 08.03: Politiet får melding om eksplosjonen. En mor på vei til barnehagen setter fra seg barnet og ruller den skrikende kvinnen rundt i snøen.

- Hun trakk kvinnen i sikkerhet. Det var helt uvirkelig, sier en nabo til Dagbladet.

Magne Gripp (38), som var på vei til jobb, gir kvinnen førstehjelp.

Han holder det brannskadde ansiktet til kvinnen ned i snøen, til tross for at hun kjemper imot.

- Hun skrek: «Jeg ser ingenting!» Synet av den skadde kvinnen har gått sterkt inn på meg, sier Gripp til Dagbladet.

Magne Gripp ble selv kjørt i ambulanse til Legevakten etter å ha forsøkt å begrense den alvorlig brannskadde kvinnens lidelser.

- Kvinnen kjæreste var på åstedet. Han var i sjokk og trodde jeg ville henne noe vondt da jeg holdt ansiktet hennes ned i snøen. Han forsøkte fysisk å fjerne meg - for å forsvare henne. Det gikk heldigvis bra. Jeg har vært med i Ungdommens Røde Kors og kan derfor førstehjelp. Jeg visste hvor viktig det var med nedkjøling av brannskadene, derfor sto jeg på, sier Gripp.

- Jeg fikk krisehjelp på Legevakta. Skrikene hennes har fulgt meg i hele dag, sier 38-åringen.

Han var på vei til jobb da eksplosjonen skjedde.

- Blokkene ristet i Kastanjeveien borettslag, bildeler og glassbiter ble slynget i alle retninger og ildsøylen sto til værs. Jeg kjørte bilen min ut av garasjen, satte den på tvers i veien slik at ingen flere biler kunne kjøre forbi åstedet. Jeg fryktet for bilistenes liv, dersom det skulle komme flere smell. Parkeringsplassen der eksplosjonen skjedde, ligger helt inntil veien, sier Magne Gripp.

Han mener at det reddet kvinnens liv at det ikke sto noen bil parkert rett ved siden av Golfen hennes. Hun ble brakt i sikkerhet bak en Volvo som sto i umiddelbar nærhet.

Han understreker at den brannskadde kvinnen hadde fått umiddelbar hjelp av en nabokvinne før han kom til ulykkesstedet.

KLOKKA 08.04- 08.30. Ambulanse kommer svært raskt til åstedet. Deretter kom brannvesenet og politiet. Politiet starter jakten på hennes fraseparerte ektemann.

KLOKKA 12.30: Nettavisen ringer eksmannen for å få en kommentar til at ekskona er skadd i et mulig bombeattentat.

- Dette har jeg ikke hørt om. Dette er helt nytt for meg, sier eksmannen.

KLOKKA 13.30: Like etter at politiet formelt sikter eksmannen for attentatet, aksjonerer politiet mot hans bolig i jakten på ham. Tungt bevæpnet, iført skuddsikre vester, med panserskjold rykker politiet fram i nabolaget på Austad i Drammen. Det blir raskt klart at han ikke befinner seg i huset. Flere bevæpnede tjenestemenn blir igjen for å gjennomsøke boligen på jakt etter bevis.

KLOKKA 14.15: Eksmannen blir pågrepet idet han går av Oslo-toget på Drammen stasjon. Pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk, og aksjonen skal ha vært godt forberedt.

Eksmannen hadde ikke selv kontaktet politiet.

KLOKKA 17.00: På en pressekonferanse på politihuset i Drammen bekrefter politiet at den skadde kvinnens eksmann er anholdt. Politiet forteller oppgitt at de ikke fikk rettens medhold i besøksforbud for eksmannen.

- Den foreløpige siktelsen lyder på forsøk på forsettlig drap. Vi utelukker ikke at flere kan bli siktet i saken, men det er ikke noe som tyder på det nå, sier politiadvokat Monica Hanø til Dagbladet. Hun vil ikke kommentere om politiet har gjort funn i siktedes bolig.

KLOKKA 18.30: Politiet begynner å evakuere alle som bor i blokka nærmest parkeringsplassen. I garasjen under blokka undersøker bombeeksperter bilen til den 35 år gamle kvinnens nåværende kjæreste.

- Vi har ikke fått noen indikasjoner på at det kan være noe av interesse i den, men vi må undersøke den, sa operativ uteleder Marianne Mørch.

Beboere Dagbladet snakker med synes det er skremmende å bli evakuert, men er glade for at politiet tar situasjonen alvorlig. De ble plassert i en buss som ventet i gata bortenfor parkeringsplassen.

En bombehund hadde tidligere på dagen sjekket bilen i garasjen- uten å markere. Politiet vil likevel sjekke bilen en gang til. De skyter et hull i bilens bakrute, før de gjennomfører ytterligere søk med hund og en bombeekspert fra Forsvaret iført fullt verneutstyr.

KLOKKA 20.00: Buskerud sentralsykehus sender ut en pressemelding om kvinnens tilstand. Hun har vært igjennom en fire timer lang operasjon på grunn av flere brudd i venstre hånd. Hun ligger på sykehusets intensivavdeling. Kvinnen har pådratt seg brannskader av første og andre grad, og tilstanden hennes er alvorlig, men stabil.

Familiemedlemmer og hennes beste venninne besøker henne på sykehuset.

KLOKKA 20.30: De evakuerte beboerne får returnere til leilighetene sine.

- Vi fant ingenting av interesse i bilen, sier politiets uteleder Mørch.

Seint i går kveld ble de totalskadde bilene på parkeringsplassen sikret, og i dag skal teknikere fortsette undersøkelsene på åstedet.

I dag blir eksmannen trolig framstilt for varetektsfengsling i Drammen.

ETTER BOMBEN
LEILIGHETEN RISTET: Ivar Rhodén spiste frokost da bilen ble sprengt. Han løp ut på terrassen og så 10-15 meter høye flammer over bilen.
REDNINGSMANNEN: Magne Gripp fikk kastet seg over kvinnen og fikk kjølt ned ansiktet hennes i snøen like etter eksplosjonen.