DØMT: Rune Øygard er sterkt preget av overgrepsdommen, men holder fast på sin uskyld.
Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix
DØMT: Rune Øygard er sterkt preget av overgrepsdommen, men holder fast på sin uskyld. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

- Jeg ser på fengsel som totalt uaktuelt

Rune Øygard snakker om overgrepsdommen og elskerinnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den overgrepsdømte eks-ordføreren Rune Øygard ga i dag intervjuer til utvalgte medier for første gang siden han mandag fikk dommen på fire års fengsel.

Øygard ble dømt for 50 samleier og andre overgrep mot ei mindreårig jente mens hun var 13 til 15 år gammel. Retten betegnet 53-åringens versjon som oppkonstruert, kunstig og utroverdig.

Til P4 sier han nå at han har forståelse for at noen kan ha mistet tilliten til ham.

- Jeg har ikke lest aviser eller forholdt meg til media siden jeg ble anmeldt. På bakgrunn av det jeg får referert av oppslag fra kjente, forstår jeg nesten ikke at det er folk som har tillit til meg lengre eller som vil vise seg fram i nærheten av meg, sier Øygard til radiokanalen.

- Parutfordringer For første gang kommenterer Øygard i dag også de to utenomekteskapelige forholdene han har hatt siden 2009. Elskerinnene måtte vitne i retten, og kom med flere sentrale opplysninger om Øygards oppførsel som etter rettens mening bygget opp under overgrepsofferets forklaring.

På spørsmål fra P4 om hvordan kona Reidun fortsatt kan stå ved hans side, etter at disse forholdene og sexpraten på Skype med 14-åringen ble dokumentert, svarer Øygard slik:

- Det er vel slik at 50-60 prosent av norske parforhold har utfordringer i løpet av et liv. Reidun og jeg har hatt våre utfordringer, men vi har løst dem. Kontakten som ble etablert med andre var tidsbegrenset og knyttet til bestemte situasjoner.

Eks-ordføreren mener kontakten med elskerinnene under rettssaken ble framstilt som «mye mer spekulativ enn den var».

- Holdt på å besvime Overfor VGNett beskriver Øygard det som uvirkelig å sitte i rettssalen da han fikk dommen på mandag, selv om han var forberedt på at han kunne bli dømt.

- Da dommeren leste opp navnet mitt, var det nesten som om det likevel ikke var meg det handlet om. Jeg holdt på å besvime. Fikk black out. Jeg ble både kvalm, svett, varm og kald på samme tid, sier han.

Øygard forteller at han ikke har orket å gå ut og treffe folk i  Vågå etter at anmeldelsen kom.

- Det er så skambelagt og flaut det jeg er anklaget for. En føler seg helt satt ut av at folk skal spekulere i de anklagene en får mot seg, sier han til VG.

- Fengsel uaktuelt I tillegg til fengselsstraffen ble Øygard dømt til å betale 150 000 kroner i erstatning til overgrepsofferet. Eks-ordføreren anket dommen på stedet. Ankesaken i Eidsivating lagmannsrett vil etter alt å dømme bli ført med en jury i slutten av april neste år.

Øygard ser ikke for seg at han skal sone flere år i fengsel, slik tingretten mener han må.

-Det er rett og slett noe jeg ikke har hatt i tankene og jeg ser på fengsel som totalt uaktuelt, sier 53-åringen til P4.

Øygard har tidligere gjort det klart at han ikke vil la seg intervjue av Dagbladet på noen måte fordi han er misfornøyd med avisas dekning av rettssaken i oktober.  

LETTET: - Jeg tror ikke jeg helt har tatt det innover meg ennå - at jeg har blitt trodd, sa 17-åringen til Dagbladet etter den knusende dommen mot Øygard. Fornærmede var forberedt på at eks-ordføreren kom til å anke. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
LETTET: - Jeg tror ikke jeg helt har tatt det innover meg ennå - at jeg har blitt trodd, sa 17-åringen til Dagbladet etter den knusende dommen mot Øygard. Fornærmede var forberedt på at eks-ordføreren kom til å anke. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer