KAPITAL: Trygve Hegnar har Kapital og Finansavisen og litt til - og mye penger på bok. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
KAPITAL: Trygve Hegnar har Kapital og Finansavisen og litt til - og mye penger på bok. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

- Jeg sitter bare og venter, jeg

Trygve Hegnar (71) har 722 millioner kroner på konto. Inntil videre er han fornøyd med 1,5 prosent i rente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen / Lage Bøhren): Trygve Hegnar, Finansavisens sjefredaktør, fikk et historisk høyt overskudd i sitt investeringsselskap Periscopus på 498 millioner kroner i 2014.

Beløpet tilsvarer gevinsten fra salget av Hegnars eierandel på 33 prosent av Hurtigruten i fjor høst. Det britiske oppkjøpsfondet TDR Capital la totalt tre milliarder på bordet for det tradisjonsrike rederiet.

Av salgssummen på én milliard som tilfalt Periscopus, ble 100 millioner umiddelbart pløyd inn i fem prosent av «nye» Hurtigruten. Samtidig ble det nedbetalt gjeld for rundt 200 millioner.

Resten av pengene ble satt i banken, og der står de fortsatt.

- Du har 722 millioner på konto, hva skal du bruke de til?

- Det vet jeg ikke, men jeg er veldig konservativ og forsiktig. Så inntil det kommer en lys idé, som det gjorde med Hurtigruten, er jeg heller fornøyd med å få 1,5 prosent i banken, sier Hegnar.

- Jeg liker ikke risiko. Det er bedre å få halvannen prosent enn å sitte med aksjer i oljeservice eller oppdrett som plutselig faller 30-40 prosent. Jeg sitter bare og venter, jeg.

Båt og bedring På konsernbasis gikk Periscopus med 23 millioner i tap på driften, mot 39 millioner i minus året før. Siste positive driftsresultat kom i 2008.

Det er særlig båtbyggeren Windy Boats som har tynget regnskapene, med samlede underskudd på nesten 120 millioner i perioden 2009-2013.

- Windy har jeg tapt mye penger på, men nå går det mye bedre. Flyttingen av produksjonen fra Arendal til Polen og Sverige har tatt tid, markedet har vært dårlig og prisene svake, men nå tjener selskapet penger igjen, sier Hegnar.

Av notene i Periscopus fremgår det at båtsalget økte over 22 prosent i fjor, med en isolert vekst i Norge på hele 75 prosent.

I årsberetningen for 2014 fremgår det at 2015 ser ut til å bli bedre for samtlige operative selskaper under Periscopus-paraplyen.

- Vi er heldige, for alle våre mediebedrifter går bra, og mye bedre i år enn i fjor. I første halvår har vi klart å øke annonseinntektene, noe jeg tror få andre har fått til. I tillegg er salget stabilt selv med prisøkninger.

Pølsebod til 1,4 milliarder Periscopus eier virksomheter innen eiendom, hotell, båtproduksjon og media, inkludert Finansavisen og Kapital.Trygve Hegnar sitter på 60 prosent og samtlige A-aksjer, mens barna Jon Trygve og Margrethe eier 20 prosent hver.

- Hvem skal ta over etter deg?

- Det foreligger det ingen plan for. Jon Trygve går på NHH og Margrethe går på journalisthøyskolen, og de er ikke mer enn 21 og 20 år. Jeg må nok holde på en stund til, sier Hegnar.

Holdingselskapet gikk ut av 2014 med en bokført egenkapital på 1,4 milliarder, også det et historisk høyt beløp.

- Jeg er veldig stolt over å se så store verdier i denne lille pølseboden min, som jeg kaller den. Og vi har også masse eiendom som ikke er reflektert i det beløpet, sier Hegnar.

Mens Hegnar solgte majoriteten av sine aksjer i Hurtigruten, ble hotellinvestor Petter Stordalen sittende med sin eierandel på fem prosent.

- Du eier fortsatt aksjer i Hurtigruten for 100 millioner, når selger du dem?

- Hurtigruten går kanonbra, og vil ha sitt beste år noensinne i 2015. Dermed stiger verdien ganske kraftig, og det gjør meg glad også på Petters vegne, som ikke solgte noe. Han er derfor helt avhengig av at det går bra fremover.

Flere økonominyheter Stiglitz til Hellas: - Stem nei!
- Boligprisoppgangen er stort sett over
Tjente nesten én million hver eneste dag i fjor

HURTIGRUTEN: Trygve Hegnar fikk 1 milliard for aksjene i Hurtigruten da det ble solgt til TDR Capital. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
HURTIGRUTEN: Trygve Hegnar fikk 1 milliard for aksjene i Hurtigruten da det ble solgt til TDR Capital. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer