- Jeg sier det samme jeg har sagt før

Krekar nekter straffskyld for drapstrusler, men står ved alt han har uttalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Najumuddin Faraj Ahmad (55) - bedre kjent som Mulla Krekar - er i dag på tiltalebenken i Oslo tingrett.

Da rettssaken mot ham startet i morges, nektet han straffskyld, men står ved uttalelsene som påtalemyndigheten mener er drapstrusler mot Erna Solberg og flere andre personer.

- Erkjenner du straffskyld?, spurte dommeren?

- Det er noe jeg har sagt som er registrert både hos meg og hos ham. Jeg sier det samme jeg har sagt tidligere, uten endringer.

- Men erkjenner du straffskyld?

- Nei, jeg er ikke skyldig, slo Krekar fast.

- Skal betale prisen Erna Solberg skal vitne mot Krekar i neste uke. Som kommunalminister jobbet hun for å få Krekar utvist fra Norge, og er den mest profilerte av personene Krekar er tiltalt for å ha truet på livet.

«Erna Solberg sier, kast ut Mulla Krekar til døden, hun skal betale prisen for det. Hun skal betale prisen for det av eget ånd (liv). Hvem som tar livet hennes, vet jeg ikke, Al-Qaida, Ansar Al-Islam, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hvem. Men hun skal betale prisen sin», sa Krekar under et møte med internasjonal presse 10. juni 2010.

Han er også tiltalt for å ha truet blant andre kurderen Halmat Goran via nettstedet Paltalk.

- Han er vantro og drap på denne personen er lov. Denne personen fortjener å bli terrorisert, en kan stikke personen med en dolk i strupen eller skyte personen i hodet, skal 55-åringen ha sagt.

I tillegg må Krekar svare for uttalelser til et tv-team fra amerikanske NBC, som laget et dokumentarprogram om islamisten i Oslo  i 2009. Krekar sa for åpen mikrofon blant annet at 11. september-angrepene var en lærepenge amerikanerne trengte, og at han oppfordrer sine tilhengere til å bli selvmordsbombere mot amerikanerne i Irak.

Sakkyndig Også terrorekspert Brynjar Lia fra Forsvarets forskningsinstitutt skal i retten, som sakkyndig vitne. Han vil blant annet fortelle dommerne om Ansar al-Islam og Krekars rolle i organisasjonen.

Aktoratet begynte i dag på et lengre innledningsforedrag om samme tema for å bygge opp under at Krekars uttalelser var egnet til å skape alvorlig frykt.

- Min klient kommer ikke til å erkjenne straffskyld. Han er en sterkt religiøs person og har redegjort for islams syn på en del problemstillinger han er blitt forelagt, sa Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, til NTB før rettssaken startet.
Høyesterett stadfestet i 2007 vedtaket om å utvise Krekar fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet. Vedtaket er imidlertid ikke effektuert fordi Irak ikke kan garantere at han ikke får dødsstraff. Krekar har siden 8. desember 2006 stått på FNs terrorliste.