Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg skaffer rom. Det kan du banne på»

Hiphop-borgermesteren trekker seg etter sex-skandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skandalene rundt Detroits borgermester Kwame Kilpatrick får oppstyret rundt Sarah Palin og datterens tenåringsgraviditet til å blekne fullstendig.

Med fire korte ord i løpet av det 29 minutter lange rettsmøtet satte byens hiphop-borgermester punktum for sin karriere og et åtte måneder langt politisk mareritt, skriver Detroit News.

- Jeg løy under ed, sa Kilpatrick i retten, med kona Carlita på tilhørerbenken.

«Drømt om å ha deg for meg selv»

I januar i år ble mannens utroskap brettet ut over forsiden til Detroit Free Press.

Avisa hadde fått tilgang på SMS-er som bekreftet mistankene som hadde hengt over borgermesteren i årevis: Kilpatrick hadde hatt et forhold til sin stabssjef Christine Beatty.

Da det ble oppdaget, sørget de for at de som etterforsket påstandene om det utenomekteskapelige forholdet måtte gå fra jobbene.

Av de intime tekstmeldingene fra 2002 går det fram hvordan Kilpatrick og Beatty jevnlig avtalte hemmelige stevnemøter.

OVER OG UT: Den en gang så populære borgermesteren i Detroit, Kwame Kilpatrick, innrømmet i dag å ha løyet i retten. Foto: REUTERS/Rebecca Cook/SCANPIX
OVER OG UT: Den en gang så populære borgermesteren i Detroit, Kwame Kilpatrick, innrømmet i dag å ha løyet i retten. Foto: REUTERS/Rebecca Cook/SCANPIX Vis mer

«I hele dag har jeg drømt om å ha deg for meg selv i tre dager...bare slappe av, le, snakke, sove og ha sex», skrev Kilpatrick.

«Du sa ikke om vi skulle prøve å få litt tid sammen i kveld», skriver Beatty en annen gang.

Hvorpå Kilpatrick svarer entusiastisk:

«Definitivt. Jeg skaffer et rom. Det kan du banne på!»

Løy i retten

Tekstmeldingene kom for dagen mindre enn et halvt år etter at både Kilpatrick og Beatty hadde vitnet i retten på at de ikke hadde hatt et forhold tilbake i 2002 og 2003.

Kilpatrick nektet også for forholdet under en høring av saken i 2004.

Saken havnet i retten fordi politietterforskerne, Gary Brown og Harold Nelthrope, gikk til sak mot borgermesteren og Detroit by. De hevdet å ha blitt utsatt for trusler og trakassering fra Kilpatricks sikkerhetsvakter, etter at de hadde varslet om flere tvilsomme forhold rundt borgermesteren.

image: «Jeg skaffer rom. Det kan du banne på»

Kilpatricks sikkerhetsvakter skal blant annet ha ramponert biler og jukset med overtidsbetalinger. 

Saken endte med at Kilpatricks advokater forhandlet fram et forlik, der politimennene ble tilkjent 8,4 millioner dollar i erstatning.

Betingelsen var at de skrev under på en avtale om å hemmeligholde tekstmeldingene som til slutt felte borgermesteren.

To dager etter at de hadde sørget for at visepolitisjef Gary Brown fikk sparken, utvekslet de to turtelduene nemlig disse SMS-ene.

«Jeg beklager at vi må gå i gjennom alt det her på grunn av at vi måtte sparke Gary Brown. Jeg skal sørge for at den neste avgjørelsen vi tar er mer gjennomtenkt. Ikke at jeg angrer på det som ble gjort, ikke i det hele tatt, men neste gang må vi gjøre ting smartere», skrev Beatty.

Byens en gang så populære borgermester svarte:

«Sant! Det måtte skje. Jeg er helt enig».

Skandalefest og død stripper

Men forholdet til stabssjefen er ikke den eneste kontroversen som har vært rundt Kilpatrick, siden han som 31-åring ble Detroits yngste borgermester i 2001.

Han første periode som borgermester var preget av manglende politisk erfaring og uansvarlighet. Han sendte Detroit reiseregninger på tusenvis av dollar og leide en Lincoln Navigator til kona på byens regning.

Løftene om å få den tidligere bilhovedstaden Detroit på rett kjøl igjen ble overskygget av skandaler.

Mindre enn et år etter at han tiltrådte dukket det opp rykter om en skandalefest med strippere som skal ha funnet sted i hans villa Manoogian Mansion . 
 

27 år gamle Tamara Green, eller Strawberry som var artistnavnet, skal ha fortalt at hun danset på festen.

Tamara ble siden funnet drept med flere skudd. Hun hang livløs over bilrattet med knuste briller da hun ble funnet, ifølge Detroit News.

Alvin Bowman i Detroit-politiet hevdet Tamara måtte dø fordi hun visste for mye og ikke vil tie. Hans egen etterforskning av forbindelsen mellom drapet på Tamara og borgermesterens elleville fest ble stanset. Drapet er fortsatt uoppklart.

Over og ut

Med dagens dramatiske vending er borgermesterkarrieren over for Kilpatrick.

Kongressønnen, kjent for sine karakteristiske diamantøredobber, sterke appell blant svarte velgere og klengenavnet hiphop-borgermesteren har levert sitt avskjedsbrev.

Nå må han sone fire år i fengsel og betale en million dollar i bot.

Kilpatrick har bare sagt seg skyldig på to av tiltalepunktene mot ham, at han løy under ed i 2004 og i 2007, og at han skal ha overfalt to politimenn under en konfrontasjon i juli i år.

Påtaleansvarlig i Wayne County sier de frafaller de andre tiltalepunktene mot Kilpatrick. Borgermesterens fall regnes likevel som en seier for byen.

- Vi kan ikke tolerere noen form for korrupsjon i denne byen, sa påtaleansvarlig Kym Worthy til reporterne, etter at borgermesteren hadde innrømmet skyld.

SVART PÅ HVITT: Her er borgermesterens avskjedsbrev datert i dag.
ELSKERINNEN: Borgermesterens tidligere stabssjef og elskerinne, Christine Beatty.
UTAGERENDE FESTING: Her i borgermesterens bolig Manoogian Mansion, skal skandalefesten med stripperen Tamara Green ha funnet sted sent i 2002. I april 2003 ble Green funnet drept, etter angivelig å ha fortalt at hun var tilstede på festen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!