- Jeg sitter til jeg går

Victor D. Norman vil endre det offentlige systemet. Med et multihandikappet barn vet han hvordan han ønsker det skal være. Derfor tåler han å bli upopulær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- ÅRETS NAVN, JA,

sier Victor D. Norman. Han smiler slik folk med en god kommentar på tunga gjør før den kommer: - Mitt mål er å komme nederst på lista.

- Hvorfor det?

- Det skal jeg komme tilbake til.

Han sitter ikke godt i stolen sin, den er altfor bratt og han får ikke lent seg bakover, mot bamsen i hylla bak ham, jøsses, minister.

- Jeg har aldri likt denne stolen.

- Har ikke du makt til å bestille en ny?

- Jo, men jeg har visst bestilt noen ting før, jeg torde ikke bestille mer.

- Nå har du jo pianoet ditt her i departementet også, spiller du på det?

- Jeg vet ikke hvor det er.

- Koster det mer enn det smaker å være statsråd?

- En god regel er å vurdere livet fra der du står nå, og ikke studere på om du gjorde noe galt i forgårs.

- Hva har gledet og smertet deg mest i året som gikk?

- Det har jeg ikke lyst til å kommentere.

- Er du glad i piker, vin og sang?

- Ikke så glad i vin, faktisk.

VICTOR D. NORMAN

vil ta vare på privatlivet sitt, han synes ikke avisene har noe med hans forhold til hans tidligere statssekretær Christine D. Meyer, rammevilkårene for politikere er for tøffe, synes han, men vi kan røpe at denne dagen er en ganske god dag for Norman. For Eva Joly, regjeringens spesialråd og korrupsjonsjeger, synes «Norman-saken», det vil si, overskridelse av Statens regulativer på restauranter på 13000 kroner, deriblant en magnumflaske Chablis, et piano og et Bang Olufsen-anlegg kjøpt til tjenesteleiligheten, er «typisk norsk». «Det har noe å gjøre med anerkjennelsen av betydningen personer med et så tungt ansvar gjør,» sier Joly.

- Var det godt å få støtte?

- Hun er en strålende flink dame, svarer Norman.

- Ble du glad for det hun sa?

- Jeg gledet meg over hennes uttalelser, men vi har en annen kultur enn franskmennene. Den norske kulturen passer for nordmenn, den franske for franskmenn. Vi er en ung kulturnasjon.

- Hva mener du?

- Tenk på hvor mange år det norske kjøkkenet ikke har vært anerkjent som noe annet enn hverdagskost, men enhver nasjon som har funnet opp linjeakevitten burde være stolt av seg selv.

- Du skulle vel heller sett at vi fant opp chablisen, mener du?

- JEG HAR EN KJEPPHEST:

jeg er mot overdreven bruk av hvitvin til skalldyr når det finnes øl og dram. Det er bedre for alt.

- Joly synes den norske aversjonen mot urettferdighet kan gi ekstreme utslag. Bør du som statsråd ha lov til å be på middag selv om du overskrider regulativet på 880 kroner?

- Hvis spørsmålet er om noen skal være hevet over regler, er svaret nei. Hvor strenge reglene skal være, kan man diskutere, men så lenge de er der, gjelder de.

- Lengter du tilbake som rektor på Handelshøgskolen?

- Jeg synes det er gøy å være statsråd. Jeg gleder meg til å gå på jobben.

- Enda folk mister jobbene sine i staten, du får kjeft av ansatte og stortingspolitikere og flytter slitere i Sjøfartsdirektoratet til Haugesund så de synger nidvise om deg?

- Det var en morsom sang. De offentlig ansatte er til for brukerne, og de har ikke samme nærsyn.

- Skjønner du at de blir lei seg når de har jobbet 32 år i staten og ikke tror de har sjans på ny jobb fordi de er for gamle?

- De har fortrinnsrett på jobb i staten, og det er grunn til å minne om at Norge har implementert et EU-direktiv mot aldersdiskriminering. Jeg ser at noen føler de får teppet revet bort under seg, men jeg kan ikke lokalisere tilsyn ut fra de ansattes interesser, men etter publikums interesser.

- Er det du som misforstår, eller blir du ikke forstått?

- POLITISK KRITIKK

mot endringer kommer alltid, og kritikk mot regelbrudd er berettiget, men ingen liker å bli kritisert offentlig.

- Du fikk kritikk da du kalte inn til pressekonferanse for å si du var flink også. Hvorfor gjorde du det?

- Formålet var å få ut til flest mulig at jeg ikke var en skurk som drev med økonomisk snusk. Jeg skal jo tilbake til det sivile liv, jeg ville de skulle vite det.

- Hvor lenge blir du sittende?

- Til jeg går.

- Ved Stortingsvalget i 2005?

- I alle dager, hvor har du det fra? Jeg blir sittende til jeg går av. Jeg har ikke truet med å gå av i dag, har jeg det?

Han snur seg mot sin informasjonssjef, Lisa Bang.

- Nei, ikke i dag, svarer hun.

- Jeg har vært på tre julebord i departementet. Det er julebordsrekord for ministere i dette departementet.

NORMAN SVARER MED

Torbjørn Egner-stemme og smiler, alt preller av. Flertallet i Stortingets kommunalkomité mener han villedet dem i spørsmålet om de ansattes rett til ventelønn etter at Statskonsult nå blir omgjort til aksjeselskap. Rundt halvparten av de 140 ansatte må trolig gå.

- Villedet du?

- Selvfølgelig ikke, det er interessant å merke seg at det er den politiske opposisjonen som mener dette. Du spurte om hvorfor jeg ønsket å komme nederst på lista over årets navn kandidater...

- Ja?

- En god venn, doktor Anders Munthe-Kaas, som dessverre døde nå i høst, var en utrolig god støtte da vi fikk et handikappet barn. Han sa at du alltid må huske å velge om du vil bli populær, eller om du vil utrette noe. Det gjelder ikke bare som forelder til et handikappet barn, men også i politikken. Mitt hovedmål er å få offentlig sektor til å skjønne at de skal forholde seg til 4,5 millioner individer. Det er tungt! Jeg ønsker individuell tilpasning, noe det offentlige skyr.

- Du har sagt at å få en multihandikappet sønn har gjort deg sintere. På hvilken måte?

- JEG ER IKKE SINT

fordi vi fikk ham, man blir om mulig enda mer glad i et barn med et slikt handikap. Jeg blir fryktelig sint på system et som ikke greier å fange opp det enkelte barns behov.

- Var det en av grunnene til at du takket ja til ministerpost?

- Det var faktisk hovedgrunnen. Enhver i min situasjon er bevisst tilbudet velferdsstaten kan yte overfor barnet den dagen mor og far ikke lenger er der for å slåss for dem. Jeg vil ikke at vi om 10-30 år skal ha stilt oss slik at vi ikke har råd til å finansiere velferdstilbud. Jeg vet at da er det de svakeste det går utover.

- Er du litt sur for at du ikke fikk gjennomført midlertidige ansettelser?

- En runde til, så får vi det til.

OMSTRIDT STATSRÅD: Victor D. Norman har hatt en særdeles stri høst. Det er knapt noen som ikke mener noe om ham, og mye er negativt. Selv står han den av, som det heter, og avslører en ukuelig vilje til fortsatt å stå på for sin ministerpost og alle sine planer for å omdanne norsk statsadministrasjon.