- Jeg setter stor pris på at han er interessert i de spørsmålene vi tar opp

Kristin Halvorsen var vertinne for svenskekongen i Paris i dag.

ENGASJERT: Svenske kong Carl Gustaf er engasjert i klima og miljø. Her blir han ønsket velkommen av den franske presidenten Francois Hollande under den offisielle åpningen av klimatoppmøtet i Paris i går.
Foto: Pierre Villard / ABACAPRESS.COM / NTB scanpix
ENGASJERT: Svenske kong Carl Gustaf er engasjert i klima og miljø. Her blir han ønsket velkommen av den franske presidenten Francois Hollande under den offisielle åpningen av klimatoppmøtet i Paris i går. Foto: Pierre Villard / ABACAPRESS.COM / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Svenskekongen Carl Gustaf er svært miljøengasjert, og er derfor til stede under FNs klimatoppmøte i Paris. I dag deltok han på et seminar i regi av blant andre norske CICERO senter for klimaforskning.

- Kongen ønsket å følge seminaret, som dreide seg om hvordan man skal følge opp avtalen i Paris, og det satte vi stor pris på, sier CICERO-leder Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Personlig engasjement Etter seminaret, spiste svenskekongen lunsj i sekretariatet.

- Det var hyggelig, sier Halvorsen, som ikke ønsker å referere noe videre fra samtalen.

- Men jeg setter veldig stor pris på at vi kan få være vertskap for ham, og at han er interessert i de spørsmålene vi tar opp, sier Halvorsen.

- Det er et uttrykk for et personlig engasjement for klimaspørsmål, og det er bra. Det har vårt eget kongehus også, selv om ikke de er her akkurat nå.

Store forhåpninger Carl Gustaf hadde en ekslusiv intervjuavtale med svenske TV4 etter seminaret, og ønsket derfor ikke å svare på spørsmål fra annen presse, men han har tidligere sagt at han mener det er svært viktig at de ulike landene kommer til enighet i Paris.

- Vi skal alle ha store forhåpninger til dette møtet, sa han til SVT like etter at han ankom klimatoppmøtet i går.

- Man blir imponert over den mengden forhandlere som har samlet seg og prøver å komme til enighet.

Samtidig medgir svenskekongen at han er urolig for at andre politiske saker skal ta fokus vekk fra klimautfordringene.

- Det store problemet er fortsatt den globale oppvarmingen og det som er forbundet med det, sier Carl Gustaf, som deltok på FNs første miljøkonferanse i Stockholm i 1971.

- Forby badekar Nylig skapte han overskrifter med et utspill i Svenska Dagbladet om at badekar bør forbys, fordi det krever så mye vann å fylle dem. I forbindelse med klimatoppmøtet i Paris, kunngjorde det svenske slottet at de vil satse videre på solenergi.

VERTSKAP: I dag deltok kong Carl Gustaf på et seminar i regi av CICERO Senter for klimaforskning og Stockholm Environmental Institute. Foto: CICERO
VERTSKAP: I dag deltok kong Carl Gustaf på et seminar i regi av CICERO Senter for klimaforskning og Stockholm Environmental Institute. Foto: CICERO Vis mer

Siden 2010 vært et mindre solenergianlegg på taket av det svenske slottet.

Dagens seminar var et fellesseminar mellom CICERO og Stockholm Environmental Institute, som er vertskap for svenskekongen i dag, og temaet var oppfølgingen av en eventuell avtale.

Ønsker rapportering Kristin Halvorsen understreker at de er rimelig sikre på at det går mot en avtale i Paris.

- Men forpliktelsene som ligger der er ikke sterke nok til å holde oss under to grader. Vi ligger antakelig på et spenn mellom 2,7 og 3,7 graders global oppvarming, og det er også forutsatt at de tingene vi melder inn følges opp, sier hun.

Halvorsen mener derfor, i likhet med norske myndigheter, at det bør på plass et solig rapporteringssystem, og at det bør ligge mekanismer i avtalen som gjør at landene jevnlig skal oppjustere målene sine.